THEPOWERGAME
Μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα θα δημοσιευθεί πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς ιδιώτες επενδυτές και κρατικούς φορείς, ώστε να υποβάλουν προτάσεις για χρηματοδότηση από δύο νέα εργαλεία στήριξης των λιγνιτικών περιοχών που πλήττονται από το κλείσιμο των μονάδων της ΔΕΗ και των νησιών, συνολικού ύψους τριών δισ. ευρώ. Όπως είπε ο πρόεδρος της Επιτροπής του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης της Δυτικής Μακεδονίας, της Μεγαλόπολης και των νησιών, Κωστής Μουσουρούλης, την Τρίτη στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, τα τρία δισ. έρχονται να προστεθούν στα δύο δισ. ευρώ του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Από πού θα προέλθουν τα επιπλέον τρία δισ. που κατά τον κ. Μουσουρούλη «θα διεκδικήσουμε μέχρι κεραίας»; Πρώτον, από το ειδικό καθεστώς στο πλαίσιο του μηχανισμού InvestEU το οποίο «θα στηρίξει επενδύσεις σε ευρύτερο φάσμα έργων σε σχέση με το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, όπως έργα για υποδομές ενέργειας και μεταφορών, συμπεριλαμβανομένων υποδομών φυσικού αερίου και τηλεθέρμανσης, αλλά και έργων για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές, την οικονομική διαφοροποίηση και τις κοινωνικές υποδομές».
Ο δεύτερος πυλώνας είναι ο νέος μηχανισμός δανειοδότησης με μόχλευση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Πρόκειται για δάνεια που θα χορηγεί η ΕΤΕπ σε φορείς του δημοσίου «για την υλοποίηση μέτρων διευκόλυνσης της μετάβασης στην κλιματική ουδετερότητα. Οι στηριζόμενες επενδύσεις θα περιλαμβάνουν υποδομές ενέργειας και μεταφορών, δίκτυα τηλεθέρμανσης και μέτρα ενεργειακής απόδοσης, συμπεριλαμβανομένης της ανακαίνισης κτιρίων, καθώς και κοινωνικές υποδομές».
Πρόκειται για δύο μηχανισμούς που διαφοροποιούνται από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης το οποίο παρέχει χρηματοδότηση κατά κύριο λόγο υπό τη μορφή επιχορηγήσεων που στη χώρα μας θα φτάσουν τα δύο δισ. ευρώ. Οι δύο άλλοι πυλώνες (πρόγραμμα InvestEU και μηχανισμός δανειοδότησης του δημόσιου τομέα της ΕΤΕπ) «θα μοχλεύσουν δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις με την υποστήριξη επενδυτικών έργων με χρηματοδοτικούς εταίρους όπως η ΕΤΕπ».
Η γενική γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου είπε στην ίδια εκδήλωση πως στο τελικό στάδιο βρίσκεται και η έγκριση τεσσάρων μεγάλων προγραμμάτων κατάρτισης του εργατικού δυναμικού στις περιοχές απολιγνιτοποίησης για την περίοδο 2021 – 2023. Τα σχετικά σχέδια βρίσκονται λίγο πριν την υπογραφή από τους συναρμόδιους υπουργούς.
Στο τελικό στάδιο η σύσταση θυγατρικής από Εγνατία Οδό
Ο κ. Μουσουρούλης επανέλαβε πως ο σχεδιασμός για τη στήριξη των λιγνιτικών περιοχών στηρίζεται σε τρεις νέους μηχανισμούς. Πρώτον ένα «όχημα ειδικού σκοπού» στο οποίο θα μεταβιβαστεί η κυριότητα περίπου 165.000 από τα 247.000 στρέμματα των λιγνιτωρυχείων και άλλων εκτάσεων σε Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη. Δεύτερον μια θυγατρική της Εγνατία Οδός ΑΕ που θα συσταθεί με νομοθετική ρύθμιση εντός των προσεχών εβδομάδων και θα αναλάβει την προετοιμασία και παρακολούθηση των έργων υποδομών που θα χρειαστούν στις λιγνιτικές περιοχές, Τρίτον σε μια νέα υπηρεσία που συστήνεται στον οργανισμό «Enterprise Greece» και η οποία θα διαχειρίζεται τις επενδύσεις στις λιγνιτικές περιοχές ως «στρατηγικές» για ταχύτερη έγκριση.
«Οι πόροι που εξασφαλίστηκαν από ΕΕ τα υψηλά κίνητρα (σ.σ. διπλάσια από τα συνήθη κίνητρα του αναπτυξιακού νόμου ως προς το ποσοστό στήριξης μιας επένδυσης) και τα πλεονεκτήματα των λιγνιτικών περιοχών όπως τα δίκτυα μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας είναι οι αναπτυξιακοί μας μαγνήτες» είπε ο Κ. Μουσουρούλης. Και πρόσθεσε πως «αν κάποια σχέδια πάγωσαν λόγω της πανδημίας, με το που ακούστηκε το ύψος των κινήτρων ξεπάγωσαν».