THEPOWERGAME
Με ένα «κοκτέιλ» αυστηρών μέτρων επιχειρεί να βάλει… φρένο στην αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία το υπουργείο Εργασίας. Τα νέα όπλα που μπαίνουν στη φαρέτρα των ελεγκτικών μηχανισμών περιλαμβάνονται στο εργασιακό νομοσχέδιο που παρουσίασε τις προηγούμενες μέρες ο Κωστής Χατζηδάκης.
Στη πρώτη γραμμή βρίσκεται η ψηφιακή κάρτα εργασίας, η οποία θα συμβάλλει στη θωράκιση του 8ώρου αλλά και στο «κλείδωμα» των υπερωριών, προστατεύοντας τον εργαζόμενο από τις καταχρηστικές συμπεριφορές του εργοδότη. Πρακτικά, οι εργαζόμενοι θα «χτυπάνε» την ψηφιακή κάρτα τους όταν ξεκινά και όταν τελειώνει η εργασία τους.
Σύμφωνα με τη διάταξη που έχει τεθεί σε διαβούλευση οι επιχειρήσεις – εργοδότες υποχρεούνται να διαθέτουν και να λειτουργούν ηλεκτρονικό σύστημα μέτρησης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων τους.
Μάλιστα, η μέτρηση του χρόνου εργασίας θα πραγματοποιείται με τη χρήση της ψηφιακής κάρτας εργασίας, η οποία θα συνδέεται online στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ, όπως είχε αποκαλύψει το powergame.gr, έτσι ώστε να καταγράφεται αμέσως και σε πραγματικό χρόνο η απασχόληση του εργαζομένου, η υπέρβαση του νομίμου ωραρίου, οι υπερεργασίες και οι υπερωρίες του κι έτσι θα επέρχονται άμεσα οι σχετικές συνέπειες (αξιώσεις για επιπλέον αμοιβή από τον εργαζόμενο και κυρώσεις στον εργοδότη, εάν η υπέρβαση του ωραρίου είναι παράνομη).
Εξάλλου, τα στοιχεία της ψηφιακής κάρτας εργασίας θα διασταυρώνονται με τα στοιχεία που αναγράφονται στην Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (Α.Π.Δ.) που υποβάλλεται από την επιχείρηση, ενώ θα είναι δυνατή η αυτοματοποιημένη προσυμπλήρωση της Α.Π.Δ. από το πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ βάσει των στοιχείων που εισάγονται με τη χρήση της ψηφιακής κάρτας.
Μάλιστα, οι «καμπάνες» που θα επιβάλλονται σε επιχειρήσεις που δεν ενεργοποιούν τις κάρτες των εργαζομένων θα είναι βαρύτατες, καθώς εάν, κατά τον επιτόπιο έλεγχο σε επιχείρηση, διαπιστωθεί ότι η ψηφιακή κάρτα εργαζόμενου δεν είναι ενεργοποιημένη, επιβάλλεται στον εργοδότη πρόστιμο 10.500 ευρώ ανά εργαζόμενο που δεν έχει ενεργοποιημένη ψηφιακή κάρτα. Σε περίπτωση που σε τρεις ελέγχους, εντός χρονικού διαστήματος 12 μηνών, διαπιστωθεί παράβαση της νομοθεσίας επιβάλλεται προσωρινή διακοπή λειτουργίας της επιχείρησης για χρονικό διάστημα 15 ημερών.
Δημιουργείται η ανανεωμένη Επιθεώρηση Εργασίας
Την ίδια στιγμή καταργείται το ΣΕΠΕ, δημιουργείται όμως η ανανεωμένη Επιθεώρηση Εργασίας ως Ανεξάρτητη Διοικητική αρχή, η οποία θα λειτουργεί κατά τα πρότυπα της ΑΑΔΕ.Η νέα αρχή θα έχει διοικητική ανεξαρτησία, διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια, ενώ δεν θα υπόκειται σε έλεγχο. Η επιθεώρηση θα ασκεί τις αρμοδιότητες του ΣΕΠΕ, ενώ ο διοικητής της θα επιλέγεται μέσω ανοικτού διαγωνισμού.
Ενεργό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία θα έχει και το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού, ώστε να εξασφαλίζεται η διαφάνεια στην επικείμενη διαδικασία. Το έργο της νέα ελεγκτικής αρχής θα είναι να παρακολουθεί την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας στην αγορά εργασίας.
Οι ελεγκτές θα έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε βιβλία και μητρώα, ενώ με απόφαση του υπουργού Εργασίας θα μπαίνει ετήσιος στόχος. Παράλληλα, τα στελέχη της Επιθεώρησης θα εμπλέκονται στη διαδικασία συμφιλίωσης και επίλυσης των εργατικών διαφορών, ενώ σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο το πόρισμα της Επιθεώρησης Εργασίας επί διαφορών θα χρησιμοποιείται άμεσα για να βγει διαταγή πληρωμής από το δικαστήριο.
Τέλος, επεκτείνονται οι περιπτώσεις όπου η επιβολή προστίμων γίνεται ταχύτερα, όταν διαπιστώνονται παραβάσεις σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας, ή όταν υπάρχει έλλειψη πίνακα υγιεινής και ασφάλειας και διαπιστώνεται ότι δεν έχει δηλωθεί ο εργαζόμενος.