THEPOWERGAME
Ο Πειραιάς, ενισχύοντας τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο το επιχειρηματικό του προφίλ, αποτελεί το επόμενο μεγάλο στοίχημα στην αγορά των γραφείων. Ήδη υπό κατασκευή βρίσκεται ένας σημαντικός αριθμός γραφειακών χώρων, που θα τραβήξει ένα μεγάλο μερίδιο χρηστών τόσο από το κέντρο της Αθήνας, όσο και από τα βόρεια προάστια, που αυτήν τη στιγμή αποτελούν τη «Μέκκα» των πράσινων γραφείων.
Κύκλοι της αγοράς επισημαίνουν ότι ο Πειραιάς προσφέρει ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης και βρίσκεται στο «ραντάρ» των ξένων και των εγχώριων θεσμικών επενδυτών. Μια τάση που ενισχύεται λόγω του ότι στην περιοχή υπάρχουν μεγάλοι χώροι σε πρώην βιομηχανικές εγκαταστάσεις και παλιά κτίρια που καλύπτουν τις ανάγκες των developers, ώστε να τα μετατρέψουν σε σύγχρονα γραφεία. Παράλληλα, ισχυρή ώθηση στο να αποτελέσει τον επόμενο ισχυρό πόλο σύγχρονων γραφείων έδωσε και η επέκταση της γραμμής 3 του Μετρό, που τον συνέδεσε με την υπόλοιπη Αττική και διευκόλυνε έτσι τη μετακίνηση των εργαζομένων.
Ακόμη, όπως συμβαίνει με κάθε νέο και ανερχόμενο κομμάτι σε οποιαδήποτε αγορά, οι τιμές είναι ανταγωνιστικές, καθώς τα μισθώματα αυτήν τη στιγμή για τα σύγχρονα κτίρια κυμαίνονται μεταξύ των 22 με 25 ευρώ το τ.μ. Όταν στα Βόρεια Προάστια και στο κέντρο σε ορισμένες περιπτώσεις μπορούν να ξεπεράσουν και τα 30 ευρώ το τ.μ.
Βέβαια, μέχρι σήμερα οι χρήστες διάλεγαν τις άλλες επιχειρηματικές περιοχές της Αθήνας, καθώς ο Πειραιάς κυρίως είχε περιορισμένο απόθεμα διαθέσιμων κτιρίων και ιδιαίτερα παλαιωμένο. Σ’ αυτήν τη φάση, ωστόσο, υπολογίζεται ότι η συνολική επιφάνεια των γραφείων που είναι υπό κατασκευή στο λιμάνι φτάνει τα 16.000 τ.μ.
Πόλο έλξης για τους επενδυτές αποτέλεσε και η ανακατασκευή του ιστορικού πύργου, που αναμένεται να φιλοξενήσει στους ορόφους του τα γραφεία διακεκριμένων επιχειρήσεων, όπως η Dialectica, και άλλων εταιρειών από τον χώρο της ναυτιλίας.
Διπλά από τον Πύργο Πειραιά και με είσοδο στον σταθμό τρένου του ΗΣΑΠ, η Orilina Properties ΑΕΕΑΠ, συμφερόντων της Brevan Howard και του επενδυτή Τρύφωνα Νάτση, προχωράει στη μετατροπή τριών ορόφων στο νεοκλασικό κτίριο «Ρολόι» στο κέντρο του Πειραιά, στη συμβολή των οδών Εθνικής Αντιστάσεως και Τσαμαδού, σε πολυτελή κτίρια γραφείων. Η εταιρεία προχώρησε στην απόκτηση των τριών ορόφων, συνολικής επιφάνειας 2.000 τ.μ., στο εν λόγω ακίνητο και έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για την ανακατασκευή τους.
Ταυτόχρονα, σε εξέλιξη βρίσκεται και η διαδικασία για την ανακατασκευή του κτιρίου της Κλωστοϋφαντουργίας Ρετσίνα, το οποίο είναι απέναντι από το ακίνητο που χτίζεται το Δικαστικό Μέγαρο. Για το συγκεκριμένο ακίνητο εκκρεμεί η εκπόνηση ειδικού χωρικού σχεδίου, κάτι που πρόκειται να ξεκινήσει κατά το προσεχές χρονικό διάστημα. Στην εν λόγω έκταση, η οποία ανήκει στην Εθνική Τράπεζα, αν και δεν έχει ανακοινωθεί κάποιο επίσημο σχέδιο, οι πληροφορίες λένε ότι θα ανεγερθούν νέα γραφεία και κάποιες κατοικίες, ενώ κατά πάσα πιθανότητα το project θα το αναλάβει η Dimand.
Σημαντικό απόθεμα γραφείων στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά αναμένεται να δώσει και η νέα επένδυση της Dimand με την ΑΒΑΞ, δίπλα στο γήπεδο Καραϊσκάκη. Πρόκειται για το ακίνητο της πρώην ΒΕΛΚΑ, το οποίο έχει συνολική επιφάνεια περίπου 19 στρεμμάτων. Το ακίνητο παρουσιάζει σημαντικότατα πλεονεκτήματα πρόσβασης λόγω της εγγύτητάς του σε βασικούς οδικούς άξονες (Εθνικές Οδούς Αθηνών-Λαμίας, Αθηνών-Κορίνθου, Λεωφόρος Ποσειδώνος), αλλά και σε συγκοινωνιακά δίκτυα. Συγκεκριμένα, εκεί πρόκειται να δημιουργηθεί ένα εκτεταμένο συγκρότημα γραφείων και άλλων χρήσεων.
Τη μεγάλη ανάπτυξη του Πειραία στον τομέα των γραφείων δεν φαίνεται να ακολουθούν τα Νότια Προάστια. Γεγονός που πυροδοτήθηκε και από την απόφαση της Lamda Development να παγώσει τις αναπτύξεις γραφείων στη μεγάλη ανάπτυξη του Ελληνικού. Σύμφωνα, μάλιστα, και με επαγγελματίες της αγοράς, το Ελληνικό και τα γραφεία είναι δύο έννοιες που βαδίζουν παράλληλα, καθώς δεν υπάρχουν ισχυρές διεθνείς εταιρείες που να θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα για να επενδύσουν στον εν λόγω τομέα.
Αυτό συμβαίνει καθώς, πρώτον, η Ελλάδα δεν δίνει κίνητρα στις πολυεθνικές εταιρείες σε σχέση με άλλες χώρες και, δεύτερον, οι ξένοι σ’ αυτήν τη φάση κατά γενική ομολογία έχουν μια αποστροφή στις επενδύσεις στον τομέα των γραφείων.
Μέχρι και το α’ εξάμηνο του 2024 τα γραφεία ήταν ένα project για τους επενδυτές του εξωτερικού που δεν ήταν ελκυστικό. Κατάσταση, όμως, που, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα αλλάξει, καθώς τα γραφεία ήταν πάντα ένα καταφύγιο για τους επενδυτές, κάτι που φαίνεται από το ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια οι επενδύσεις σε γραφεία σε σχέση με άλλα assets ήταν περίπου το 50%.
Διαβάστε επίσης
Disney: Η Marvel “αντεπιτίθεται” και φέρνει πάλι εκατομμύρια
Ψάλτης: Ανεβάζουμε τους στόχους της Alpha Bank σε 4 μέτωπα
Πώς θα είναι η επόμενη ημέρα χωρίς τον λιγνίτη