THEPOWERGAME
Την περασμένη Δευτέρα έκλεινε ένα κύμα δημοσκοπήσεων από όλες τις εταιρείες ερευνών. Οποία σύμπτωση! Ήταν τότε που ξεσπούσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης –ακολουθούμενα από μερίδα του αντιπολιτευόμενου Τύπου- μια καταιγίδα αμφισβήτησης όλων των πρόσφατων ερευνών, που καταδείκνυαν την ίδια εικόνα: ότι δηλαδή η κυβέρνηση, με σκαμπανεβάσματα, διατηρεί σταθερό προβάδισμα και μεγάλη διαφορά από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που δυσκολεύεται να ανακάμψει. Όλες οι έρευνες, παράλληλα, κατέγραφαν υψηλά ποσοστά για τις αγωνίες, την ανασφάλεια της κοινής γνώμης για την επόμενη μέρα της πανδημίας.
Αλήθεια, πού στήριξαν οι αμφισβητίες των δημοσκοπήσεων την αξιοπιστία τους; (Ας σημειώσουμε εδώ ότι πρόκειται, σε γενικές γραμμές, γι’ αυτούς που προεκλογικά λοιδορούσαν τις τότε μετρήσεις και προεξοφλούσαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ξανακερδίσει τις εκλογές, με βάση… «μυστικές δημοσκοπήσεις».) Η «καταδίκη» των ερευνών στηρίχθηκε σε πρόσφατα στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου, που κατέγραφε χαμηλά ποσοστά σε ό,τι αφορά την γενική κατάσταση της χώρας (θετικές γνώμες στο 22%), στην εμπιστοσύνη προς την κυβέρνηση (28%) και άλλους ανάλογους δείκτες.
Η κουτοπονηριά αυτήν τη φορά είχε ευρωπαϊκό μανδύα: αφού το Ευρωβαρόμετρο είναι… Ευρώπη, οι «δικές» μας έρευνες είναι για το καλάθι των αχρήστων. Τι δεν καταλαβαίνεις; Κάπως έτσι άρχισαν τα πανηγύρια του τύπου «πάλι με χρόνους και καιρούς…». Στην πραγματικότητα, τα παθήματα του 2019 δεν έγιναν μαθήματα. Επανέρχονται στην επιχείρηση απαξίωσης όλων των δημοσκοπήσεων, χρησιμοποιώντας επιλεκτικά τα ευρήματα μιας δημοσκόπησης, του Ευρωβαρόμετρου.
Η αντίδραση του ΣΕΔΕΑ, του Συλλόγου Εταιρειών Δημοσκόπησης και Έρευνας Αγοράς ήταν άμεση-άσχετο αν οι «ευρωβαρομετρικοί» την αγνόησαν. Τι λέει η ανακοίνωση του Συλλόγου; Ότι με βάση το νόμο 3603/2007, «η σύγκριση αποτελεσμάτων διαφορετικών δημοσκοπήσεων πρέπει να συνοδεύεται από την επισήμανση των διαφορών τους (όπως μεθοδολογία, χρόνος διεξαγωγής που είναι δυνατόν να επηρεάζει τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης)»
Με άλλα λόγια, η σύγκριση των ερευνών με αυτήν του Ευρωβαρόμετρου είναι σαν να μη διακρίνεις τις διαφορές ενός μήλου από ένα πορτοκάλι. Έτσι είναι αν έτσι σας βολεύει; Όχι βέβαια! Ο ΣΕΔΕΑ εξηγεί το γιατί: «Η διατύπωση των ερωτήσεων είναι διαφορετική. Η μεθοδολογία συλλογής στοιχείων είναι διαφορετική: συνεντεύξεις δια ζώσης και μέσω διαδικτύου έναντι τηλεφωνικών συνεντεύξεων. Ο χρόνος διεξαγωγής των ερευνών είναι διαφορετικός. Οι κλίμακες καταγραφής των απόψεων των πολιτών είναι διαφορετικές».
Όλα αυτά βεβαίως είναι ψιλά γράμματα για τους εραστές της ανακρίβειας. Το καλύτερο όμως το αφήνουμε για το τέλος. Και είναι αυτό:
Ποιο είναι το μυστικό; Μα, η σύγκριση των μεγεθών από ανάλογες μετρήσεις του ίδιου του Ευρωβαρόμετρου. Μια ματιά στον πίνακα αρκεί για να δει κανείς ότι σε όλους τους δείκτες, η κατάσταση σε ανάλογες περιόδους το 2018 ήταν πολύ χειρότερες: Καλή ή πολύ καλή η οικονομική κατάσταση της χώρας; Θετικές γνώμες μόλις το 6%. Εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ; Μόλις το 14%. Τον Νοέμβριο του 2019 οι δείκτες ήδη εμφανίζουν βελτίωση. Τον Φεβρουάριο του 2021, σε συνθήκες δοκιμασίας της κυβέρνησης και της χώρας από την κρίση, ακολουθούν ανοδική πορεία.
Είναι γνωστό ότι οι έρευνες των εταιρειών είναι φωτογραφίες της στιγμής. Αύριο-μεθαύριο, οι συσχετισμοί μπορεί να αλλάξουν. Θα το δούμε στις δημοσκοπήσεις. Γι αυτούς πάντως που πιστεύουν ότι το ψέμα δεν έχει κοντά ποδάρια, τους δίνουμε ραντεβού στις επικείμενες έρευνες των εταιρειών αλλά και τη νέα έρευνα του Ευρωβαρόμετρου. Κοντός ψαλμός αλληλούια!