THEPOWERGAME
Μπροστά στην προοπτική να μπει στο επενδυτικό ραντάρ ακόμη μεγαλύτερων διεθνών επενδυτών, ανεβάζοντας τη ζήτηση για ελληνικά ομόλογα μέχρι και στα 20 δισ. ευρώ, βρίσκεται η ελληνική οικονομία, εφόσον στις 13 Σεπτεμβρίου λάβει την επενδυτική βαθμίδα και από τον οίκο Moody’s.
Νωρίτερα, στις 6 Σεπτεμβρίου, η ελληνική οικονομία θα «συναντηθεί» ξανά με τον καναδικό οίκο DBRS, ενώ μέχρι τα τέλη του έτους αναμένονται οι επόμενες αξιολογήσεις του ελληνικού αξιόχρεου από τις Standard & Poors στις 18 Οκτωβρίου, Fitch στις 22 Νοεμβρίου και Scope στις 6 Δεκεμβρίου.
Ο αμερικανικός – και μεγαλύτερος στον κόσμο – οίκος αξιολόγησης Moody’s είναι ο μόνος που δεν έχει δώσει ακόμη το investment grade στην Ελλάδα, διατηρώντας στις 15 Μαρτίου 2024 αμετάβλητη την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας στο Ba1, με σταθερές προοπτικές. Η αξιολόγησή του βασιζόταν κυρίως στις συνεχιζόμενες προκλήσεις από το μεγάλο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, τη διεύρυνση της εξαγωγικής βάσης που θα απαιτήσει χρόνο και τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων που απομένουν, με έμφαση στο δικαστικό σύστημα.
Μέσα στο καλοκαίρι, ωστόσο, η Moody’s αναβάθμισε και τις τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες, γεγονός που μπορεί να ερμηνευθεί ως προάγγελος για επερχόμενη αναβάθμιση και της ελληνικής οικονομίας στο σκαλί που απομένει για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.
Η αρχή έγινε στις 13 Ιουνίου με την Moody’s να επαναφέρει στην επενδυτική βαθμίδα την Eurobank, καθιστώντας την ταυτόχρονα ως την πρώτη ελληνική τράπεζα που βαθμολογήθηκε στην επενδυτική βαθμίδα και στο ακάλυπτο χρέος της και ως την μόνη ελληνική Τράπεζα με rating πάνω από αυτό του Ελληνικού Δημοσίου.
Στις 27 Ιουνίου η Moody’s ανέβασε στην επενδυτική βαθμίδα και την Alpha Bank, επιβεβαιώνοντας τη δυναμική της τράπεζας να επιτυγχάνει υψηλότερη βιώσιμη κερδοφορία, βελτιώνοντας παράλληλα την ανθεκτικότητα του ισολογισμού της. Καθοριστικό ρόλο στην αναβάθμιση της Alpha Bank διαδραμάτισαν η βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού και του προφίλ των επαναλαμβανόμενων κερδών της, η χαμηλότερη βάση κόστους, τα αναμενόμενα οφέλη από την πρόσφατη στρατηγική συνεργασία με την UniCredit και τα σημαντικά και διευρυνόμενα κεφαλαιακά αποθέματα ασφαλείας.
Στις 8 Ιουλίου ο διεθνής οίκος προχώρησε και στην αναβάθμιση των αξιολογήσεων της Τράπεζας Πειραιώς και της Εθνικής Τράπεζας. Για την Τράπεζα Πειραιώς η Moody΄s ανέβασε το rating σε Ba3 από Ba2 προηγουμένως, αναβαθμίζοντας επίσης την αξιολόγηση του κύριου ανασφάλιστου χρέους της Τράπεζας σε Baa3 από Ba2.
Η Moody’s επεσήμανε το επιτυχημένο ιστορικό της Τράπεζας Πειραιώς στην εκτέλεση του φιλόδοξου σχεδίου της για βελτίωση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού της, τη σημαντική μείωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) σε 3,5% τον Μάρτιο 2024 από 6,6% τον Μάρτιο του 2023, την ισχυρή λειτουργική κερδοφορία του 2023 – 2024 και τις ευνοϊκές προοπτικές για το μέλλον, καθώς και την εκτίμησή της ότι το πιστωτικό προφίλ της τράπεζας θα συνεχίσει να βελτιώνεται τους επόμενους 12 – 18 μήνες.
Η Moody’s αναβάθμισε επίσης τη βασική πιστοληπτική αξιολόγηση της Εθνικής Τράπεζας σε Ba1 από Ba2, ενώ η αξιολόγηση του κύριου ανασφάλιστου χρέους της τράπεζας αναβαθμίστηκε σε Βaa2 από Ba1. H αναβάθμιση της βασικής πιστοληπτικής αξιολόγησης αποτύπωσε τους ισχυρούς κεφαλαιακούς δείκτες της ΕΤΕ, με την επισήμανση από τη Moody’s ότι η Εθνική διαθέτει το μεγαλύτερο μαξιλάρι απορρόφησης ζημιών μεταξύ των ελληνικών τραπεζών. O οίκος αξιολόγησης σημείωσε επίσης τη σημαντική βελτίωση της ποιότητας ενεργητικού της Eθνικής Τράπεζας και τη μείωση του δείκτη NPE στο 3,7% από 5,2% τον Μάρτιο του 2023.
Διαβάστε επίσης
Τρεις νέοι δείκτες για αυξήσεις μισθών και συντάξεων από το 2025
Μάργκαρετ Νιαμούμπο: Η τραπεζίτρια που θησαύρισε από…. καφέ
Dexia: Νέος “παίκτης” στην ελληνική αγορά φυσικού αερίου