Γ.Δ.
1436.62 +0,28%
ACAG
-0,51%
5.87
CENER
+0,30%
9.95
CNLCAP
0,00%
6.9
DIMAND
-0,91%
9.79
NOVAL
0,00%
2.71
OPTIMA
+2,00%
12.26
TITC
-0,30%
32.85
ΑΑΑΚ
0,00%
5.5
ΑΒΑΞ
+1,02%
1.38
ΑΒΕ
-0,67%
0.448
ΑΔΜΗΕ
0,00%
2.125
ΑΚΡΙΤ
+2,47%
0.83
ΑΛΜΥ
0,00%
2.88
ΑΛΦΑ
+0,53%
1.5975
ΑΝΔΡΟ
+1,24%
6.52
ΑΡΑΙΓ
+0,18%
11
ΑΣΚΟ
+0,36%
2.8
ΑΣΤΑΚ
0,00%
7.44
ΑΤΕΚ
0,00%
0.418
ΑΤΡΑΣΤ
0,00%
8.56
ΑΤΤ
+1,72%
8.3
ΑΤΤΙΚΑ
-1,21%
2.44
ΒΑΡΝΗ
0,00%
0.24
ΒΙΟ
-1,33%
5.92
ΒΙΟΚΑ
+1,47%
2.07
ΒΙΟΣΚ
+0,60%
1.665
ΒΙΟΤ
0,00%
0.238
ΒΙΣ
0,00%
0.142
ΒΟΣΥΣ
-0,85%
2.34
ΓΕΒΚΑ
-0,92%
1.62
ΓΕΚΤΕΡΝΑ
+0,11%
17.68
ΔΑΑ
+0,82%
7.864
ΔΑΙΟΣ
0,00%
3.28
ΔΕΗ
+0,52%
11.66
ΔΟΜΙΚ
0,00%
3.395
ΔΟΥΡΟ
0,00%
0.25
ΔΡΟΜΕ
0,00%
0.329
ΕΒΡΟΦ
-1,88%
1.565
ΕΕΕ
-0,69%
31.8
ΕΚΤΕΡ
+1,25%
1.944
ΕΛΒΕ
0,00%
5.6
ΕΛΙΝ
-0,46%
2.17
ΕΛΛ
-0,72%
13.75
ΕΛΛΑΚΤΩΡ
+1,21%
2.095
ΕΛΠΕ
+0,56%
7.14
ΕΛΣΤΡ
-0,92%
2.15
ΕΛΤΟΝ
+0,35%
1.73
ΕΛΧΑ
+1,20%
1.856
ΕΝΤΕΡ
0,00%
8
ΕΠΙΛΚ
-8,33%
0.11
ΕΠΣΙΛ
0,00%
12
ΕΣΥΜΒ
+0,40%
1.245
ΕΤΕ
-1,26%
8.016
ΕΥΑΠΣ
+2,20%
3.25
ΕΥΔΑΠ
0,00%
5.51
ΕΥΡΩΒ
+0,10%
2.079
ΕΧΑΕ
-0,32%
4.61
ΙΑΤΡ
-1,25%
1.58
ΙΚΤΙΝ
+1,98%
0.387
ΙΛΥΔΑ
-2,63%
1.665
ΙΝΚΑΤ
-0,97%
5.12
ΙΝΛΙΦ
+0,82%
4.9
ΙΝΛΟΤ
+2,79%
1.18
ΙΝΤΕΚ
+0,86%
5.85
ΙΝΤΕΡΚΟ
-2,46%
2.38
ΙΝΤΕΤ
+0,81%
1.245
ΙΝΤΚΑ
+2,41%
3.19
ΚΑΡΕΛ
0,00%
340
ΚΕΚΡ
-3,74%
1.415
ΚΕΠΕΝ
+8,13%
1.73
ΚΛΜ
-0,34%
1.485
ΚΟΡΔΕ
