THEPOWERGAME
Νέες προοπτικές ανοίγονται στην αγορά ανακαινίσεων για τα επαγγελματικά ακίνητα στην Ευρώπη μετά την έγκριση της αναθεωρημένης οδηγίας της ΕΕ για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων (European Performance of Buildings Directive, EPBD). Απώτερος στόχος της οδηγίας είναι ο εκσυγχρονισμός των ακινήτων επαγγελματικής χρήσης της ΕΕ, όπως τα κτίρια γραφείων, τα σχολεία και τα νοσοκομεία έως το 2050 με τη θέσπιση κριτηρίων για την ενεργειακή απόδοση τους.
Αφού δόθηκε προ πενταμήνου το πράσινο φως στην EPBD από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μετά από μια διετία διαβουλεύσεων, τα περιθώρια για την τόνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στις ανακαινίσεις είναι πλούσια. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς πως η Ε.Ε έχει καταγράψει πάνω από 220 εκατ. κτίρια που αντιπροσωπεύουν το 85% των αποθεμάτων στην αγορά ακινήτων εκτός κατοικιών της Ευρώπης. Τα συγκεκριμένα κτίρια κτίστηκαν το 2001 και αναμένεται να παραμείνουν χρήσιμα έως το 2050. Με την οδηγία αυτή, η οποία αποτελεί πυλώνα του GreenDeal της Ε.Ε, εκτιμάται πως θα τριπλασιαστεί η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στις οροφές επαγγελματικών κτιρίων, σύμφωνα με τον Γκουλιέλμο Κιότι, πρόεδρο της Solar Heat Europe (SHE). H SHE είναι ένας ευρωπαϊκός φορέας με αποστολή την αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας για τη βιωσιμότητα στη θέρμανση και τον κλιματισμό. Υποδομές ηλιακής θερμικής ενέργειας υπάρχουν ήδη στις οροφές 10 εκατ. κτιρίων στην Ε.Ε.
Σ΄ ότι αφορά τις κατοικίες, στόχος των κυβερνήσεων της Ε.Ε είναι να μειωθεί η χρήση ενέργειας κατά 16% έως το 2030 και 20% με 22% μέχρι το 2035. Σύμφωνα με τη Statista, τ η ευρύτερη αγορά ανακαινίσεων στην Ευρώπη αναμένεται να έχει αυξηθεί κατά 55,9 δισ. δολάρια την περίοδο 2021-2026. Με τον συνολικό τζίρο να έχει εκτιμηθεί στα 957 δισ. δολάρια το 2021, αυτός προβλέπεται να ξεπεράσει το 1 τρισ. δολάρια στα τέλη του 2026.
Σε ανάλογο μήκος κύματος, η ING αναγνωρίζει πως είναι γόνιμο το έδαφος για την αύξηση των ανακαινίσεων μέσα στο 2024 παρά την ευρύτερη πτώση που αναμένεται να καταγραφεί στον κατασκευαστικό κλάδο έως και 1,5% στην Ε.Ε. Ο ολλανδικός ασφαλιστικός όμιλος επιβεβαιώνει πως κινητήριος δύναμη στον κλάδο είναι τα κεφάλαια που διοχετεύονται από το Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάπτυξης, οι επενδύσεις σε ψηφιακές υποδομές και την πράσινη μετάβαση.
Οι ανάγκες για την ενεργειακή αναβάθμιση των υφιστάμενων κτιρίων δεν ήταν ποτέ άλλοτε τόσο εμφανής λόγω της αισθητής αύξησης των θερμοκρασιών, κυρίως, στον ευρωπαϊκό Νότο αυτό το καλοκαίρι. Η εξοικονόμηση ενέργειας είναι απαραίτητη για την καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης. Τα κτίρια στην Ε.Ε αναλογούν στο 40% της συνολικής κατανάλωσης των «27» κρατών-μελών, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.
Όμως η έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού αποτελεί βασικό εμπόδιο προκειμένου να πιστοποιηθούν τα κτίρια με ουδέτερο ανθρακικό αποτύπωμα έως το 2050 που είναι ο τελικός στόχος της Ε.Ε. Πρόσφατη έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έδειξε πως ο τομέας αντλιών θερμότητας έχει έλλειψη 65%σε πιστοποιημένους εγκαταστάτες.
«Υπάρχει ανεπάρκεια εργατικού δυναμικού» είχε επιβεβαιώσει προ μηνών ο Πάο Γκάτσι Όντι, αξιωματούχος της Κομισιόν, βεβαιώνοντας πως το πρόβλημα θα έχει λυθεί εντός της επόμενης 13ετίας. Αρχές του έτους, όταν το Βέλγιο είχε αναλάβει την εκ περιτροπής προεδρία της Ε.Ε, υπολογίστηκε πως μόνον στην περιφέρεια της Φλάνδρας θα χρειαστούν 40 με 60 χιλιάδες επιπλέον εργάτες για να καλυφθούν, γενικά, οι ανάγκες της αγοράς ανακαίνισης υφιστάμενων κτιρίων για την ενεργειακή τους αναβάθμιση.
Διαβάστε επίσης
Τέλος χρόνου για τα ανασφάλιστα οχήματα: Ξεκινούν οι ψηφιακές διασταυρώσεις
Τι σηματοδοτεί η έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του FSRU Αλεξανδρούπολης