THEPOWERGAME
Τρεις εγκρίσεις, δύο θεσμικές και μία μετόχων, βάζουν από αύριο τα θεμέλια ενός νέου τραπεζικού ομίλου, που φιλοδοξεί ως πέμπτος μεγαλύτερος να αλλάξει τον τραπεζικό χάρτη, διεκδικώντας μερίδιο κυρίως στον χώρο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και λειτουργώντας με στόχο την τόνωση του ανταγωνισμού.
Με τα δύο θεσμικά «ναι» ανά χείρας – με πρώτη την έγκριση του σχεδίου συγχώνευσης από την Τράπεζα της Ελλάδος και ακολούθως, μια ημέρα μετά, από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, η Αttica Bank οδεύει αύριο στην σχεδόν προεξοφλημένη έγκριση από τους μετόχους της, αναφορικά με το πλάνο απορρόφησης της Παγκρήτιας. Οι δύο αυτές μη συστημικές τράπεζες ενώνουν τις δυνάμεις τους και τα μεγέθη τους, μέσω της δρομολογούμενης συγχώνευσης, η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα έναν Όμιλο με συνολικό ενεργητικό 10,2 δισ. ευρώ ήδη από τα τέλη του 2024 , με καταθέσεις 9,4 δισ. ευρώ (αφού στην εξίσωση με τα μεγέθη Αttica και Παγκρήτιας συνυπολογίζονται και τα μεγέθη της HSBC που απορρόφησε πέρυσι η δεύτερη).
Επόμενος σταθμός, η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά το συνολικό ποσό των 735 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένων των warrants) που όπως όλα δείχνουν θα γίνει σύμφωνα με το πλάνο και ακόμη νωρίτερα, αφού όλες οι διεργασίες έγιναν όπως αποδεικνύεται τάχιστα. Ο νέος τραπεζικός όμιλος που ακόμη αναζητά την καινούργια του επωνυμία θέλει να διεκδικήσει μερίδιο στην πίτα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, έναν χώρο που πέραν των προθέσεων της σημερινής διοίκησης, η ίδια η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ότι έχει ανάγκη όξυνσης του ανταγωνισμού και των παρεχόμενων υπηρεσιών. Εξ ου και το νέο business plan μιλάει για στόχο αύξησης του μεριδίου στις ΜμΕ στο 8% από το οριακό 3% της πίτας σήμερα.
Γενικότερα στο χώρο της χρηματοδότησης του corporate, ο στόχος είναι για ένα 4% καθώς και για ενεργό δραστηριοποίηση στο σκέλος του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και στο φάσμα υπηρεσιών leasing και factoring. Μία κατεύθυνση στην οποία έχουν ήδη δώσει έμφαση η CEO της Attica Bank, Ελένη Βρεττού και ο CEO της Παγκρήτιας, Αντώνης Βαρθολομαίος.
Αρχές Οκτωβρίου φαίνεται να είναι η πιθανότερη ημερομηνία πραγματοποίησης της αύξησης κεφαλαίου, η οποία, όπως πρόσφατα έγραψε το powergame.gr, δεν γίνεται μόνο για την κάλυψη ζημιών λόγω τιτλοποίησης κόκκινων δανείων. Τα κεφάλαια από την αύξηση καλύπτουν κεφαλαιουχικές επενδύσεις, επενδύσεις σε τεχνολογία και γενικότερα σε κεφάλαια για την ανάπτυξη της νέας Τράπεζας (πάγια και άυλα στοιχεία), για το rebranding (νέα εταιρική ταυτότητα) και για το restructuring plan που περιλαμβάνει αναδιάρθρωση καταστημάτων και φυσικά πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου.
Ως προς την πλήρη εξυγίανση του ισολογισμού από τα βάρη του παρελθόντος, υποβάλλεται το αίτημα στον Ηρακλή ΙΙΙ για τιτλοποιήσεις συνολικά 3,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,3 δισ. ευρώ αφορούν την Αttica Bank και τα 1,4 δισ. ευρώ την Παγκρήτια. Το αμέσως επόμενο διάστημα μάλιστα, η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ θα δώσει το «πράσινο φως» για την προσαύξηση του πλαφόν των εγγυήσεων από 2 δισ. ευρώ σήμερα σε 2,5 δισ. ευρώ ή οριακά λίγο υψηλότερα. Το αίτημα προς τη DG COMP υποβάλλεται επισήμως από το υπουργείο Οικονομικών.
Συνοπτικά το business plan 2024-2034
Σύμφωνα με το δεκαετές business plan της νέας Τράπεζας, για την περίοδο 2024 – 2034, η απόδοση ιδίων κεφαλαίων (RoA) αναμένεται να διαμορφωθεί περίπου στο 14% και τα κέρδη μετά φόρων να υπερβούν τα 300 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, ως το 2027 η κερδοφορία εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τον πήχη των 160 εκατ. ευρώ, ώστε το 2034, τελευταία χρονιά του επιχειρησιακούς σχεδίου, να έχει διπλασιασθεί.
Ήδη μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης, την ένταξη των τιτλοποιήσεων στον Ηρακλή ΙΙΙ και την αύξηση κεφαλαίου, η νέα Τράπεζα – που σημειωτέον δεν έχει νέα κόκκινα δάνεια – θα σταθεί στην αγορά με συνολικό ενεργητικό 10,2 δισ. ευρώ και καταθέσεις 9,3 δισ. ευρώ από τα τέλη του τρέχοντος έτους. Καταθέσεις που το 2027 αναμένεται να αυξηθούν σε 11,5 δισ. ευρώ και το 2034,σε 19 δισ. ευρώ. Όσο για το σκέλος των χορηγήσεων, από συνολικό χαρτοφυλάκιο 8 δισ. ευρώ που αποτελεί το στόχο του 2027, προβλέπεται σχεδόν να διπλασιαστεί, φθάνοντας ή και ξεπερνώντας τα 15 δισ. ευρώ το 2034, όπου τελειώνει το 10ετές πλάνο.
Οι εξελίξεις αυτές πέριξ της δημιουργίας μιας νέας Τράπεζας που στην ουσία «γεννιέται» αύριο δεν θα αφήσουν αμετάβλητο το τραπεζικό σκηνικό. Αναπόφευκτα, η συγχώνευση αλλάζει τον χάρτη των τραπεζών, κάνοντας ακόμη εντονότερο τον διατραπεζικό ανταγωνισμό. Αυτό αναμένεται να φανεί και σε θέματα τιμολόγησης υπηρεσιών και προϊόντων και στην ανακατανομή της πίτας του χώρου των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Διαβάστε επίσης
“Στοίχημα” αξίας έως 20 δισ. η επενδυτική βαθμίδα από τη Moody’s
Γιατί το σχέδιο ενεργειακής στρατηγικής της Ρουμανίας αφορά την Ελλάδα