-4,60%
0.436
ΚΟΥΑΛ
0,00%
1.18
ΚΟΥΕΣ
+0,95%
5.3
ΚΡΕΚΑ
0,00%
0.28
ΚΡΙ
-0,41%
12.25
ΚΤΗΛΑ
0,00%
1.75
ΚΥΡΙΟ
+1,80%
1.13
ΛΑΒΙ
-1,05%
0.845
ΛΑΜΔΑ
+0,42%
7.1
ΛΑΜΨΑ
0,00%
39
ΛΑΝΑΚ
-12,23%
0.825
ΛΕΒΚ
0,00%
0.278
ΛΕΒΠ
-9,16%
0.238
ΛΙΒΑΝ
0,00%
0.125
ΛΟΓΟΣ
0,00%
1.44
ΛΟΥΛΗ
0,00%
2.64
ΜΑΘΙΟ
0,00%
0.704
ΜΕΒΑ
0,00%
3.76
ΜΕΝΤΙ
-1,26%
2.36
ΜΕΡΚΟ
0,00%
46.6
ΜΙΓ
-2,03%
3.38
ΜΙΝ
-0,80%
0.62
ΜΛΣ
0,00%
0.57
ΜΟΗ
+0,19%
21.18
ΜΟΝΤΑ
-1,02%
3.88
ΜΟΤΟ
0,00%
2.63
ΜΟΥΖΚ
+4,13%
0.63
ΜΠΕΛΑ
+1,15%
22.86
ΜΠΛΕΚΕΔΡΟΣ
0,00%
3.55
ΜΠΡΙΚ
0,00%
1.97
ΜΠΤΚ
0,00%
0.68
ΜΥΤΙΛ
-0,06%
34.88
ΝΑΚΑΣ
0,00%
2.76
ΝΑΥΠ
-0,47%
0.846
ΞΥΛΚ
-1,12%
0.266
ΞΥΛΠ
+8,15%
0.398
ΟΛΘ
0,00%
20.9
ΟΛΠ
-0,76%
26.2
ΟΛΥΜΠ
0,00%
2.39
ΟΠΑΠ
-0,50%
16.07
ΟΡΙΛΙΝΑ
+0,59%
0.85
ΟΤΕ
+1,85%
14.89
ΟΤΟΕΛ
+0,91%
11.1
ΠΑΙΡ
0,00%
1.01
ΠΑΠ
+0,41%
2.43
ΠΕΙΡ
+1,03%
3.934
ΠΕΡΦ
+0,15%
6.71
ΠΕΤΡΟ
+0,25%
8.12
ΠΛΑΘ
-0,13%
3.965
ΠΛΑΚΡ
-1,36%
14.5
ΠΡΔ
+4,39%
0.238
ΠΡΕΜΙΑ
-0,16%
1.238
ΠΡΟΝΤΕΑ
0,00%
7.15
ΠΡΟΦ
+0,22%
4.59
ΡΕΒΟΙΛ
+1,31%
1.94
ΣΑΡ
+0,79%
10.2
ΣΑΡΑΝ
+9,35%
1.17
ΣΑΤΟΚ
0,00%
0.028
ΣΕΝΤΡ
-1,49%
0.33
ΣΙΔΜΑ
+2,13%
1.68
ΣΠΕΙΣ
-0,92%
6.46
ΣΠΙ
+1,23%
0.658
ΣΠΥΡ
0,00%
0.132
ΤΕΝΕΡΓ
-0,05%
19.15
ΤΖΚΑ
0,00%
1.345
ΤΡΑΣΤΟΡ
0,00%
1.2
ΤΡΕΣΤΑΤΕΣ
-0,24%
1.632
ΥΑΛΚΟ
0,00%
0.162
ΦΙΕΡ
0,00%
0.359
ΦΛΕΞΟ
+0,63%
7.95
ΦΡΙΓΟ
0,00%
0.212
ΦΡΛΚ
-0,26%
3.8
ΧΑΙΔΕ
0,00%
0.64

