THEPOWERGAME
Απογοητευμένοι οι ξενοδόχοι και εν μέρει ανακουφισμένοι οι διαχειριστές Airbnb μετά τη χθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Ο λόγος είναι ότι προανήγγειλε την αύξηση του τέλους ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση που βαρύνει τα καταλύματα, ενώ δεν ανακοίνωσε ούτε χρονικούς περιορισμούς ούτε λειτουργικές προδιαγραφές για τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης.
Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι αυξάνεται το Τέλος Ανθεκτικότητας στην Κλιματική Κρίση που επιβάλλεται στους τουρίστες για τους καλοκαιρινούς μήνες, δηλαδή από Απρίλιο έως Οκτώβριο. «Ένα σημαντικό κομμάτι των συγκεκριμένων εσόδων θα επιστρέψει στις τοπικές κοινωνίες. Είναι σημαντικό αυτές να οργανωθούν καλύτερα, να στηρίξουν τις υποδομές τους απέναντι στο βάρος που δέχονται κάθε καλοκαίρι», είπε χαρακτηριστικά.
Πάντως, δεν έκανε καμία αναφορά στο ζήτημα της σχεδιαζόμενης αύξησης του Τέλους Παρεπιδημούντων υπέρ των Δήμων.
Επιπλέον επιβάλλεται «τέλος κρουαζιέρας ανά επιβάτη που θα αποβιβάζεται σε ελληνικό λιμάνι, υψηλό στη Σαντορίνη και στη Μύκονο, χαμηλότερο στα υπόλοιπα, με κλιμάκωση ανά περίοδο». Δεν έγινε καμία αναφορά σε πιθανούς περιορισμούς του αριθμού των επισκεπτών σε νησιά που επιβαρύνονται σημαντικά.
Οι ανακοινώσεις για τη βραχυχρόνια μίσθωση
Παρά τις έντονες πιέσεις από τους ξενοδόχους, ο πρωθυπουργός δεν ανακοίνωσε περιορισμούς στη βραχυχρόνια μίσθωση, παρά μόνο σε ό,τι αφορά το κέντρο της Αθήνας. Όπως εξήγησε, «θα απαγορευτεί κάθε τέτοια νέα μίσθωση [σ.σ. βραχυχρόνια] στα τρία κεντρικά διαμερίσματα της Αθήνας για τουλάχιστον ένα χρόνο». Αυτά περιλαμβάνουν το ιστορικό κέντρο της Αθήνας (Ομόνοια, Σύνταγμα, Πλάκα, Κουκάκι), τον Νέο Κόσμο, το Μεταξουργείο και τα Πετράλωνα.
Ωστόσο, δεν επιβάλλεται κανένας περιορισμός σε όσα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης λειτουργούν ήδη σε αυτές τις περιοχές. «Δεν έχουμε διάθεση να δαιμονοποιήσουμε τη συγκεκριμένη επιχειρηματική δραστηριότητα, η οποία, εξάλλου, αποφέρει και στους ιδιοκτήτες ακινήτων αλλά και στο δημόσιο σημαντικά έσοδα», είπε ο πρωθυπουργός, δείχνοντας και τη λογική που επικράτησε στο Μαξίμου. Σημείωσε όμως ότι «το αρμόδιο Υπουργείο θα παρακολουθεί το ισοζύγιο μισθώσεων σε κάθε περιοχή όπου μπορεί να έχουμε ανάλογο πρόβλημα». Πάντως προανήγγειλε «ένα νέο αυξημένο τέλος» στη βραχυχρόνια μίσθωση.
Επίσης, δεν ανακοινώθηκε καμία ρύθμιση σε ό,τι αφορά τις λειτουργικές προδιαγραφές των Airbnb, όπως έχει προτείνει το Υπουργείο Τουρισμού.
Αντίθετα ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι «όποιος ιδιοκτήτης νοικιάζει ένα διαμέρισμα το οποίο σήμερα είναι κλειστό, θα απαλλάσσεται από το φόρο ενοικίου για τρία χρόνια. Το ίδιο ισχύει και αν μετατρέψει σε μακροχρόνια μια βραχυχρόνια μίσθωση».
Για όλα τα παραπάνω, αναμένονται οι εξειδικεύσεις τόσο στη σημερινή συνέντευξη τύπου όσο και το επόμενο διάστημα από τα αρμόδια υπουργεία.
Η πρώτη αντίδραση των ξενοδόχων
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γιάννης Χατζής, εξέφρασε την ανησυχία του κλάδου, με μια πρώτη ανάρτησή του στα social media. Αναφέρθηκε αρχικά στην ανάγκη σχεδιασμού σε ό,τι αφορά τις υποδομές, την ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, τη βιωσιμότητα επιχειρήσεων και τοπικών κοινωνιών. «Δυστυχώς, αυτά τα ζητούμενα έμειναν και πάλι στο “ράφι”. Αντίθετα για μια ακόμη φορά ακολουθήθηκε η πεπατημένη της περαιτέρω επιβάρυνσης του ξενοδοχείου», σχολίασε δεικτικά, αναφερόμενος στην αύξηση του τέλους ανθεκτικότητας και στην φημολογούμενη αύξηση του τέλους παρεπιδημούντων, μην παραλείποντας να σχολιάσει τη συμβολή της βραχυχρόνιας μίσθωσης στην επιβάρυνση των δημόσιων υποδομών.
Για να καταλήξει: «Είμαστε στο αντίθετο ρεύμα από αυτό που θα έπρεπε. Αντί να ξεκλειδώσουμε τις δυνατότητες του ιδιωτικού τομέα, ο κρατισμός θριαμβεύει βάζοντας όλο και πιο βαθιά το χέρι στα ταμεία των επιχειρήσεων. Ξέρουμε καλά που οδηγούν αυτές οι πρακτικές. Επιβαρύνσεις χωρίς μέτρο και σχέδιο, σε μια συγκυρία δυσκολιών και προκλήσεων, προοιωνίζονται δυσάρεστες εξελίξεις για τον ελληνικό τουρισμό και συνακόλουθα για την εθνική οικονομία. Η μεγάλη φυγή προς τα εμπρός δεν θα γίνει χωρίς συνεργασία, σχέδιο και στόχους».
Διαβάστε επίσης
Οι μεγάλες ανατροπές που συζητήθηκαν στο 4ο Thessaloniki Metropolitan Summit
Το μυστικό καταφύγιο του Αϊζενχάουερ πωλείται για 11,8 εκατ.
Πώς οι Μολάοι θέτουν στο επίκεντρο τη μεταλλευτική βιομηχανία της Ελλάδας