THEPOWERGAME
Την πρώτη ετήσια αύξηση από το 2022 στις τιμές ηλεκτρικού ρεύματος κατέγραψε τον Ιούλιο η Ιταλία την ίδια στιγμή που στις περισσότερες χώρες της ΕΕ οι τιμές πέφτουν. Η μέση ημερήσια τιμή ρεύματος της χώρας σημείωσε αύξηση 0,6% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, σε σύγκριση με μειώσεις 13% στη Γερμανία και 39% στη Γαλλία. Αυτό προέκυψε κατά βάση από τις υψηλές ανάγκες κλιματισμού εν μέσω καύσωνα, με τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να εξαρτώνται από το φυσικό αέριο για να καλύψουν τη ζήτηση, ενώ άλλες χώρες αξιοποίησαν την άνθηση των ΑΠΕ.
«Η ιταλική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας είναι σε μεγάλο βαθμό συσχετισμένη με το φυσικό αέριο και έχει μικρή ευελιξία να αντλήσει από άλλες πηγές προσφοράς όταν η ζήτηση αυξάνεται», δήλωσε η Florence Schmit, στρατηγικός αναλυτής ενέργειας στη Rabobank. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο βλέπετε τις ιταλικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας να αυξάνονται».
Η εξάρτηση της χώρας από το φυσικό αέριο την θέτει σε μεγαλύτερο κίνδυνο ενεργειακών σοκ, δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης διαθέτει περισσότερη ηλιακή και αιολική ενέργεια. Αυτό μπορεί να πρόκειται να αλλάξει, με την Ιταλία να παράγει σταδιακά περισσότερη καθαρή ενέργεια, αλλά δεν υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι οι αιχμές των τιμών θα εξαφανιστούν ακόμη.
Η ιταλική ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας έφτασε κατά μέσο όρο το ρεκόρ των 42 γιγαβάτ τον Ιούλιο, αυξημένη κατά 4% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με ανάλυση του Bloomberg των στοιχείων της Terna SpA. Αυτό ώθησε την κατανάλωση φυσικού αερίου, ενώ η χρήση του καυσίμου παρέμεινε αμετάβλητη στη Γερμανία, όπου οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπόρεσαν να καλύψουν τα άλματα της ζήτησης, σύμφωνα με τη Rabobank.
Η ημερήσια τιμή ενέργειας της Ιταλίας ήταν κατά μέσο όρο 113 ευρώ ανά μεγαβατώρα τον Ιούλιο, περίπου διπλάσια από την αντίστοιχη σύμβαση σε άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές, όπως η Γαλλία και η Γερμανία.
Διαβάστε επίσης
Ο δεκάλογος της αναζήτησης φοιτητικής στέγης
Το νέο Hilton στη Μύκονο και τα πλάνα ανάπτυξης στην Ελλάδα
Η αναζωπύρωση στη Μέση Ανατολή δημιουργεί νευρικότητα στις αγορές