THEPOWERGAME
Το σαμποτάζ στις σιδηροδρομικές μεταφορές της Γαλλίας λίγες ώρες πριν από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι την Παρασκευή έρχεται να επισκιάσει την πολιτική σκηνή στη χώρα που είναι ήδη καταβαραθρωμένη από τα αποτέλεσμα των πρόωρων εκλογών που κήρυξε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Αν μη τι άλλο κορυφώνει την πρόκληση του υπουργού Εσωτερικών, Ζεράλντ Νταρμανάν, για την ασφάλεια της χώρας την ώρα που το όνομα του έχει συμπεριληφθεί στη λίστα των πιθανών υποψηφίων για την πρωθυπουργία της χώρας.
Λόγω της αδυναμίας να σχηματιστεί κυβέρνηση μετά τις εκλογές, η Γαλλία κυβερνάται από την υπηρεσιακή κυβέρνηση του Γκαμπιέλ Ατάλ. Η χώρα θα βρίσκεται σε αυτήν την κατάσταση τουλάχιστον μέχρι τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων, παρατείνοντας τις δοκιμασίες των κ.κ. Ατάλ και Νταρμανάν σε ένα περιβάλλον πολιτικής αβεβαιότητας.
Όσο οι αντίπαλοι του Μακρόν τηρούν στάση αναμονής και προτίθενται να καταγράψουν το οποιοδήποτε ολίσθημα για μελλοντική πολιτική διαμάχη, ο Ατάλ διαβεβαίωσε πως «υπάρχει απόλυτη αποφασιστικότητα να βρεθούν οι ένοχοι και να μάθουμε πιο πολλά για τα κίνητρα» πίσω από τους εμπρησμούς στα συστήματα των σιδηροδρόμων.
Ο Νταρμανάν υπογράμμισε πως κανείς δεν θα πρέπει να προτρέχει σε συμπεράσματα αυτής της «τεράστιας και συντονισμένης επίθεσης». Τρεις εμπρησμοί πραγματοποιήθηκαν την ίδια ώρα σε διαφορετικά σημεία του σιδηροδρομικού δικτύου της Γαλλίας τα ξημερώματα της Παρασκευής . Εύφλεκτα υλικά εντοπίστηκαν κοντά, ενώ αποτράπηκε μια τέταρτη απόπειρα δολιοφθοράς. Τα προβλήματα στις μετακινήσεις θα συνεχιστούν μέχρι τη Δευτέρα και εκτιμάται πως θα επηρεαστούν περίπου 800.000 επιβάτες. Μια στις τέσσερις υπηρεσίες του Eurostar επίσης ματαιώθηκαν έως τη Δευτέρα
Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι πως ο υπουργός Εσωτερικών είχε αποκαλύψει νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα πως αποκρούστηκαν ήδη τέσσερις φορές απόπειρες επιθέσεων από τις αρχές της εβδομάδας. Τα γεγονότα αυτά θα εντείνουν τα ήδη αυστηρά μέτρα ασφαλείας, πιθανότατα, εις βάρος της επιχειρηματικότητας. Ήδη η κοινή γνώμη είναι βαθιά δυσαρεστημένη από τη διακυβέρνηση Μακρόν λόγω πληθωρισμού, του υψηλού ενεργειακού κόστους και των μεταρρυθμίσεων
Στο Παρίσι, τα μέτρα ασφαλείας για την τελετή έναρξης άφησαν ερημωμένα καφέ και εστιατόρια στην περίμετρο του Σηκουάνα. Μπορεί να υπάρξει αρνητικός πολιτικός αντίκτυπος, με τους επιχειρηματίες να κάνουν λόγο για πτώση πωλήσεων μέχρι 50% και 70%. Εκφράζονται ανησυχίες για το εάν θα καταφέρει το Παρίσι να αντλήσει τα προβλεπόμενα έσοδα των 10 δισ. ευρώ, με τους καταστηματάρχες να εξετάζουν το ενδεχόμενο να ζητήσουν αποζημίωση.
Περίπου 45.000 αστυνομικοί περιπολούν το Παρίσι και επιπλέον δυνάμεις εστάλησαν στους σιδηροδρομικούς σταθμούς. Υποψίες παραπέμπουν σε παρέμβαση από τη Ρωσία και επί μήνες οι υπηρεσίες ασφαλείας σε όλη την Ευρώπη βρίσκονται σε συναγερμό για τον κίνδυνο σαμποτάζ από τους Ρώσους ύστερα από πληροφορίες του ΝΑΤΟ για υβριδικό πόλεμο από το Κρεμλίνο.
Διχασμένη δημοκρατία
Στο μεταξύ, η Γαλλία, όπως και οι ΗΠΑ, έχει εξελιχθεί σε μια διχασμένη δημοκρατία. Οι Γάλλοι πολίτες έδωσαν προβάδισμα στο ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν τόσο στις ευρωεκλογές, όσο και στον 1ο γύρο των βουλευτικών εκλογών. Στον 2ο γύρο των εκλογών έδωσαν την πλειοψηφία των ψήφων στον αριστερό συνασπισμό Νέο Λαϊκό Μέτωπο, οδηγώντας στη 2η θέση την κεντρώα συμμαχία Μαζί και στην 3η το κόμμα της Λεπέν. Κανένας κομματικός συνδυασμός δεν έχει επάρκεια ψήφων για αυτοδυναμία.
Αν και η ακρίβεια και οι μεταρρυθμίσεις έχουν επιβαρύνει τη δημοτικότητα του Μακρόν, η ομαλή έκβαση των αγώνων θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως αντίβαρο και να τονώσουν το ηθικό στη χώρα, η οποία αποτελεί και τη 2η ισχυρότερη οικονομία στην Ευρωζώνη. Αρκεί να υπάρξει ομαλότητα και ασφάλεια.
Διαβάστε επίσης
“Στεγνώνουν” τα ελληνικά νησιά: Η λειψυδρία χτυπά το Αιγαίο
Πώς αξιοποιείται η ακίνητη περιουσία της ΔΥΠΑ
Τα EV, η Ευρώπη και η αλματώδης αύξηση των κινεζικών εργοστασίων τσιπ