WSJ: 10 λόγοι για να επισκεφθείτε ξανά και ξανά την Αθήνα

Η Αθήνα δεν είναι η ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που θα σε κερδίσει με την πρώτη ματιά. Ναι μεν ο Παρθενώνας δεσπόζει στην Ακρόπολη, μαγνητίζοντας τα βλέμματα, ωστόσο η Αθήνα είναι μια πόλη που χρειάζεται χρόνο για να την ανακαλύψεις και κυρίως μια δεύτερη ευκαιρία για να σου αποκαλύψει τα μυστικά και τις κρυμμένες ομορφιές της, οι οποίες δεν γίνονται συνήθως αντιληπτές με το πρώτο ταξίδι. Δεν έχει ποτάμι και πρακτικά δεν διαθέτει παλιά πόλη, εκτός από ορισμένες εξαιρέσεις (Πλάκα κ.λπ).

Ευτυχώς για τον ελληνικό τουρισμό, τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότεροι ξένοι τουρίστες έρχονται προετοιμασμένοι και κατευθύνονται στα «σωστά» σημεία της πόλης (σ.σ. να ‘ναι καλά τα social media, οι food και λοιποί travellers). Το δείχνουν εξάλλου και τα νούμερα: Η Αθήνα έχει γίνει προορισμός, κάτι που συμπεραίνει και ο αρθρογράφος της Wall Street Journal, ο οποίος υπογραμμίζει με νόημα ότι πρόκειται για την πιο «υποτιμημένη πρωτεύουσα της Ευρώπης».

«Όταν επισκέφτηκα για πρώτη φορά την πόλη πριν από δύο δεκαετίες για να ερευνήσω τα βιβλία μου για την αρχαία Ελλάδα, τη βρήκα ως μια απλωμένη, μποτιλιαρισμένη και ανιαρή πόλη με δρόμους καλυμμένους από γκράφιτι. Εκείνη την εποχή οι περισσότεροι ταξιδιώτες αφιέρωναν μία μόνο μέρα για να επισκεφτούν την Ακρόπολη, με τον λατρεμένο Παρθενώνα, πριν φύγουν για τις λαμπερές παραλίες και τα ψαροταβέρνες του Αιγαίου» αναφέρει αρχικά ο Τόνι Πέτροτετ. Ο δημοσιογράφος της WSJ συνεχίζει, επισημαίνοντας: «Όμως, όταν επισκέφτηκα ξανά την Αθήνα πριν από μερικά χρόνια, βρήκα την εμπειρία εντελώς διαφορετική: Νέες γραμμές μετρό, αυτοκινητόδρομοι και πεζόδρομοι στην καρδιά της αρχαίας πόλης είχαν αλλάξει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο κάποιος βιώνει την πόλη». Και εξηγεί: «Δραστήριοι Έλληνες της διασποράς που επέστρεψαν κατά την πανδημία άνοιξαν εστιατόρια, γκαλερί, καφετέριες και μπουτίκ, ενώ Ευρωπαίοι μποέμ αναζητώντας φθηνά ενοίκια και ηλιοφάνεια κατέκλυσαν την πόλη».

Η αλήθεια είναι ότι η Αθήνα έχει αλλάξει άρδην τα τελευταία χρόνια, όσον αφορά την προσέγγισή της προς τους τουρίστες. Παλαιότερα το ζητούμενο ήταν μια 24ωρη τουριστική περιήγηση στα απομεινάρια της Αρχαίας Ελλάδας, πριν από τη μεγάλη εξόρμηση στα νησιά των Κυκλάδων. Η Αθήνα δεν ήταν τίποτα άλλο παρά ένα πέρασμα, ένας μεταβατικός σταθμός πριν από τις διακοπές στην παραλία με φόντο τον ήλιο και τη θάλασσα του Αιγαίου. Τώρα, πλέον, όμως, η προσπάθεια εστιάζεται στην προσφορά μιας πολύπλευρης εμπειρίας που συνδυάζει το καλό φαγητό, τον πολιτισμό και τις βόλτες σε όμορφες γωνιές της πόλης, οι οποίες ενδείκνυται για στιγμές χαλάρωσης και δημιουργούν ξεχωριστές αναμνήσεις. Η αλλαγή προσέγγισης αποτυπώνεται και στις επιδόσεις της Αθήνας τόσο σε επίπεδο τουριστικών αφίξεων όσο και στη βραχυχρόνια μίσθωση, παρ’ όλο που η «έκρηξη» της οποίας έχει βάλει το… λιθαράκι της στη διόγκωση της στεγαστικής κρίσης στην πρωτεύουσα.

