THEPOWERGAME
Από Σεπτέμβριο τα σπουδαία για το ΧΑ
-Από τις 20 Αυγούστου και μετά που επιστρέφουν οι διοικήσεις των εισηγμένων στα γραφεία τους, μπαίνουν στην τελική ευθεία οι σχεδιασμοί για την εκπλήρωση των οικονομικών στόχων της χρονιάς και τη δημιουργία νέων για το 2025. Από τον Σεπτέμβριο και μετά οι ξένοι θεσμικοί άλλωστε μπαίνουν στη διαδικασία κλεισίματος των βιβλίων και την αναδιάρθρωση των χαρτοφυλακίων τους, διαδικασία που κρατάει μέχρι το τέλος του έτους. Πολλές αποδόσεις δε, έχουν επιτευχθεί ήδη από το πρώτο εξάμηνο, κάτι που φάνηκε από τις σοβαρές διορθώσεις που έλαβαν χώρα τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου. Κατά τα άλλα, το Χρηματιστήριο Αθηνών περιμένει την ετυμηγορία του οίκου FTSE για την ένταξη της αγοράς μας σε watch list, πριν από την αναβάθμισή της σε ώριμη μετά από διάστημα 1 – 1,5 χρόνου. Ήδη, η αρχή έγινε στις αρχές Αυγούστου από την S&P.
-Την ίδια περίοδο αναμένεται μία ακόμα ετυμηγορία, αυτή της αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας από τη Moody’s, καθώς είναι ο μόνος οίκος που δεν έχει δώσει επενδυτική βαθμίδα, αν και στις δύο τελευταίες δημοπρασίες 10ετών και 30ετών ομολόγων, η επενδυτική κοινότητα αντέδρασε σαν να έχουμε ήδη λάβει την επενδυτική βαθμίδα από τη Moody’s.
Τον επόμενο μήνα προγραμματίζεται ο μηδενισμός της συμμετοχής του ΤΧΣ στην Εθνική που ελέγχει το 18%, μέσω placement. Επίσης, αναμένεται μια νέα διάθεση μετοχών μέσω placement στην Helleniq Energy. Ταυτόχρονα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται να υπάρξουν και οι διαθέσεις μετοχών των εταιρειών υδάτων ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, με στόχο τη συμμόρφωση της διασποράς των μετοχών με τους νέους κανόνες που επιδιώκει η διοίκηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
Πότε θα είναι έτοιμο το Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά
-Την άνοιξη του 2025, όπως όλα δείχνουν, αναμένεται να παραδοθεί η ανάπλαση με χώρους πρασίνου στο Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά, τρία χρόνια μετά την πρώτη εξαγγελία για τη δημιουργία ενός πάρκου, εντός του πρώην στρατοπέδου, τη μεγαλύτερη αστική παρέμβαση που έγινε ποτέ στη Θεσσαλονίκη. Αυτό το διάστημα ολοκληρώνονται οι περιπατητικές διαδρομές, τα ηλεκτρομηχανολογικά έργα, προετοιμάζονται οι έξι είσοδοι στον χώρο, ενώ από το φθινόπωρο και μετά θα ξεκινήσει η φύτευση των περίπου 10.000 δέντρων. Παράλληλα με τη διαμόρφωση του Μητροπολιτικού Πάρκου, το οποίο θα «απλώνεται» σε μια έκταση 340 στρεμμάτων, σε πλήρη εξέλιξη είναι οι εργασίες στο Κτίριο Στρατωνισμού Α2, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2025 και μέχρι την άνοιξη του 2026 και θα στεγάσει το νέο δημαρχείο και όλες τις υπηρεσίες του Δήμου Παύλου Μελά. Στο ίδιο κτίριο, έκτασης 3.500 τετραγωνικών μέτρων, θα στεγαστεί η έκθεση Εθνικής Αντίστασης, ενώ με χρηματοδότηση του υπουργείου Πολιτισμού προχωρά στο κτίριο Α3 η δημιουργία του Μουσείου Αρχαιοτήτων του Μετρό, που θα φιλοξενεί τα ευρήματα που προέρχονται από τις ανασκαφές στα εργοτάξια του Μετρό Θεσσαλονίκης. Επιπλέον, από το φθινόπωρο του τρέχοντος έτους αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες για την ανακατασκευή του χώρου που θα στεγάσει το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού, στο πλαίσιο του ευρύτερου στρατηγικού σχεδίου ανάπλασης του πρώην στρατοπέδου και της μετατροπής του σε Μητροπολιτικό Πάρκο.
