THEPOWERGAME
*** Σε περίπτωση που σας ενδιαφέρει, να σας ενημερώσουμε ότι το Σεπτέμβριο (29/9), ο πρωθυπουργός έχει προγραμματίσει ένα ταξίδι στο Παρίσι. Προφανώς, όχι για λόγους αναψυχής. Πάει για τα εγκαίνια της έκθεσης Paris – Athènes, που θα εξελιχθεί στο μουσείο του Λούβρου κι αναμένεται να αποτελέσει το πολιτιστικό event της γαλλικής πρωτεύουσας για την επόμενη χειμερινή σεζόν.
^^^ Εννοείται ότι η διαφήμιση για την Ελλάδα θα είναι πολύμηνη, τεράστια και …δωρεάν
^^^ Εννοείται επίσης ότι τον πρωθυπουργό θα συνοδεύει η υπουργός Πολιτισμού, που γίνει δεν γίνει ανασχηματισμός ως τότε, κάτι μας λέει ότι θα παραμείνει σταθερή στη θέση της. Υπάρχουν πολλοί λόγοι. Ο σημαντικότερος;
*** Ο Μητσοτάκης, για όσους τον ξέρουν, έχει ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό: Θεωρεί ότι στην πολιτική «πόλεμο» δέχονται κυρίως όσοι παράγουν έργο. Για τον απλό λόγο ότι η δράση προκαλεί αντίδραση. Και το λέει στους συνεργάτες του. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι η Μενδώνη, για παράδειγμα ή η Κεραμέως, δεν έχουν να φοβούνται, γιατί ανήκουν σε αυτή την κατηγορία.
^^^ Αν και πηγές, που συνήθως ξέρουν, λένε ότι η υπουργός Παιδείας θα προτιμούσε σε αυτή τη φάση, να μην σύρει ξανά το κάρο με τις μεταρρυθμίσεις. Ποια απ’ όλες σκέφτεται περισσότερο;
^^^ Όχι αυτή με το νέο σύστημα των Πανελλαδικών Εξετάσεων, που «σηκώνει» η αντιπολίτευση, αλλά εκείνη με την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών. Υποψιάζεται ότι θα προκαλέσει νέο κύμα κινητοποιήσεων στο χώρο της Παιδείας κι εκείνη θα ήθελε να περάσει ένα ήσυχο καλοκαίρι, μετά τον δύσκολο χειμώνα.
*** Τι απαντά το Μαξίμου; Ότι οι μεταρρυθμίσεις θα προχωρήσουν. Τώρα. Ότι μέχρι τον προσεχή Οκτώβριο – Νοέμβριο θα πρέπει να έχει κλείσει ο πρώτος μεγάλος κύκλος τους, ο οποίος, υπό κανονικές συνθήκες, θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί προ πολλού, αλλά ας όψεται η πανδημία.
^^^ Το επιχείρημα που προβάλλεται είναι απλό: Εκλεγήκαμε για να κάνουμε μεταρρυθμίσεις, αλλά υποχρεωθήκαμε, εκ των πραγμάτων με όλα αυτά που προέκυψαν, να κάνουμε αλλεπάλληλες διαχειρίσεις κρίσεων. Μόνο που οι τελευταίες, κάποια στιγμή, θα τελειώσουν. Και τότε, τι θα πούμε στον κόσμο που μας εξέλεξε; Συγνώμη, δεν προλάβαμε;
^^^ Γι αυτό και η αρχή έγινε με το εργασιακό – ασφαλιστικό, θα μεσολαβήσουν δυο, τρία μικρότερης έντασης νομοθετήματα και θα ακολουθήσουν άλλα, «δύσκολα».
*** Και στον ΣΥΡΙΖΑ, πώς αντιδρούν; Η Κουμουνδούρου θα ήθελε πολύ να βρει και να επενδύσει σε ένα νέο δίπολο μνημόνιο – αντιμνημόνιο. Αλλά, προς το παρόν δεν βρίσκει. Ελπίζει ότι σε κάτι τέτοιο θα μπορούσε να εξελιχθεί, υπό όρους, το νέο εργασιακό νομοσχέδιο. Γι’ αυτό και θα επικεντρωθεί εκεί.
^^^ Στην πραγματικότητα, όμως, γνωρίζει ότι δεν έχει τα κατάλληλα μέσα για να πετύχει. Θα ήθελαν πολύ να έχουν ένα ΠΑΜΕ ή έστω μια ΠΑΣΚΕ, αλλά δεν έχουν…