THEPOWERGAME
Ένα από τα καλύτερα ιστορικά τρίμηνα παρουσίασαν οι ελληνικές τράπεζες φέτος, κλείνοντας την εικόνα του εξαμήνου με ανοδικές αναθεωρήσεις στόχων για το υπόλοιπο του έτους και τη δέσμευση για οργανική ανάπτυξη, παραγωγή κεφαλαίου, απόδοση αξίας στο μέτοχο και κεφαλαιακά αποθέματα (buffers). Έχοντας επιστρέψει στην κανονικότητα των μερισμάτων και του ιδιωτικού τομέα, έχοντας ήδη ανακτήσει την αξιολόγηση investment grade από τη Moody’s, εξαργυρώνουν το αποτέλεσμα μιας μεγάλης προσπάθειας των τελευταίων ετών. Εξ ου και ευθύς αμέσως της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων του β’ τριμήνου, έσπευσαν οι αναλυτές, Έλληνες και ξένοι, να αναβαθμίσουν τις εκτιμήσεις τους για την πορεία των μετοχών.
Αρχής γενομένης της χρήσης 2023 που εγκαινιάστηκε η επιστροφή κεφαλαίου για πρώτη φορά μετά από το 2008, οι τράπεζες βάζουν πλώρη για αυξημένο μέρισμα από φέτος και μετά, ώστε να φθάσει το 50% του ευρωπαϊκού πήχη σήμερα στην πολιτική περί καταβολής μερισμάτων. Με μετρητά και με προγράμματα επαναγοράς μετοχών (buy back) που θα αποφασίζονται στο πλαίσιο της στρατηγικής του κάθε ομίλου, τα επόμενα τρίμηνα.
Παράλληλα με τη σημαντική εξυγίανση του χαρτοφυλακίου τους και με δείκτες ΝPE σημαντικά χαμηλούς, οι τράπεζες κατάφεραν το πρώτο εξάμηνο να απογειώσουν τα κέρδη τους – στο επίπεδο των 2,451 δισ. ευρώ συνολικά οι τέσσερις συστημικές, περίπου 2,5 δισ. ευρώ η αγορά – και να διατηρήσουν έναν ανοδικό ρυθμό πιστωτικής επέκτασης, βλέποντας σε γενικό επίπεδο εξισορρόπηση στην τάση αποπληρωμών που μέχρι πρότινος κάλυπταν τις νέες εκταμιεύσεις. Δυναμικά εξελίσσονται οι τελευταίες, με αιχμή του δόρατος την επιχειρηματική πίστη, όπου οι νέες ροές δανείων γράφουν ιστορικά υψηλά και οδηγούν με τη σειρά τους σε αναβάθμιση στόχων για το υπόλοιπο του έτους.
Σημαντική η βελτίωση στα ενήμερα χαρτοφυλάκια, με την αγορά να αναφέρει αυξημένες νέες πιστώσεις στην περιοχή των 4,7 – 4,8 δισ. ευρώ. Συνολικά, οι τέσσερις μεγάλοι όμιλοι έχουν δανειακά χαρτοφυλάκια ύψους 134,7 δισ. ευρώ . Σε υψηλά επίπεδα συνεχίζουν τα καθαρά έσοδα τόκων, συνολικού ύψους 4,2 δισ. ευρώ, που δεν έχουν επηρεασθεί ακόμη από τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ και συνεχίζουν να παράγουν υψηλά έσοδα, αφού μόνο μία μείωση έχει ήδη συμβεί (κατά 0,25%) και άλλες δύο επίκεινται για έως το τέλος του έτους.
Τo beta των καταθέσεων και η ευαισθησία της επίπτωσης από τις αλλαγές των επιτοκίων αφήνει προς το παρόν σχεδόν αμετάβλητα τα καθαρά έσοδα τόκων, τα οποία άλλωστε ενισχύονται από την αργή πορεία μετάβασης του μίγματος των προθεσμιακών, στο σύνολο των καταθετικών προϊόντων. Κέρδη γράφουν οι τράπεζες και από τις εργασίες σε wealth και asset management, που ο τζίρος τους οδηγεί σε σημαντικά αυξημένα fees.