Το ΝΑΤΟ μαγνητίζει τις νεοφυείς επιχειρήσεις
-Μεγάλο ρεύμα αποκτά η καινοτομία που σχετίζεται με την αμυντική βιομηχανία. Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος για τον κλάδο είναι ότι στο προσκλητήριο του ΝΑΤΟ προς νεοφυείς εταιρείες για ένταξη στον Επιταχυντή Αμυντικής Καινοτομίας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας (Defence Innovation Accelerator for the North Atlantic, DIANA), φέτος το ενδιαφέρον κυριολεκτικά εκτοξεύθηκε. Στη φετινή, δεύτερη πρόσκληση της Συμμαχίας, ο αριθμός των αιτήσεων που υποβλήθηκαν ήταν διπλάσιος σε σχέση με την πρώτη πρόσκληση το 2023. Συνολικά, όπως μαθαίνουμε, κατατέθηκαν 2.613 αιτήσεις από 30 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ.
Οι νεοφυείς επιχειρήσεις που θα επιλεγούν, θα λάβουν επιχορήγηση για να αναπτύξουν περαιτέρω την τεχνολογία τους, ενώ θα έχουν την ευκαιρία να ενταχθούν σε πρώτη φάση στις δομές επιτάχυνσης σε ΗΠΑ, Δανία, Ιταλία, Εσθονία και να αποκτήσουν πρόσβαση σε εγκαταστάσεις δοκιμών. Παράλληλα, θα επωφεληθούν από την επαφή με επενδυτές και τελικούς χρήστες, ενώ θα έχουν υποστήριξη στη μετάβαση και την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών.Θυμίζουμε ότι στην περσινή πρόσκληση η ελληνική Sotiria Technology επικράτησε των εκατοντάδων άλλων προτάσεων και εντάχθηκε στον επιταχυντή της Συμμαχίας.
Τα συνήθη φορολογικά υποζύγια
-Όχι ότι δεν το ξέραμε αλλά τα στοιχεία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας το επιβεβαιώνουν για ακόμη μία χρονιά. Το συνολικό φορολογητέο εισόδημα που δηλώθηκε το 2023 (εισοδήματα 2022) ανήλθε σε 97,5 δισ. ευρώ. Οι μισθοί και οι συντάξεις αποτελούν την κύρια εισοδηματική πηγή για το ελληνικό δημόσιο με 69,79 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στο 71,5% επί του συνολικού φορολογητέου εισοδήματος. Αν βάλουμε και τα εισοδήματα από ακίνητα που προσέγγισαν τα 8 δισ. ευρώ, μένουν σκάρτα 19 δισ. ευρώ για όλους τους άλλους. Ο χαρακτηρισμός “συνήθη φορολογικά υποζύγια” για μισθωτούς και συνταξιούχους μπορεί να μοιάζει κλισέ αλλά είναι πέρα για πέρα αληθινός.
Ο Hondos πάει Εγνατία
-Ένα νέο κατάστημα στην καρδιά της Θεσσαλονίκης άνοιξε η αλυσίδα πολυκαταστημάτων Hondos Center. Το νέο κατάστημα λειτουργεί από την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου στον αριθμό 39 της Εγνατίας οδού στο κέντρο της συμπρωτεύουσας και ενισχύει σημαντικά την παρουσία του σήματος στην πόλη, όπου λειτουργεί άλλα τρία σημεία πώλησης. Πανελλαδικά, το δίκτυο αριθμεί 75 πολυκαταστήματα και σταδιακά ενισχύει τη θέση του απέναντι στον ανταγωνισμό τοπικών και ξένων αλυσίδων, εδραιωμένων και νεοεισερχόμενων.
Διαβάστε επίσης
Πώς η αξιοποίηση της βιομάζας μετριάζει τους κινδύνους δασικών πυρκαγιών
Αθηναϊκές στοές: Ποιες αποκτούν εκ νέου ζωή και ποιες μένουν στα αζήτητα
Handelsblatt: Η Ελλάδα αλλάζει ρότα απέναντι στην Κίνα