THEPOWERGAME
Κατά 50% αυξήθηκαν, σε αξία, τα κέρδη της Alumil στο α’ εξάμηνο του 2024, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, ενώ η βιομηχανία πέτυχε ιστορικό ρεκόρ στην αύξηση των πωληθέντων σε όγκο, με θετική μεταβολή που ανήλθε στο +15%. Εάν κλείσει και συμφωνία, με κάποιον από τους Ομίλους που ενδιαφέρονται για το χυτήριο της Alumil, τότε, στους επόμενους μήνες, η διοίκηση της εισηγμένης πιθανότατα θα ανακοινώσει σημαντικό νέο project στο εξωτερικό.
Για την πορεία των σχεδίων της ALUMIL, μίλησε στο powergame.gr ο πρόεδρος του Ομίλου, Γιώργος Μυλωνάς, ο οποίος τόνισε ότι προχωρούν οι διαδικασίες για την απόσχιση του χυτηρίου από τη μητρική και την επανίδρυση της Alufond, ενώ, με την έγκριση της συγχώνευσης των Attica Bank και Παγκρήτια Τράπεζα, από την ΤτΕ, αναμένεται ότι θα ανακινηθεί το ενδιαφέρον της Attica, για την απόκτηση του τμήματος του ομολογιακού δανείου, ύψους περίπου 40 εκατ., που βρίσκεται στα χέρια της Cepal AEΔΑΔΠ.
Πλήρης αποδέσμευση από servicers
«Στόχος μας είναι η πλήρης αποδέσμευση της ALUMIL από servicers. Ήδη, από πέρυσι, έχουν μεταβιβαστεί στην Παγκρήτια Τράπεζα, οι ομολογίες αξίας περίπου 41 εκατ., που διαχειρίζεται η doValue (σ.σ. τμήμα κοινοπρακτικού ομολογιακού δανείου). Eίχε προχωρήσει και η διαδικασία για να περάσει στην Attica, δάνειο των περίπου 40 εκατ. που διαχειρίζεται η Cepal. Όμως η διαδικασία σταμάτησε, μετά από σύσταση του επιτρόπου συγχώνευσης, εν όψει της συγχώνευσης των δύο Τραπεζών. Ωστόσο η συγχώνευση εγκρίθηκε πριν λίγες ημέρες, οπότε θεωρούμε πολύ πιθανή των επανεκδήλωση ενδιαφέροντος από πλευράς Attica, αυτοτελώς ή και σε συνεννόηση με άλλο τραπεζικό ίδρυμα», είπε ο κ. Μυλωνάς
H Alumil, που ποτέ δεν έπαψε να εξυπηρετεί τον τραπεζικό της δανεισμό, ακόμη και στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, δεν είναι υπερδανεισμένη. Τα δάνειά της, είναι κοντά στα 135 εκατ. ευρώ, όταν ο Όμιλος το 2023 είχε κύκλο εργασιών 405 εκατ. ευρώ, ενώ φέτος, με την αύξηση που σημειώνουν οι πωλήσεις, θα ξεπεράσει σε τζίρο τα 460 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, για λόγους μεγαλύτερης ευελιξίας, η διοίκηση επιθυμεί την αποδέσμευσή της από servicers.
Εκτίναξη κερδοφορίας στο 2024
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Α’ εξαμήνου 2024 και πάντοτε σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό εξάμηνο, η ΑLUMIL καταγράφει αύξηση πωλήσεων, τόσο σε αξία, όσο και σε όγκο, της τάξης του 15% ενώ τα κέρδη της είναι αυξημένα κατά 50%
Να σημειωθεί ότι στο Α’ Εξάμηνο 2023, όταν η τιμή του αλουμινίου είχε σημειώσει μεγάλη πτώση ( σ.σ. μετά τις αυξήσεις της προηγούμενης χρονιάς), η Alumil είχε κύκλο εργασιών 196,6 εκατ. ευρώ και κέρδη EBITDA 17,8 εκατ., όπως και κέρδη μετά από φόρους 2,9 εκατ., αν και δραστικά μειωμένα σε σχέση με το αντίστοιχο προηγούμενο εξάμηνο. Eν τούτοις, οι πωλήσεις σε όγκο είχαν σημειώσει αύξηση άνω του 7%, παρότι υπήρχε κάμψη στη ζήτηση στη διεθνή αγορά.
Επανίδρυση Alufond και πώληση μεριδίου
Η οικογένεια Μυλωνά, το 2019-2020, προκειμένου να καταλήξει η συμφωνία με τις πιστώτριες Τράπεζες για την επαναδιαπραγμάτευση του τραπεζικού της δανεισμού, είχε εισφέρει στην Alumil, το 80% των μετοχών που κατείχαν μέλη της οικ. Μυλωνά ( σ.σ. το υπόλοιπο 20% ανήκε στη μητρική).
Τώρα πλέον, η χρηματοοικονομική υγεία του Ομίλου, επιτρέπει την απόσχιση του κλάδου χύτευσης με την επανίδρυση της Alufond. H διαδικασία αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθεί εντός Νοεμβρίου 2024.
Στόχος της διοίκησης είναι, η πώληση του 70% των μετοχών της Alufond, προκειμένου η Alumil, αφ’ ενός να εξασφαλίσει κεφάλαια που θα συμβάλλουν στην περαιτέρω μείωση του δανεισμού της αλλά και στην υλοποίηση σημαντικών projects. Με την πώληση η Alumil θα πετύχει την αξιοποίηση του χυτηρίου, μέσω στρατηγικής συνεργασίας, που θα αξιοποιεί στο 100% την παραγωγική δυναμικότητα της μονάδας, ενώ θα έχει έσοδα από τη χύτευση πράσινου αλουμινίου, αλλά και τις ποσότητες που χρειάζεται για τα δικά της έργα. Να σημειωθεί ότι η παραγωγική δυναμικότητα του χυτηρίου ανέρχεται στις 65.000 τόνους, αλλά ως και σήμερα η παραγωγή δεν ξεπερνάει τις 30.000 τόνους.
Το χυτήριο, έχει αποτιμηθεί από τη Deloitte στα 60 εκατ. ευρώ, οπότε η Alumil από την πώληση πλειοψηφικού πακέτου, επιδιώκει να αντλήσει περί τα 40 εκατ. ευρώ, αφού μάλιστα, με μία περιορισμένη επένδυση, ο αγοραστής θα μπορεί να αυξήσει την παραγωγή στις 100.000 τόνους, καθώς η μονάδα ήταν εξ’ αρχής σχεδιασμένη για τέτοια ύψη παραγωγής.
Το χυτήριο της Alumil, με τις πιστοποιήσεις για παραγωγή πράσινου αλουμινίου που διαθέτει η Εταιρεία, έχει ήδη προσελκύσει το ενδιαφέρον μεγάλων ομίλων από την Ευρώπη και την Αμερική.
Διαβάστε επίσης
Τρεις νέοι δείκτες για αυξήσεις μισθών και συντάξεων από το 2025
“Στοίχημα” αξίας έως 20 δισ. η επενδυτική βαθμίδα από τη Moody’s
Dexia: Νέος “παίκτης” στην ελληνική αγορά φυσικού αερίου