THEPOWERGAME
Στο ζενίθ βρίσκεται η ζήτηση για καλώδια υψηλής τάσης, την ώρα που μεγαλώνει η απόσταση που χρειάζεται να καλύψει η πράσινη ενέργεια. Στην αναζήτηση υψηλότερων αποδόσεων, οι ανεμογεννήτριες τοποθετούνται όλο και πιο βαθιά στη θάλασσα, οι διασυνδέσεις καθίστανται ολοένα και πιο αναγκαίες, ενώ οι κυβερνήσεις θέλουν να είναι σε θέση να αγοράζουν ηλεκτρική ενέργεια από χώρες με μεγαλύτερη ηλιοφάνεια και ισχυρότερους ανέμους. Ο κόσμος χρειάζεται διακαώς τα καλώδια, η ζήτηση είναι εκθετική και οι κατασκευαστές ευδοκιμούν. Τα καλώδια «made in Greece» διαγκωνίζονται επάξια στην κούρσα της μετάβασης.
Η Cenergy Holdings, που έχει υπό την αιγίδα της τα Ελληνικά Καλώδια, αποτελεί μία από τις ελληνικές βαριές βιομηχανίες, που με την εξωστρεφή δραστηριότητά της αναδεικνεύει τον πρωταγωνιστικό ρόλο της χώρας στην πράσινη μετάβαση του πλανήτη. Τα Ελληνικά Καλώδια επιλέγονται από πολυεθνικούς ενεργειακούς ομίλους για την κατασκευή και εγκατάσταση καλωδίων. Η Ελληνικά Καλώδια της Cenergy Holdings ολοκλήρωσε πριν από λίγες ημέρες και ένα έργο-σταθμό στο project του ΑΔΜΗΕ για την ηλεκτρική διασύνδεση των Δυτικών Κυκλάδων. Εγκατέστησε και πόντισε δύο υποβρύχια καλώδια AC 150 kV XLPE 3 πυρήνων συνολικού μήκους 156 χλμ. Το πρώτο είναι μεταξύ Λαυρίου και Σερίφου (109 χλμ.) και το δεύτερο μεταξύ Σερίφου και Μήλου (47 χλμ.), με μέγιστο βάθος θάλασσας 500 μέτρα. Το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Δυτικών Κυκλάδων που τρέχει ο ΑΔΜΗΕ θα έχει ολοκληρωθεί το 2025 και έχει προϋπολογισμό 306 εκατ. ευρώ. Προβλέπει την ηλεκτρική διασύνδεση με το ηπειρωτικό σύστημα μεταφοράς των νησιών Σαντορίνη, Φολέγανδρος, Μήλος και Σέριφος. Οι «Δυτικές Κυκλάδες» αποτελούν το τελευταίο μέρος του μεγάλου έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων με το σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην ηπειρωτική Ελλάδα. Στη φάση της κατασκευής βρίσκονται οι σταθμοί υψηλής τάσης στα νησιά Φολέγανδρος, Μήλος και Σέριφος, ενώ σε εξέλιξη είναι και οι καλωδιακές εργασίες για τη διασύνδεση της Σαντορίνης με τη Νάξο.
Η εταιρεία διαθέτει τρία εργοστάσια παραγωγής καλωδίων στη Θήβα, στην Κόρινθο και στο Βουκουρέστι (Ρουμανία) και ένα βοηθητικό εργοστάσιο παραγωγής στα Οινόφυτα. Σημειώνεται πως η μονάδα παραγωγής Κορίνθου είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο προηγμένα εργοστάσια υποβρύχιων καλωδίων στον κόσμο. Από το 2018 ( 489 εκατ. ευρώ) μέχρι το 2022 ( 964 εκατ. ευρώ) τα ετήσια κέρδη της εταιρείας ακολουθούν ανοδική πορεία. Με επενδύσεις 260 εκατ. ευρώ τα τελευταία 15 χρόνια, η Ελληνικά Καλώδια είναι leader στην παγκόσμια αγορά διασύνδεσης θαλάσσιων αιολικών πάρκων.
Διαβάστε περισσότερα στο energygame.gr
Διαβάστε επίσης
Χρυσός κληρονόμος της Hermes έχασε 12 δισ. ευρώ
Τουρισμός: Εξαιρετικός ο Ιούνιος πλην Μυκόνου και Σαντορίνης
Γιατί ακυρώθηκε ο δίδυμος διαγωνισμός για τη ΛΑΡΚΟ