THEPOWERGAME
Το παρών στο πρώτο μέρος της δεύτερης μέρας του 4ου Thessaloniki Metropolitan Summit έδωσαν μεγάλα ονόματα της ελληνικής και της διεθνούς πολιτικής και επιχειρηματικής σκηνής.
Το συνέδριο διοργανώνουν στο συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης» στη Θεσσαλονίκη, ο Economist και το powergame.gr.
Αναλυτικά, τον λόγο πήραν οι:
- Alasdair Ross, countries editor, The Economist’s “The World Ahead 2025”
Η θέση της παγκόσμιας οικονομίας –σε γενικές γραμμές–είναι λίγο καλύτερη σε σχέση με αυτό που περιμέναμε πριν λίγα χρόνια. Τα πράγματα είναι λίγο καλύτερα από ό,τι φοβόμασταν, σημείωσε από το βήμα του του 4ου Metropolitan Summit στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του συνεδρίου και συντάκτης προβλέψεων της ετήσιας έκδοσης του ομίλου Alasdair Ross.
Αναφερόμενος στην Ελλάδα, είπε ότι πλέον αποκομίζει τους καρπούς μιας περιόδου συνεπούς διαχείρισης και συνεκτικής χάραξης πολιτικής. Ο ίδιος κάνει πρόβλεψη για ανάπτυξη λίγο λιγότερο από 2,5% φέτος και λίγο περισσότερο από 2,5% του χρόνου, ποσοστό μεγαλύτερο του μέσου όρου της ευρωζώνης. Αναμένει τη συνέχιση αυτής της τάσης για μερικά χρόνια ακόμα, ωστόσο υπογράμμισε ότι το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε πραγματικούς όρους και σε Ισοτιμία Αγοραστικής Δύναμης χρειάζεται να ανακτήσει τα επίπεδα του 2007, πριν από την εμφάνιση της κρίσης.
Παράλληλα, ο Alasdair Ross υπογράμμισε τις σοβαρές αβεβαιότητες που δεσπόζουν στο παγκόσμιο σκηνικό, που συνοψίζονται στα μέτωπα των πολέμων (Ουκρανία, Μ. Ανατολή, Σουδάν), στον εν εξελίξει μεγάλο ανταγωνισμό των ΗΠΑ, των Δυτικών Συμμάχων και της Κίνας, ο οποίος απειλεί την παγκόσμια ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια, αλλά και στο αποτέλεσμα των επικείμενων αμερικανικών εκλογών, σημειώνοντας –μεταξύ άλλων– τη μείωση της απόστασης μεταξύ των δύο κομμάτων έπειτα από την αλλαγή ηγεσίας στο Δημοκρατικό κόμμα.
- Φώτης Κόλλιας, διευθυντής, Powergame.gr
Στις προκλήσεις που απορρέουν από ένα ρευστό διεθνές σκηνικό αναφέρθηκε καλωσορίζοντας τους συνέδρους ο διευθυντής του Powergame.gr Φώτης Κόλλιας , μιλώντας για τον πόλεμο στην Ουκρανία, την κρίση της Μ.Ανατολής, την άνοδο της ακροδεξιάς ως απειλή για την πολιτική τάξη της Ευρώπης αλλά και την πόλωση που χαρακτηρίζει τις προσεχείς αμερικανικές εκλογές.
- Γιώργος Τζ. Τσούνης, πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα
«Κάποιοι νομίζουν ότι μπορούν να αλλάξουν με τη βία τα σύνορα και την αρχιτεκτονική ασφάλειας που έχουμε τις τελευταίες οκτώ δεκαετίες», σχολίασε από το βήμα του 4ου Economist Metropolitan Summit στη Θεσσαλονίκη ο πρέσβης των Ην. Πολιτειών στην Ελλάδα Γιώργος Τσούνης, αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Ουκρανία. Τόνισε ότι οι ΗΠΑ μαζί με τους συμμάχους τους είναι πυλώνας ασφαλείας στην περιοχή και συνέδεσε το ζήτημα της ασφάλειας με τη διασυνδεσιμότητα και την ενεργειακή ασφάλεια. Επεσήμανε ακόμα ότι δεν έγιναν οι επενδύσεις που έπρεπε να έχουν γίνει στα Βαλκάνια και δεν προχώρησε η ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρώπη, εξηγώντας ότι αυτό έδωσε τη δυνατότητα στη Ρωσία να δράσει υπονομευτικά. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρέσβης των ΗΠΑ έδωσε έμφαση στην ανάγκη να διασφαλιστεί το ευρω-ατλαντικό μέλλον των Βαλκανίων.
