THEPOWERGAME
Στα ύψη συνεχίζει να βρίσκεται η ζήτηση για σύγχρονα logistics στην Ελλάδα, όπου παρά τις σημαντικές παθογένειες που υπάρχουν, οι επενδύσεις που βρίσκονται στα σκαριά σύντομα θα μετατρέψουν τη χώρα στην ισχυρότερη ίσως πύλη της Ευρώπης για το διεθνές εμπόριο. Ήδη, σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα της Cushman & Wakefield Proprius, κατά τη διάρκεια του β΄τριμήνου του έτους, ο όγκος των επενδύσεων στο τομέα των logistics έφτασε στα 30 εκατ. ευρώ. Η έλλειψη ωστόσο που υπάρχει σήμερα για σύγχρονες αποθήκες στην εγχώρια αγορά όλο και μεγαλώνει, με αποτέλεσμα να αυξάνονται σημαντικά τα ενοίκια. Παρ’ όλα αυτά, παραμένουν χαμηλότερα από πολλές χώρες της Ευρώπης, γεγονός που τοποθετεί την Ελλάδα στο ραντάρ όλων και περισσότερων ξένων επενδυτών.
Το πρώτο μισό του έτους απορροφήθηκαν από την αγορά περίπου 230.000 τ.μ. βιομηχανικών ακινήτων από τα οποία τα 110.000 τ.μ. αφορούσαν το β΄τρίμηνο του έτους. Αυτό οδήγησε το ποσοστό των διαθέσιμων χώρων να μειωθεί δραματικά, με τα ενοίκια σήμερα να διαμορφώνονται στα 63 ευρώ/τ.μ./έτος, δηλαδή στα 5,25 ευρώ/τ.μ./ μήνα για logistics πρώτης προβολής. Στο διάστημα αυτό στις συναλλαγές που ξεχώρισαν, όπως αναφέρει η έρευνα, περιλαμβάνονται η πώληση από τη Froneri Hellas ενός βιομηχανικού ακινήτου στην περιοχή του Ελαιώνα του Ταύρου περίπου 21.000 τ.μ. εντός 30.000 τ.μ. γης, για 8 εκατ. ευρώ στον Ολλανδικό κολοσσό MRP. Η Trastor επίσης υπέγραψε τελικές συμβάσεις για την απόκτηση δύο πλήρως εκμισθωμένων logistics των 10.891 τ.μ. και των 4.545 τ.μ. για 6,98 εκατ. Επίσης, απέκτησε ένα πιστοποιημένο με Leed Gold logistics συνολικής επιφάνειας 23.851 τ.μ. έναντι 11,98 εκατ. ευρώ.
Οι νέες επενδύσεις
Στην χώρα ωστόσο βρίσκονται στα σκαριά μεγάλες επενδύσεις, οι οποίες μπορούν να την μετατρέψουν σε ένα ισχυρό διαμετακομιστικό κόμβο. Στο πλαίσιο αυτό, προκηρύχθηκε νέος διαγωνισμός για την αξιοποίηση του πρώην στρατοπέδου Γκόνου στη Θεσσαλονίκη, ώστε να μετατραπεί επίσης σε εμπορευματικό κέντρο διεθνών προδιαγραφών. Παράλληλα, η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (PPF) του ΤΑΙΠΕΔ ωρίμασε και ολοκληρώνει τις διαδικασίες δημόσιου διεθνούς διαγωνισμού για την ανάπτυξη, λειτουργία και συντήρηση με σύμβαση παραχώρησης του Επιχειρηματικού Πάρκου ου Δήμου Φυλής.
Πριν από μερικές ημέρες, εξασφαλίστηκε και η προέγκριση της οικοδομικής άδειας για το mega logistics της Streem Development στην πρώην Χαλυβουργίας Ελλάδος, μια επένδυση αξίας 300 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα η έναρξη των εργασιών κατασκευής, να προσδιορίζονται εντός του επόμενου μήνα. Στις αρχές του 2025 προβλέπεται να ξεκινήσει και η κατασκευή του logistics center στο Θριάσιο Ι. Πρόκειται για μια επένδυση που εκτιμάται ότι θα απαιτήσει περίπου 200 εκατ. ευρώ και προωθείται από την κοινοπραξία Goldair – ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, που έχει εξασφαλίσει το δικαίωμα εκμετάλλευσης του ακινήτου των 588 στρεμμάτων.
Οι παθογένειες
Σήμερα, η αγορά ων logistics συνεισφέρει το 11,5% στο ΑΕΠ με αξία € 23,8 δισεκατομμυρίων, αποτελώντας έτσι τον σημαντικότερο τομέα μετά τον τουρισμό. Οι ελληνικές εταιρείες logistics ωστόσο είναι ιδιαίτερα εσωστρεφείς και ο κλάδος έχει σημαντικές παθογένειες που πρέπει να αντιμετωπιστούν, ώστε η χώρα να μπορεί να ανταγωνιστεί τις ισχυρές αγορές του εξωτερικού. Επίσης, αν και έχουν γίνει σημαντικά βήματα για να βελτιωθεί το θεσμικό πλαίσιο που αφορά τις αδειοδοτήσεις των αποθηκών και των εγκαταστάσεων logistics, υπάρχουν σημαντικά με αποτέλεσμα οι διαδικασίες να προχωρούν εξαιρετικά αργά. Ένα ακόμη μεγάλο πρόβλημα που εντοπίζεται στα ελληνικά logistics είναι η έλλειψη οργανωμένου και αποτελεσματικού σιδηροδρομικού δικτύου. Μεγάλη πληγή για τον κλάδο των logistics αποτελεί επίσης και ο εξαιρετικά πεπαλαιωμένος στόλος των φορτηγών που μεταφέρουν τα εμπορεύματα, αλλά και η έλλειψη οδηγών.
Τι συμβαίνει στην Ευρώπη
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο η έλλειψη αποθέματος συγχρόνων αποθηκών αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τομέας. Όπως και στα προηγούμενα τρίμηνα, η ζήτηση σε πολλές αγορές ξεπέρασε σαφώς την προσφορά, λόγω των περιορισμένων νέων αναπτύξεων. Επίσης, πρόβλημα στον τομέα και στην υπόλοιπη Ευρώπη αποτελεί το αυξημένο κόστος ενέργειας και μισθών και η έλλειψη εργατικού δυναμικού. Σύμφωνα μάλιστα με την πρόσφατη έρευνα της BNP Paribas τα ενοίκια έχουν αυξηθεί κατακόρυφα λόγω της έλλειψης χώρου, καθώς σημείωσαν άνοδο κατά 5,2% στο δεύτερο τρίμηνο του 2024. Σήμερα, τα ακριβότερα μισθώματα τα έχει το Λονδίνο με 350 ευρώ τ.μ. τον χρόνο, ακολουθούν το Όσλο και το Ελσίνκι με 181 ευρώ το τ.μ. τον χρόνο και 180 ευρώ τ.μ. τον χρόνο.
Διαβάστε επίσης
Τράπεζες: Έρχονται νέες μειώσεις σε προμήθειες με αιχμή το online banking
Airbnb: Τι προτείνουν οι ξενοδόχοι, τι θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός
Πραγματικότητα το Ηλεκτρονικό Εισιτήριο στις Συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης