THEPOWERGAME
«Σε καμία περίπτωση, η ελληνική οικονομία δεν είναι τελειωμένη υπόθεση, αλλά δεν κάνουμε αρκετά γρήγορα βήματα ανάκαμψης. Χρειαζόμαστε, την επόμενη δεκαετία, αύξηση επενδύσεων. Φέτος χρειαζόμαστε αύξηση επενδύσεων 10% σε πραγματικούς όρους, για ανάπτυξη 2%. Στο μείγμα του ελληνικού ΑΕΠ χρειαζόμαστε περισσότερες επενδύσεις και περισσότερες εξαγωγές». Τα παραπάνω υποστήριξε ο καθηγητής του Ο.Π.Α. και γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, Νίκος Βέττας, ευρισκόμενος στο ίδιο μήκος κύματος με την πρόεδρο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος ( ΣΒΕ), Λουκία Σαράντη, η οποία τόνισε ότι η Βιομηχανία χρειάζεται κονδύλια και διαφορετικού τύπου κίνητρα, για την υιοθέτηση των τεχνολογιών που θα της επιτρέψουν να υλοποιήσει τους στόχους της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης.
«Η βιομηχανία είναι στο όριο του μη βιώσιμου, λόγω του κόστους ενέργειας. Αρκεί να δούμε το τι συνέβη τις προηγούμενες 40 ημέρες. Ο κόσμος μας βρίσκεται σε μετάβαση και οι προκλήσεις είναι πολλές και μεγάλες», πρόσθεσε η κα. Σαράντη η οποία αναφερόμενη στη βορειοελλαδική βιομηχανία επισήμανε ότι οι μεταποιητικές επιχειρήσεις στη Θράκη και την Ήπειρο, που δεν έχουν εμπορευματικά λιμάνια (σ.σ. κυρίως επιβατικής κίνησης) , δεν μπορούν να είναι ανταγωνιστικές. Παρά ταύτα προσπαθούν να προσαρμοσθούν στις συνθήκες που λειτουργούν.
«Μόνο η Θεσσαλονίκη έχει καλά οργανωμένο λιμάνι, το οποίο θα ανταποκριθεί ικανοποιητικά στο ρόλο του όταν γίνει η επέκταση του 6ου προβλήτα και η νέα σιδηροδρομική σύνδεση», είπε η κα. Σαράντη.
Ο καθ. Βέττας και η πρόεδρος του ΣΒΕ, μαζί με τον υφυπουργό Εσωτερικών/ΥΜΑΘ, Κωνσταντίνο Γκιουλέκα, συμμετείχαν σε συζήτηση με θέμα “Προσδοκίες απο τις ελληνογερμανικές οικονομικές σχέσεις”, που διοργανώθηκε από το Ελληνο- Γερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ.
Ο υφυπουργός αναφέρθηκε στις παραδοσιακά στενές οικονομικές σχέσεις Γερμανίας- Ελλάδας, λέγοντας πως τα περιθώρια συνεργασιών είναι πολύ μεγάλα στους κλάδους της Αγροδιατροφής, των Δομικών Υλικών, των Νέων Τεχνολογιών αλλά και της Ναυτιλίας.
Ο κ. Γκιουλέκας έκανε αναφορά στα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει η Βόρεια Ελλάδα για την περαιτέρω ανάπτυξη των ελληνο-γερμανικών οικονομικών σχέσεων, για να υποστηρίξει ότι η Βόρεια Ελλάδα μπορεί να γίνει Ευρωπαϊκό κέντρο εμπορίου, διαμετακόμισης αλλά και κέντρο παιδείας και πολιτισμού.
Η Γερμανία, μεγάλος επενδυτής
Οι οικονομικές σχέσεις με τη Γερμανία, είναι πολύ σημαντικές για την Ελλάδα, καθώς ο συγκεκριμένος Ευρωπαίος εταίρος έχει διαχρονικά επενδύσει στη χώρα μας 7,7 δισ. Ευρώ σε αναπόσβεστη αξία.
Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Βέττας, η Γερμανία πλέον αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις καθώς, μετά από δύο δεκαετίες και λόγω των εξελίξεων στις σχέσεις Ε.Ε. – Ρωσίας, δεν έχει πρόσβαση σε φθηνή ενέργεια.
«Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία , με την ηλεκτροκίνηση, αντιμετωπίζει μία υπαρξιακή πρόκληση καθώς μάλιστα η Κίνα, περνάει από την παραγωγή οχημάτων, στο σχεδιασμό τους. Αλλά και η ελληνική οικονομία, που αναπτύσσεται με υψηλούς ρυθμούς, έχει τα δικά της προβλήματα καθώς έχει ξεκινήσει από πολύ χαμηλή βάση και χρειάζεται υψηλές επενδύσεις σε βάθος δεκαετίας», επισήμανε ο κ. Βέττας σκιαγραφώντας ένα περιβάλλον μεγάλων προκλήσεων στον Ευρωπαϊκό χώρο.
Εν κατακλείδι, υπάρχει αισιοδοξία, αλλά συγκρατημένη, για τις προοπτικές των ελληνο-γερμανικών σχέσεων, λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων αλλά και λόγω της απροθυμίας της Ευρωπαϊκής επιχείρησης, να λειτουργεί ευρωπαϊκά και όχι εθνικά. Οι Ευρωπαϊκές χώρες , οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, πρέπει να βγούνε από τα καβούκια τους, για να υπάρξει όσμωση, συνεργασία, διασύνδεση της έρευνας με την παραγωγή, ώστε η Ευρώπη να “προλάβει” Αμερική και Ασία στην οικονομική ανάπτυξη.
Διαβάστε επίσης
Τι αλλάζει σε συντάξεις και φόρους σε 14 ερωταπαντήσεις
ΤτΕ: Νέα εκτόξευση 9,2% στις τιμές των διαμερισμάτων το β’ τρίμηνο
Έκθεση Ντράγκι: Την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ πλήττουν οι υψηλές τιμές ενέργειας