- Christopher Hill, πρέσβης των ΗΠΑ στη Σερβία
Υπήρξαν χαμένες ευκαιρίες στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης, η περιοχή δεν αναπτύχθηκε με αποτελεσματικό τρόπο, τόνισε ο πρέσβης των ΗΠΑ στη Σερβία Christopher Hill. Ανέφερε ότι η Σερβία τώρα προοδεύει πολύ στον οικονομικό τομέα και ότι επιδιώκει καλές σχέσεις με τη Δύση. Σημείωσε ότι, παρόλα όσα λέγονται για τις σχέσεις Σερβίας και Ρωσίας, η Σερβία είναι από τις πρώτες χώρες σε βοήθεια στην Ουκρανία. Η Σερβία γνωρίζει ότι το συμφέρον της είναι με τη Δύση, είπε χαρακτηριστικά o κ. Hill, ενώ έδωσε έμφαση στην ανάγκη σοβαρότερου δια-βαλκανικού διαλόγου και στο ότι ΗΠΑ και ΕΕ θα πρέπει να ακούνε περισσότερο τις χώρες της περιοχής. Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να επιστρέψει στη Σερβία το Κόσοβο, το οποίο αναγνωρίζουν πλέον περισσότερες από τις μισές χώρες του κόσμου, πρόσθεσε κλείνοντας ο Christopher Hill.
- Angela Aggeler, πρέσβειρα των ΗΠΑ στη Βόρεια Μακεδονία
Ο ευρωσκεπτικισμός δεν έχει ευνοήσει την εισδοχή της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ, τόνισε η πρέσβειρα των ΗΠΑ στη Βόρεια Μακεδονία Angela Aggeler, ενώ χαρακτήρισε τη χώρα πολύ καλό σύμμαχο των ΗΠΑ στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Σημείωσε ότι η Βόρεια Μακεδονία προσφέρει βοήθεια στην Ουκρανία και ότι ανταποκρίθηκε στον στόχο του 2% του ΑΕΠ για τις αμυντικές δαπάνες. Τόνισε επίσης ότι η Βόρεια Μακεδονία προσπαθεί να εισαγάγει τις μεταρρυθμίσεις που θα ανοίξουν τον δρόμο για την ευρωπαϊκή της ένταξη και σημείωσε ότι οι σχέσεις Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας έχουν εξομαλυνθεί μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών.
- Julie Davis Fisher, πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο
Η Κύπρος είναι το συνώνυμο της διαίρεσης, σχολίασε η πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο Julie Fisher, προσθέτοντας ότι την ίδια στιγμή η χώρα παίζει σημαντικό ρόλο, μεταξύ άλλων, στη δυνατότητα των Ηνωμένων Εθνών, των ΗΠΑ και της ΕΕ να στέλνουν βοήθεια στη Γάζα και να απομακρύνουν πολίτες από τη σύγκρουση. Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη βιώσιμης ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κύπρου, διασύνδεση που είναι απαραίτητη και για την ΑΙ και τις άλλες καινοτόμους τεχνολογίες, όπως σημείωσε. Επεσήμανε ακόμα ότι η Κύπρος είναι σημαντικός εταίρος των ΗΠΑ στο πλαίσιο της προαγωγής της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή.
- Τάσος Χατζηβασιλείου, βουλευτής, γραμματέας Διεθνών Σχέσεων, Νέα Δημοκρατία
Η Ελλάδα είναι πάροχος ασφάλειας στην περιοχή, σημείωσε ο βουλευτής και γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της Νέας Δημοκρατίας Τάσος Χατζηβασιλείου. Τόνισε ότι για μια δεκαετία οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων αφέθηκαν στην τύχη τους, η ΕΕ δεν τήρησε πολλές από τις υποσχέσεις της έναντι αυτών των χωρών, με αποτέλεσμα να αναδειχθούν διεφθαρμένες ηγεσίες, να υποχωρήσει το ευρωπαϊκό όραμα και να επωφεληθούν τελικά αναθεωρητικές δυνάμεις, όπως η Ρωσία. Σχολίασε ότι η Ελλάδα προσφέρει στα Βαλκάνια τεχνογνωσία, ως η παλαιότερη χώρα μέλος της ΕΕ στην περιοχή, καθώς επίσης προσφέρει και διασυνδεσιμότητα και ενεργειακή ασφάλεια τόσο προς την κατεύθυνση της νοτιοανατολικής Ευρώπης όσο και προς την κατεύθυνση της Ανατολικής Μεσογείου. Ο κ. Χατζηβασιλείου χαρακτήρισε ευχάριστο το γεγονός ότι οι ΗΠΑ δείχνουν και πάλι ενδιαφέρον για την περιοχή, ιδίως μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Οι πόλεμοι πάνε πίσω τα σχέδια της ενεργειακής διασύνδεσης, αλλά τα σχέδια πρέπει να μείνουν στο τραπέζι, επεσήμανε.
