THEPOWERGAME
Φέτος η χώρα πρέπει να δαπανήσει 5 δισ. ευρώ και του χρόνου, η δαπάνη πρέπει να διπλασιαστεί στα 10 δισ. ευρώ. Παράλληλα, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θόδωρο Σκυλακάκη, μέχρι το τέλος του έτους, το Ταμείο Ανάκαμψης θα φέρει στη χώρα 7,8-7,9 δισ. ευρώ. Τα ποσά αυτά αφορούν στην προκαταβολή, περίπου 4 δισ, ευρώ που θα εκταμιευθεί τον Αύγουστο και στην πρώτη δόση 3,8-3,9 δισ. ευρώ που θα εκταμιευθούν προς το τέλος του έτους.
Μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο κ. Σκυλακάκης χαρακτήρισε το Ταμείο Ανάκαμψης μια μεγάλη πρόκληση στην οποία «παλιά Ελλάδα» δεν θα μπορούσε να ανταποκριθεί. Η «νέα Ελλάδα» θα το επιχειρήσει, αλλά αυτό απαιτεί μια μεγάλη προσπάθεια, καθώς η «ομάδα» που το έχει αναλάβει θα πρέπει -όπως είπε χαρακτηριστικά- να παίζει και να προπονείται. Δηλαδή παράλληλα να εκπαιδεύεται στο νέο πρόγραμμα και ταυτόχρονα να το υλοποιεί. «Θέλουμε να αλλάξουμε γήπεδο και ταυτόχρονα να συνεχίσουμε παίζουμε», είπε χαρακτηριστικά ο αν. υπουργός Οικονομικών.
Προς την κατεύθυνση αυτή, η χώρα και το πρόγραμμα έχει ισχυρά ατού. Ένα από αυτά, όπως παραδέχθηκαν όλοι οι συνομιλητές του κ. Σκυλακάκη, είναι η καλή προετοιμασία. Σύμφωνα δε με τον αν. υπουργό, σχεδόν το 90% του προγράμματος είναι ήδη διαμορφωμένο και πριν ακόμη να αρχίσει να υλοποιείται.
Επίσης ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του προγράμματος ανάκαμψης είναι καινοτόμος. Ως παράδειγμα καλής σχεδίασης ο αν. υπουργός Οικονομικών ανέφερε τον κανόνα «Ν-1», δηλαδή της υλοποίησης όλων των στόχων και απορροφήσεων ένα χρόνο πριν απ’ ότι ορίζουν οι κανονισμοί. Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί ένα χρόνο πριν απ’ ότι ορίζει το κοινοτικό πλαίσιο και το οποίο τοποθετείται στον Αύγουστο του 2026. Η εφαρμογή του κανόνα Ν-1 στόχο έχει να διευθετήσει με αποτελεσματικό τρόπο με τον καλύτερο τρόπο οι όποιες καθυστερήσεις που θα προκύψουν.
Επίσης ο κ. Σκυλακάκης, αλλά και ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, εκθείασαν ως καινοτομία την συνεργασία του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα στην διοίκηση και υλοποίηση του προγράμματος. Ο κ.Σκυλακάκης είπε ότι, εκτός από την ομάδα διαχείρισης του προγράμματος, όλα τα υπουργεία που υλοποιούν έργα ενταγμένα στο Ταμείο Ανάκαμψης, θα έχουν συμβάσεις πλαίσιο με ιδιωτικές εταιρείες προκειμένου να αξιοποιούνται έργα αυτά.
Από τη συνεργασία αυτή, το Δημόσιο -είπε ο κ. Σκυλακάκης- δεν έχει να φοβηθεί τίποτε. «Το Δημόσιο γίνεται πολύ ισχυρότερο όταν επιτυγχάνει -ακόμη και με τη συνδρομή του ιδιωτικού τομέα- και αποδυναμώνεται όταν αποτυγχάνει μόνο του. Το δημόσιο είναι ισχυρό μόνον όταν φέρνει αποτέλεσμα», είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Παπαλεξόπουλος, τόνισε ότι η συνεργασία αυτή πρέπει να διευρυνθεί.
Επίσης ως καινοτομία του προγράμματος ο κ. Σκυλακάκης, χαρακτήρισε τη συμμετοχή τραπεζών, funds κ.λπ., στη έγκριση και χρηματοδότηση των επενδυτικών σχεδίων του ιδιωτικού τομέα. Όπως είπε οι τράπεζες θα είναι ο μηχανισμός έγκρισης, αλλά και χρηματοδότησης των επενδύσεων που στόχο έχουν να αξιοποιήσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερα ιδιωτικά κεφάλαια. Τα σχέδια αυτά θα χρηματοδοτηθούν από τα δάνεια του δημοσίου, χωρίς όμως να μπει ούτε μια υπογραφή δημοσίου υπαλλήλου.
Τέλος ο κ. Σκυλακάκης, αναφερόμενος στους στόχους του Ταμείου Ανάκαμψης, σημείωσε ότι επιδίωξη είναι να πάρει την «παλιά», «γκρίζα» και «εσωστρεφή» Ελλάδα και να την κάνει περισσότερο «άσπρη», «εξωστρεφή», «συνεργατική», «πράσινη» και «ψηφιακή».
Μιλώντας στο ίδιο πάνελ ο πρόεδρος της Grant Thorton Νίκος Καραμούζης, είπε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί μια ιστορική ευκαιρία αλλά δεν πρέπει να θεωρείται πανάκεια. Το πρόγραμμα όπως είπε, δεν θα μοιράζει χρήματα, αλλά θα χρηματοδοτήσει ώριμα επενδυτικά σχέδια με διαδικασίες αξιόπιστες και επαγγελματικές.