THEPOWERGAME
Η αντίστροφη μέτρηση για τη συγχώνευση των δύο ελληνικών τραπεζών –Attica και Παγκρήτια- ξεκίνησε με την πλέον «επίσημη» έναρξη από πλευράς διαδικασιών. Όλα έγιναν το βράδυ της Παρασκευής, όταν με την έγκριση των Διοικητικών Συμβουλίων των δύο τραπεζών, υπεβλήθη στην Τράπεζα της Ελλάδος το αίτημα για τη συγχώνευση.
Η Κεντρική Τράπεζα με τη σειρά της έχει στη διάθεσή της το διάστημα 60 ημερών από την ημερομηνία κατάθεσης, ώστε να δώσει το δικό της «πράσινο φως». Θεωρητικά, μέχρι την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου η έγκριση για τη νομική συγχώνευση θα έχει και τυπικά δοθεί, αν και η πορεία των διαδικασιών γίνεται με τέτοιον βηματισμό, που μπορεί το «ναι» να έχει δοθεί ακόμη νωρίτερα.
Προαναγγέλλοντας τα απαιτούμενα βήματα προς τη συγχώνευση, η CEO της Attica Bank, Ελένη Βρεττού, είχε ήδη περιγράψει το χρονοδιάγραμμα-στόχο, στο περιθώριο της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης των μετόχων, όταν έκανε λόγο για μια νέα τράπεζα που το 2027 προβλέπεται να έχει 11,5 δισ. ευρώ καταθέσεις, 8 δισ. ευρώ χορηγήσεις και άνω των 300 εκατ. ευρώ προ φόρων κέρδη.
Είναι παραπάνω από εμφανές ότι όλες οι πλευρές, τα επιτελεία των δύο τραπεζών αλλά και οι θεσμοί τρέχουν έναν μαραθώνιο (το ελάχιστο που μπορεί να χαρακτηριστεί το συγκεκριμένο project), ώστε να μη χαθεί ούτε μέρα. Το αίτημα για συγχώνευση θα μπορούσε σύμφωνα με το αρχικό πλάνο να υποβληθεί έως τις 30 Ιουλίου, αλλά μετράει ήδη τρεις μέρες σήμερα και η αναμενόμενη απάντηση από την Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμάται ότι θα έρθει συντομότερα της προθεσμίας των 60 ημερών, λόγω πολύ καλής προετοιμασίας όλο αυτό το διάστημα.
Άλλωστε, πριν ακόμη υποβληθεί το αίτημα της συγχώνευσης είχε γίνει όλη η σχετική προεργασία, ώστε όλο το πλαίσιο να μπορεί να υποστηρίξει το deal μέχρι το «πράσινο φως» του Επόπτη.
Ο Ηρακλής, μέσω του οποίου το ΝPE πέφτει στο 3%
Με αντίστοιχη λογική κινήθηκαν οι διαδικασίες για την υποβολή αιτήματος τιτλοποίησης στον «Ηρακλή 3», το πρόγραμμα εγγυήσεων που παρατάθηκε στην τρίτη φάση για να υποδεχθεί ακριβώς αυτές τις δύο τράπεζες. Άλλωστε, την περίοδο των ανακεφαλαιοποιήσεων οι μη σημαντικές (όπως αναφέρονται οι εκτός των 4 συστημικών) τράπεζες δεν είχαν πρόσβαση στα κεφάλαια του ΤΧΣ, πόσω μάλλον στο πρόγραμμα Ηρακλής, όπως υπενθυμίζει και στη συζήτησή του με το powergame.gr ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.
Στον «Ηρακλή ΙΙΙ», το αίτημα της Attica Bank αφορά τιτλοποίηση Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων μεικτής λογιστικής αξίας 2,3 δισ. ευρώ και το αντίστοιχο αίτημα της Παγκρήτιας αφορά τιτλοποίηση χαρτοφυλακίου μεικτής λογιστικής αξίας 1,38 δισ. ευρώ. Συνεπεία της ένταξης των συγκεκριμένων τιτλοποιήσεων στο πρόγραμμα κρατικών εγγυήσεων είναι ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων και των δύο τραπεζών να είναι κάτω του 3%, δεδομένης της πλήρους εξυγίανσης του ισολογισμού από βάρη της προηγούμενης δεκαετίας.
Κάθε βήμα γίνεται με στόχο τη διενέργεια της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου τον Οκτώβριο, με στόχο την άντληση 735 εκατ. ευρώ υπέρ των παλαιών μετόχων. Η νέα τράπεζα θα έχει στο τέλος του έτους ενεργητικό 10,2 δισ. ευρώ και καθαρά προ προβλέψεων κέρδη 100 εκατ. ευρώ. Μέχρι τότε η διοικητική ομάδα της Ελένης Βρεττού (CEO Attica) και του Αντώνη Βαρθολομαίου (CEO Παγκρήτιας) εργάζονται πυρετωδώς πάνω σε ένα κοινό business plan. Αυτό βάσει του οποίου η Τράπεζα της Ελλάδος θα δώσει την έγκριση για τη νομική συγχώνευση.
Διαβάστε επίσης
34.500 νέες κατοικίες σε ευάλωτους
Η Nvidia, η πράσινη μετάβαση και οι ανησυχίες των Βρυξελλών