- Nico Gariboldi, αντιπρόεδρος, επικεφαλής της Pfizer στη Θεσσαλονίκη
«Η επιτυχία της επένδυσης στη Θεσσαλονίκη ωθείται και από την επιτυχία της ελληνικής οικονομίας», σχολίασε από το βήμα του Economist o αντιπρόεδρος και επικεφαλής της Pfizer στη Θεσσαλονίκη Nico Gariboldi, τονίζοντας ότι το επόμενο έτος η εταιρεία θα απασχολεί στον κόμβο καινοτομίας της Θεσσαλονίκης 1.400 άτομα, πολύ πάνω από τις αρχικές προσδοκίες της επένδυσης. Ως προς τα κριτήρια της τοποθέτησης της Pfizer στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Gariboldi αναφέρθηκε στο ανθρώπινο κεφάλαιο, στη φορολογική πολιτική της κυβέρνησης και στην τοποθεσία της πόλης ως πύλης στη ΝΑ Ευρώπη.
Ο ίδιος παρατήρησε ότι η ελληνική οικονομία συνεχίζει να μεγαλώνει, βασιζόμενη στον τουρισμό, το φάρμακο και τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Ευρύτερα, μίλησε για την ανάγκη επένδυσης στην εκπαίδευση και έδωσε έμφαση στην παράμετρο της προσαρμοστικότητας. Ο κ. Gariboldi τόνισε ότι η επένδυση της Pfizer στη Θεσσαλονίκη είναι πόλος έλξης ανθρώπινου κεφαλαίου από πολλές χώρες, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για διεθνές εγχείρημα το οποίο εξυπηρετεί 50 περιοχές ανά τον κόσμο.
- Γεώργιος Ζερβός, γενικός γραμματέας διαχείρισης τομεακών προγραμμάτων ΕΤΠΑ, Ταμείου Συνοχής και Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών
Το 52% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα σήμερα έχει ωφεληθεί από πόρους του ΕΣΠΑ, τόνισε ο γενικός γραμματέας διαχείρισης τομεακών προγραμμάτων ΕΤΠΑ του Ταμείου Συνοχής και Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Ζερβός, παραθέτοντας στοιχεία για να αντικρούσει την άποψη ότι οι ΜμΕ δεν βρίσκονται στο επίκεντρο των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων. Ο ίδιος ανέφερε ότι τα χρηματοδοτικά προγράμματα καταγράφουν σήμερα μια εμπροσθοβαρή ενεργοποίηση, με το ύψος των εντάξεων να ανέρχεται δύο χρόνια μετά την έγκρισή τους στο 45% και των συμβάσεων στο 33%.
«Έχουμε ήδη καταγράψει πέντε έτη ιστορικά υψηλών επιδόσεων σε ότι αφορά στην απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων του ΕΣΠΑ και αυτό μεταφράζεται σε ένα ισχυρότατο αναπτυξιακό αποτύπωμα», σημείωσε ο κ. Ζερβός, τονίζοντας: «Και σε προηγούμενες προγραμματικές περιόδους υπήρχε επάρκεια πόρων, όμως συγκεκριμένοι δύσκολοι ενδεχομένως στόχοι δεν επιτεύχθηκαν, μεταρρυθμίσεις δεν υλοποιήθηκαν και συνακόλουθα διαπιστωμένες ανάγκες δεν καλύφθηκαν. Ίσως κάποιες φορές να δημιουργήθηκαν και τεχνητές ανάγκες για την αξιοποίηση της υπάρχουσας χρηματοδότησης. Σήμερα έχοντας έναν διαθέσιμο προϋπολογισμό περί τα €70 δις για ανάπτυξη και μεταρρυθμίσεις στη χώρα μας αυτό δεν είναι επιτρεπτό».
