THEPOWERGAME
Η χθεσινή βουτιά της μετοχής PDD Holdings Inc., της μητρικής εταιρείας του γίγαντα του ηλεκτρονικού εμπορίου Temu, έστειλε την περιουσία του Κόλιν Χουάνγκ να καταρρεύσει κατά 14,1 δισεκατομμύρια δολάρια, τη μεγαλύτερη ημερήσια απώλεια που είχε ποτέ. Ο Χουάνγκ είναι πλέον ο τέταρτος πλουσιότερος άνθρωπος στην Κίνα με καθαρή αξία 35,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index.
Πρόκειται για μια δραματική πτώση για τον ιδρυτή της PDD, ο οποίος στις 8 Αυγούστου έγινε ο πρώτος μεγιστάνας της τεχνολογίας που βρέθηκε στην κορυφή της κατάταξης του πλούτου της Κίνας εδώ και περισσότερα από τρία χρόνια, εκτοπίζοντας τον δισεκατομμυριούχο Ζονγκ Σανσάν, που δραστηριοποιείται στον τομέα του εμφιαλωμένου νερού. Ο Ζονγκ επανήλθε στην πρώτη θέση τη Δευτέρα με περιουσία 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η PDD ανακοίνωσε τριμηνιαία έσοδα που δεν έπιασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών και προειδοποίησε ότι η αύξηση των πωλήσεων θα επιβραδυνθεί. Ο διευθύνων σύμβουλος Τσεν Λάι είπε επανειλημμένα στους αναλυτές μετά την ανακοίνωση των κερδών ότι η τρέχουσα πορεία της εταιρείας δεν ήταν βιώσιμη, σε μια εποχή που ανταγωνιστές όπως η TikTok της ByteDance και η Alibaba Group Holding Ltd. διεκδικούν αγοραστές με χαμηλό προϋπολογισμό. Οι μετοχές της εταιρείας που είναι εισηγμένες στις ΗΠΑ υποχώρησαν κατά 29%, τη μεγαλύτερη πτώση που έχει σημειώσει ποτέ.
Η διοίκηση μείωσε επίσης τις προσδοκίες για πιθανές πληρωμές μερισμάτων και επαναγοράς μετοχών τα επόμενα χρόνια.
«Αντιμετωπίζουμε έντονο ανταγωνισμό σε διάφορα μέτωπα και επίσης αβεβαιότητες από εξωτερικούς παράγοντες», δήλωσε ο Τσεν. «Ως εκ τούτου, η διοικητική μας ομάδα και εγώ πιστεύουμε ομόφωνα ότι δεν είναι κατάλληλη στιγμή για επαναγορά μετοχών ή μερίσματα. Και για τα ορατά επόμενα χρόνια, επίσης δεν βλέπουμε τέτοια ανάγκη».
Ο Χουάνγκ ίδρυσε την PDD το 2015, αφού ξεκίνησε μερικές επιχειρήσεις τυχερών παιχνιδιών και ηλεκτρονικού εμπορίου. Ο πρώην μηχανικός της Google ανέβηκε γρήγορα στις τάξεις των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου, με την καθαρή του αξία να κορυφώνεται στα 71,5 δισεκατομμύρια δολάρια στις αρχές του 2021. Αποχώρησε από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της PDD το 2020 και αποχώρησε από το διοικητικό συμβούλιο ως πρόεδρος το 2021, καθώς το Πεκίνο άρχισε να ασκεί σκληρή κριτική στους τεχνολογικούς γίγαντες της Κίνας.
Η πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου είναι γνωστή για την πώληση φθηνών προϊόντων με μαζικές προσφορές, οι οποίες προσέλκυσαν καταναλωτές με χαμηλό προϋπολογισμό, καθώς ο παγκόσμιος πληθωρισμός αυξήθηκε ραγδαία. Επεκτάθηκε εκτός Κίνας με την επωνυμία Temu και έγινε γρήγορα μία από τις εφαρμογές με τις περισσότερες λήψεις στις ΗΠΑ μετά από ένα εντυπωσιακό ντεμπούτο το 2022. Έκτοτε άρχισε να αμφισβητεί τον κινεζικό γίγαντα των online αγορών Shein και ακόμη και την Amazon.com Inc. σε ορισμένα τμήματα.
Αλλά η εταιρεία έχει αντιμετωπίσει απογοήτευση από προμηθευτές, εργαζόμενους και κυβερνήσεις. Εκατοντάδες μικροί έμποροι πραγματοποίησαν συγκέντρωση στα γραφεία της PDD στη νότια Κίνα αυτό το καλοκαίρι για να διαμαρτυρηθούν για τις άδικες, όπως τις χαρακτήρισαν, κυρώσεις που επέβαλε η εταιρεία. Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Ένωση επεξεργάζεται μια πρόταση για να κλείσει ένα παραθυράκι για τη φορολόγηση των εισαγωγών φθηνών αγαθών που αγοράζονται μέσω διαδικτύου, ενώ οι λομπίστες των ΗΠΑ πιέζουν για ένα όριο 10 δολαρίων για αποστολές χωρίς δασμούς, από 800 δολάρια που είναι σήμερα.
Διαβάστε επίσης
Οι νέες τάσεις στην αγορά ακινήτων μετά τις αλλαγές στη Χρυσή Βίζα
Σε πορεία ανάπτυξης οι μεγάλες ξενοδοχειακές αλυσίδες
Ρεύμα: Άλμα παραγωγής και ζήτησης τον Ιούλιο, τα μερίδια των παρόχων