Η Αθήνα, παρά την ασχήμια της σε αρκετές περιπτώσεις, έχει όλα τα απαραίτητα εφόδια για να κερδίσει τον επισκέπτη, όπως συνέβη και με τον δημοσιογράφο της WSJ, ο οποίος τονίζει ότι η ελληνική πρωτεύουσα είναι από τις «πιο ζωντανές και διασκεδαστικές πόλεις της Ευρώπης». Αφού σημειώνει ότι «την επισκέπτομαι συχνά πλέον», παραθέτει την «προσωπική και ίσως υποκειμενική λίστα των εκπλήξεών» του για την Αθήνα».

Γιατί αξίζει μια επίσκεψη στην Αθήνα

  • Υπόγειες γαστρονομικές εμπειρίες

Σε κάθε ταξίδι, το φαγητό παίζει σημαντικό ρόλο. Το λέει και το λαϊκό ρητό: «Νηστικό αρκούδι, δεν χορεύει». Ο Τόνι Πέτροτετ εστιάζει την προσοχή του στην καρδιά της Αθήνας, κοντά στη Βαρβάκειο Αγορά, όπου υπάρχουν εστιατόρια σε υπόγειους χώρους χωρίς ταμπέλα ή μενού. Συνοδεία ρετσίνας, πιάτα όπως ψητές σαρδέλες, ρεβυθάδα, φασολάδα και χωριάτικη σαλάτα θα αποζημιώσουν τους ουρανίσκους που αρέσκονται στην απλότητα των καθαρών γεύσεων χωρίς να χρειαστεί ο επισκέπτης να πληρώσει μια περιουσία.

  • Καλή η Ακρόπολη, αλλά και το Κουκάκι χρειάζεται

Το Κουκάκι και η περιοχή γύρω από αυτό περιλαμβάνει πολλά μικρά μαγαζιά που αξίζουν μια στάση για να «γεμίσουν οι μπαταρίες» πριν από την επόμενη εξόρμηση. Σάντουιτς και brunch με ποιοτικά υλικά, καθώς και υπέροχες πίτες, συνδυασμένες με καφέ, είναι αυτό που χρειάζεται ο επισκέπτης για να συνεχίσει την περιήγηση στην Αθήνα.

  • Στάση στο Ηρώδειο για συναυλία

Το καλοκαίρι είναι γεμάτο συναυλίες και εκδηλώσεις. Ορισμένες από αυτές γίνονται στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, το αρχαίο θέατρο στη νότια πλευρά της Ακρόπολης, με την πανοραμική θέα. Ο δημοσιογράφος της WSJ υπενθυμίζει ότι ο συγκεκριμένος αρχαιολογικός χώρος είναι διαθέσιμος και για θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες, καλώντας τον επισκέπτη να συνδυάσει την παραμονή του στην Αθήνα με μια αρχαία τραγωδία ή μια συναυλία σε αυτό το εμβληματικό θέατρο.

  • Η Αθήνα αγκαλιάζει τη σύγχρονη τέχνη

«Η Αθήνα δεν είναι μόνο αρχαία μάρμαρα» συνεχίζει ο Τόνι Πέτροτετ, επισημαίνοντας ότι η ελληνική πρωτεύουσα αποτελεί «ένα από τα πιο συναρπαστικά κέντρα σύγχρονης τέχνης στην Ευρώπη». Ανάμεσα στις πολλές γκαλερί που υπάρχουν σε διάφορα σημεία της πόλης, ο δημοσιογράφος της WSJ ξεχωρίζει την Breeder στο Μεταξουργείο, «μια γειτονιά με νεοκλασικά αρχοντικά και καφέ που έχουν γίνει στέκια καλλιτεχνών», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

  • Γλυκιά μου ταράτσα να σ’ είχα πρώτα

Ολοένα και περισσότερα μπαρ – εστιατόρια συναγωνίζονται για το καλό φαγητό με θέα την Ακρόπολη, η οποία είναι εντυπωσιακά φωτισμένη το βράδυ. Ο δημοσιογράφος της WSJ ξεχωρίζει την ιστορική «Μεγάλη Βρεταννία» με το Roof Garden της και τις «εκλεπτυσμένες εκδοχές κλασικών ελληνικών πιάτων». Ωστόσο, εκεί έξω, υπάρχουν πολλές άλλες όμορφες ταράτσες σε περιοχές όπως το Μοναστηράκι, που περιμένουν τον επισκέπτη να τις ανακαλύψει και να τις κάνει story στο Instagram.