- Γεώργιος Παγουλάτος, πρέσβης της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ
«Η Ευρώπη ήταν πάντα μια δύναμη μετασχηματισμού για τις χώρες που ήταν υποψήφιες προς ένταξη», τόνισε ο πρέσβης της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ Γιώργος Παγουλάτος, ο οποίος στάθηκε στη σημασία της ευρωπαϊκής προοπτικής των δυτικών Βαλκανίων. «Τα δυτικά Βαλκάνια είναι σήμερα πεδίο γεωπολιτικών ανταγωνισμών και άσκησης επιρροής τρίτων δυνάμεων και περιφερειακών δρώντων. Και έχουμε δει ότι στην ιστορία τους είναι ένα πεδίο σύγκρουσης εθνικισμών με καταστροφικά αποτελέσματα. Και γι’ αυτούς τους λόγους επιπλέον είναι πολύ σημαντικό να εμπεδωθεί και να διατηρηθεί η ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική δέσμευση και ο προσανατολισμός των δυτικών Βαλκανίων. Και προς αυτήν την κατεύθυνση η υποστήριξη της οικονομικής ανάπτυξης και της σύγκλισης των δυτικών Βαλκανίων με την Ε.Ε. και τον ΟΟΣΑ δεν προάγει μόνο την ευημερία και τη σταθερότητα αυτών των χωρών αλλά και την ευρύτερη γεωπολιτική σταθερότητα στην περιοχή», σχολίασε ο κ. Παγουλάτος.
- Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας-Θράκης
Η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ δύο πολεμικών μετώπων, σημείωσε από το βήμα του Economist στη Θεσσαλονίκη ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας-Θράκης Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, προσθέτοντας ότι μέσα σε αυτές τις συνθήκες η χώρα μας είναι νησίδα ασφάλειας, σταθερότητας και ειρήνης. Μίλησε για εμπιστοσύνη των επενδυτών στην Ελλάδα και εξήρε τις αναπτυξιακές δυνατότητες της Βόρειας Ελλάδας, για τις οποίες είπε ότι είναι μεγαλύτερες από ποτέ. Σχολίασε ότι η Βόρεια Ελλάδα δεν είναι πλέον «ακριτική» περιοχή με την παλαιότερη έννοια του όρου, καθώς μετά τις αλλαγές της δεκαετίας του ’90 η γειτνίαση με τις βαλκανικές χώρες είναι πλέον συγκριτικό πλεονέκτημα. Τόνισε ότι η ανάπτυξη της Βόρειας Ελλάδας είναι προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Έριξε επίσης βάρος στην προοπτική της Βόρειας Ελλάδας ως κέντρου παιδείας και πολιτισμού, ιδίως μετά την ψήφιση του νόμου που επιτρέπει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, αλλά και ως διαμετακομιστικού και ενεργειακού κόμβου.
- Στέλιος Αγγελούδης, δήμαρχος Θεσσαλονίκης
Το σημερινό ρευστό γεωπολιτικό περιβάλλον φέρνει στο προσκήνιο τη χώρα μας ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή αλλά και τη Θεσσαλονίκη ως ενεργειακό και διαμετακομιστικό κόμβο, τόνισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης. Η πόλη επανασυστήνεται, επεσήμανε, συνεχίζοντας με αναφορά στα μεγάλα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη. Σημείωσε ότι με την ΠΑΘΕ, τον εμπορευματικό σιδηρόδρομο, το λιμάνι κ.ά. η πόλη γίνεται κέντρο συνδυασμένων μεταφορών και ανακτά τον μητροπολιτικό της ρόλο. Αναφέρθηκε επίσης στη σημασία της πολυπολιτισμικής κληρονομιάς της πόλης και έδωσε έμφαση στη συνεργασία με τις γειτονικές πόλεις και χώρες. Ο κ. Αγγελούδης μίλησε ακόμα για παρεμβάσεις που θα κάνουν την πόλη πιο πράσινη και βιώσιμη και για ανάπτυξη που θα βασιστεί σε τρεις πυλώνες: καινοτομία, αξιοποίηση γεωστρατηγικής θέσης και τουρισμό.
Διαβάστε επίσης
Κλιμακώνεται η κρίση για τις μικρές επιχειρήσεις: Άδειο ταμείο για 3 στις 10
Airbnb: Τι προτείνουν οι ξενοδόχοι, τι θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός
Πώς οι Μολάοι θέτουν στο επίκεντρο τη μεταλλευτική βιομηχανία της Ελλάδας