Την ίδια στιγμή, η εξυγίανση στους ισολογισμούς συνεχίζεται και παρά το κόστος νέων τιτλοποιήσεων και άλλων ενεργειών deleverage, τα καθαρά κέρδη παραμένουν υψηλά, παράλληλα με την ενσώματη αξία ιδίων κεφαλαίων που διαμορφώνεται ανοδικά σε διψήφιο πλέον ποσοστό.
Ειδικότερα, ανά όμιλο, το πρώτο εξάμηνο του έτους η Πειραιώς είχε κέρδη 612 εκατ. ευρώ, η Eurobank 732 εκατ. ευρώ, η Εθνική 670 εκατ. ευρώ και η Alpha Bank 437 εκατ. ευρώ, με την Optima bank να συμπληρώνει την εικόνα με άλλα 69 εκατ. ευρώ. Κέρδη που σε μεγάλο βαθμό στηρίχθηκαν σε μια πολύ ισχυρή ανάπτυξη στα καθαρά έσοδα από τόκους στο επίπεδο των 1,045 δισ. ευρώ για την Πειραιώς, 1,132 δισ. ευρώ για τη Eurobank,1,192 δισ. ευρώ για την Εθνική Τράπεζα και άλλα 829 εκατ. ευρώ για την Αlpha. Αντίστοιχα ανοδικά κινήθηκαν οι προμήθειες, κατά 179 εκατ. ευρώ σε Πειραιώς, 147 εκατ. ευρώ σε Eurobank, 205 εκατ. ευρώ σε Εθνική και 197 εκατ. ευρώ σε Alpha Bank.
Θεαματική ήταν η επίδοση στο μέτωπο των κόκκινων δανείων, με τους δείκτης Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (NPE) να καταγράφουν νέα υποχώρηση. Tο χαμηλότερο δείκτη 3,1% παρουσίασε η Eurobank, με την Εθνική και την Πειραιώς να παίρνουν τη σκυτάλη για το 3,3% και την Alpha Bank να ακολουθεί, σημειώνοντας μεγάλη βελτίωση κατά 1,30 ποσοστιαία μονάδα, μειώνοντας το NPE στο 4,7%, χαμηλότερα του στόχου για 5%. Σημαντική η πορεία της μείωσης στο κόστος ρίσκου, με την αποτίμηση κινδύνου από επισφάλειες να μειώνεται μεταξύ των 46 μονάδων βάσης (στην Πειραιώς) έως 64 μονάδες βάσης. Στοιχείο που αντανακλά τη μέτρηση κινδύνου και τα ποσοστά από προβλέψεις στο πλαίσιο εξυγίανσης από κόκκινα δάνεια.
Κεφαλαιακά ισχυρές με το δείκτη CETI να είναι έως και ανταγωνιστικός άλλων ευρωπαϊκών τραπεζών, από 14,2% έως 18,3% (ο μεγαλύτερος της Εθνικής Τράπεζας), με «μαξιλάρια ασφαλείας» και στόχους MREL που εν πολλοίς έχουν επιτευχθεί στην πλειονότητα των περιπτώσεων, οι τράπεζες της χώρας είναι έτοιμες να στηρίξουν τη χρηματοδότηση της οικονομίας, όπως φαίνεται τόσο στους δείκτες ρευστότητας (LCR) όσο και στο λόγο δανείων προς καταθέσεις, που αντανακλά μεγάλα περιθώρια για νέες πιστώσεις. Δείκτες ρευστότητας από 181,7% έως 240% και λόγος δανείων προς καταθέσεις από 60% έως 74%.
Θεωρητικά και με βάση πραγματικά στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους, οι ελληνικές τράπεζες είναι σε μια συνολικά ανοδική πορεία, επιφυλάσσοντας προς όφελος της ίδιας της οικονομίας, ακόμη καλύτερες μέρες σε κόστος χρηματοδότησης, αλλά και σε περιθώρια νέων δανείων. Τόσο στην επιχειρηματική πίστη και την τόνωση των επενδύσεων, όσο και στο retail, που σταδιακά επανακάμπτει, σε καταναλωτικά, μικρομεσαίους και στεγαστικά δάνεια.
Διαβάστε επίσης
Ρεύμα: Πώς διαμορφώνονται τα τιμολόγια μετά την επιδότηση
Alpha Bank: Κέρδη εξαμήνου 322,5 εκατ. και πρόβλεψη για μέρισμα 35%
Η αναζωπύρωση στη Μέση Ανατολή δημιουργεί νευρικότητα στις αγορές