  • Το κατάλληλο μέρος για σουβενίρ και… φαλάφελ

Εκτός από τις αναμνήσεις, ο επισκέπτης παίρνει συνήθως μαζί του φεύγοντας και ένα σουβενίρ. Η περιοχή πέριξ της Πλατείας Βάθης αποτελεί το ιδανικό μέρος, καθώς εκεί υπάρχουν μαγαζιά με χειροποίητα κοσμήματα και είδη διακόσμησης που βασίζονται σε ελληνικά μοτίβα. Ο αρθρογράφος προτείνει μάλιστα και μια στάση για φαλάφελ, το οποίο δεν σταματά να ανεβαίνει θέσεις στην αθηναϊκή γαστρονομία. Αρκεί, όμως, να ξέρεις πού θα πας να το γευτείς…

  • Ένα ξεχωριστό μουσείο σε σταθμό του μετρό

Το Μετρό της Αθήνας, εκτός από ΜΜΜ, είναι και μουσείο. Δεν είναι όμως μόνο οι προθήκες με τα αρχαία και τα άλλα αντικείμενα από τις ανασκαφές στο πλαίσιο των εργασιών κατασκευής των Γραμμών 2 και 3. Το Μετρό του Πειραιά φιλοξενεί μόνιμη έκθεση με τίτλο «Ιστορίες Αόρατου Νερού», που παρουσιάζει ευρήματα όπως υδραγωγεία και δεξαμενές βρόχινου νερού.

  • Υψηλής τεχνολογίας φιλόσοφοι

«Το 2023 άνοιξε ένα πρωτότυπο μουσείο σε ένα ωδείο με θέα τα ερείπια του Λυκείου του Αριστοτέλη. Το AiTherion προσφέρει μια τεχνολογικά προηγμένη εξερεύνηση της φιλοσοφίας των αρχαίων Ελλήνων. Οι επισκέπτες μπορούν να συμμετέχουν σε συζητήσεις για τη “δαιμονία”, την αναζήτηση της ανθρώπινης ευημερίας, και να ψηφίσουν για τη δίκη του Σωκράτη» προτείνει ο δημοσιογράφος της WSJ.

  • Επίσκεψη στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης

Το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης Μπενάκη θεωρείται ένα από τα καλύτερα στην Ευρώπη, καθώς στεγάζει εξαιρετικά εκθέματα από τον αραβικό κόσμο, συμπεριλαμβανομένων χαραγμένων μαχαιριών και κοσμημάτων. Μετά την επίσκεψη, ο Τόνι Πέτροτετ προτείνει και ένα πέρασμα από την ταράτσα για πορτοκαλόπιτα μαζί με τσάι.

  • Διονύσια… reloaded

Η Αθήνα, εκτός από το upgrade που έχει κάνει στον τομέα του φαγητού, εστιάζει πλέον και στο καλό κρασί. Και πως θα μπορούσε άλλωστε να κάνει διαφορετικά από τη στιγμή που στην ελληνική μυθολογία ο Διόνυσος έχει τη δική του ξεχωριστή ιστορία. Με πάνω από 1.200 αμπελώνες στην ελληνική επικράτεια, που παράγουν τοπικές ποικιλίες όπως το λευκό Μοσχοφίλερο, υπάρχουν μαγαζιά στο κέντρο της Αθήνας που προσφέρουν πολλές ετικέτες με φυσικά ελληνικά κρασιά, τα οποία για τους λάτρεις του οίνου είναι η καλύτερη αποζημίωση μετά από μια περιήγηση στα σοκάκια και τις ξεχωριστές γωνιές της πρωτεύουσας.

Διαβάστε επίσης

Nvidia: Η φρενίτιδα της AI θα φέρει διπλασιασμό πωλήσεων

Δάνεια με ενέχυρο μετρητά: Γιατί συμφέρει να δανεισθείς όταν έχεις καταθέσεις

Φυσικό Αέριο: Νέες επαφές για τον Κάθετο Διάδρομο τον Σεπτέμβριο

Google News icon
Ακολουθήστε το Powergame.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη οικονομική ενημέρωση!