THEPOWERGAME
Μια ημέρα αφότου ο στρατός ανέλαβε τον έλεγχο του Μπαγκλαντές και η πρωθυπουργός Χασίνα φυγαδεύτηκε στο εξωτερικό, οι φοιτητές, που ήταν εκείνοι που ξεκίνησαν τις μεγάλες κινητοποιήσεις ενάντια στο σύστημα ποσοστώσεων στις κυβερνητικές θέσεις εργασίας, εκφράζουν την επιθυμία ο νομπελίστας της ειρήνης Μουχάμαντ Γιουνούς να ηγηθεί της προσωρινής κυβέρνησης,
«Αποφασίσαμε να σχηματισθεί προσωρινή κυβέρνηση» με «κύριο σύμβουλο», δηλαδή επικεφαλής, «τον νομπελίστα δρα Μουχάμαντ Γιουνούς, ο οποίος χαίρει διεθνούς φήμης και είναι ευρέως αναγνωρισμένος», δηλώνει σε βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα ο Ναχίντ Ισλάμ, επικεφαλής της συλλογικότητας Students Against Discrimination (Φοιτητές Κατά των Διακρίσεων). Οι διαδηλώσεις κατά των ποσοστώσεων στις προσλήψεις στη δημόσια διοίκηση, από τις αρχές Ιουλίου έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 366 ανθρώπους.
Ο 84χρονος Γιουνούς είναι γνωστός επειδή έβγαλε εκατομμύρια ανθρώπους από τη φτώχεια χάρη στην τράπεζά του, που έγινε πρωτοπόρα στις μικροχρηματοδοτήσεις. Όμως είναι αντιπαθής στην παραιτηθείσα πρωθυπουργό Σέιχ Χασίνα, η οποία τον έχει κατηγορήσει ότι «ρουφάει το αίμα» των φτωχών. Αυτή τη στιγμή ο Γιουνούς βρίσκεται στην Ευρώπη και ένας από τους στενούς συνεργάτες του δήλωσε χθες το βράδυ ότι δεν έχει λάβει καμιά πρόταση από το στρατό για να ηγηθεί της προσωρινής κυβέρνησης.
Ο Ναχίντ Ισλάμ και άλλοι ηγέτες των φοιτητών επρόκειτο να συναντηθούν σήμερα το μεσημέρι (τοπική ώρα, 09:00 ώρα Ελλάδας) με τον αρχηγό του στρατού στρατηγό Γουάκερ-Ουζ-Ζαμάν. Ο Ζαμάν ανακοίνωσε την παραίτηση της Χασίνα και δήλωσε πως θα σχηματισθεί προσωρινή κυβέρνηση.
Εκπρόσωποι των φοιτητών δήλωσαν ότι δεν θα δεχθούν καμιά κυβέρνηση της οποίας θα ηγείται ο στρατός ή η οποία θα υποστηρίζεται από το στρατό και πρότεινε να τεθεί επικεφαλής της ο Γιουνούς. «Οποιαδήποτε κυβέρνηση άλλη απ’ αυτή που προτείνουμε δεν θα γίνει δεκτή», έγραψαν στο Facebook. «Δεν θα προδώσουμε το αίμα που χύθηκε από τους μάρτυρες για την υπόθεσή μας. Θα δημιουργήσουμε ένα νέο δημοκρατικό Μπαγκλαντές μέσω της υπόσχεσής μας για ασφάλεια της ζωής, κοινωνική δικαιοσύνη και ένα νέο πολιτικό τοπίο».
Τονίζουν ακόμα ότι το Μπαγκλαντές δεν θα επιστρέψει ποτέ σε «φασιστική διακυβέρνηση» και ζητούν από τους συμφοιτητές τους να προστατατεύσουν την ινδουιστική μειονότητά της και τους χώρους λατρείας της.
Η Σαμπρίνα Καρίμ, αναπληρώτρια καθηγήτρια Δημόσιας Διοίκησης στο πανεπιστήμιο Κορνέλ, η οποία ειδικεύεται στη μελέτη της πολιτικής βίας, χαρακτήρισε τη χθεσινή ημέρα ιστορική για το Μπαγκλαντές. «Αυτή μπορεί θαυμάσια να είναι η πρώτη επιτυχημένη επανάσταση της γενιάς Z», δήλωσε. «Υπάρχει ίσως κάποια αισιοδοξία για μια δημοκρατική μετάβαση, έστω κι αν ο στρατός εμπλέκεται στη διαδικασία».
Διαβάστε επίσης
Διαβάστε επίσης
Τη μεγαλύτερη πτώση στην Ευρώπη το Χρηματιστήριο: Πώς χάθηκαν 6 δισ.
Τουρισμός: Εξαιρετικός ο Ιούνιος πλην Μυκόνου και Σαντορίνης
Οι βιομήχανοι υπέρ της διασύνδεσης Κρήτης Κύπρου