THEPOWERGAME
Τα ονόματα των υποψηφίων που θα επιλέξουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να είναι στην επόμενη ομάδα των Επιτρόπων αναμένεται να ζητήσει η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Με την κάθε χώρα να έχει έναν Επίτροπο, το Politico καταγράφει όσα γνωρίζει για την επόμενη κορυφαία ομάδα της προέδρου της Κομισιόν.
Η Φον ντερ Λάιεν θεωρείται η επιλογή της Γερμανίας, ενώ η Κάγια Κάλλας, υποστηριζόμενη από τους ηγέτες της ΕΕ για να είναι η επόμενη επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής, είναι η εκπρόσωπος της Εσθονίας.
Ποιοι Επίτροποι παραμένουν
Αρκετές κυβερνήσεις επέλεξαν να αποφύγουν το ρίσκο στέλνοντας στα κεντρικά γραφεία της Επιτροπής τα ίδια πρόσωπα. Η εμπειρία και η προσωπική τους σχέση με τη Φον ντερ Λάιεν θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη δημιουργία ενός καλύτερου χαρτοφυλακίου, αναφέρει το Politico. Ο Μάρος Σέφκοβιτς (Σλοβακία) και ο Βάλντις Ντομπρόβσκις (Λετονία), για παράδειγμα, θα προσθέσουν στο βιογραφικό τους ακόμη πέντε χρόνια στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το ίδιο πιθανότατα ισχύει και για την Ντουμπράβκα Σούικα (Κροατία), αν και δεν έχει ακόμη ονομαστεί επίσημα από την κυβέρνησή της. Ο Ολλανδός επίτροπος, Βόπκα Χέκστρα, μπήκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Οκτώβριο ως αντικαταστάτης του Φρανς Τίμερμανς και επιστρέφει για άλλα πέντε χρόνια, παρόλο που το κόμμα του δεν είναι στην ολλανδική κυβέρνηση.
Όπως τονίζει το Politico, δεν είναι ακόμη σαφές εάν οι Γάλλοι και Έλληνες ηγέτες θα αποφασίσουν να στείλουν πίσω τους σημερινούς επιτρόπους τους, Τιερί Μπρετόν και Μαργαρίτη Σχοινά.
Όσον αφορά την Ελλάδα, παρότι δεν υπάρχει επίσημο όνομα, τα ονόματα που ακούγονται είναι της Νίκης Κεραμέως και του Απόστολου Τζιτζικώστα.
Ποια νέα ονόματα έχουν γίνει γνωστά
Ένας αυξανόμενος αριθμός χωρών έχει αρχίσει να καταλήγει σε Επίτροπο, ακόμη και πριν η πρόεδρος της Κομισιόν στείλει το επίσημο αίτημά της. Η Ισπανία ελπίζει να εξασφαλίσει ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο ενέργειας και κλίματος για την υπουργό Οικολογικής Μετάβασης Τερέσα Ριβέρα. Η Σουηδία στέλνει την υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Τζέσικα Ρόσγουολ, η Φινλανδία την ευρωβουλευτή Χένα Βιρκούνεν, η Σλοβενία τον πρώην πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου Τομάζ Βέσελ, η Ιρλανδία τον υπουργό Οικονομικών Μάικλ Μακ Γκραθ και η Τσεχική Δημοκρατία πρότεινε τον υπουργό Βιομηχανίας και Εμπορίου Γιόζεφ Σίκελα.
Ποια τα μεγάλα χαρτοφυλάκια
Δεν είναι μυστικό ότι η Γαλλία οραματίζεται ένα οικονομικό υπερ-χαρτοφυλάκιο που θα βοηθήσει να κατευθύνει τη βιομηχανική ατζέντα του μπλοκ απέναντι στον ανταγωνισμό από τις ΗΠΑ και την Κίνα, όμως και η Ιταλία θα διεκδικήσει αυτόν τον ρόλο.
Η διεύρυνση θα είναι ένα χαρτοφυλάκιο ανώτατου επιπέδου, καθώς οι διαπραγματεύσεις για την επέκταση της ΕΕ ώστε να συμπεριλάβει την Ουκρανία θα είναι μια από τις πιο ευαίσθητες πολιτικά εργασίες της Επιτροπής.
Ο Επίτροπος για τη γεωργία θα είναι επίσης σημαντικός, δεδομένου του υπερμεγέθους ρόλου της ΕΕ στον τομέα της γεωργίας και των τροφίμων. Ο Christophe Hansen του Λουξεμβούργου από το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα έχει αναδειχθεί ως μια πρώιμη υποψηφιότητα σε αυτόν τον τομέα.
Οι νέες «θέσεις εργασίας»
Η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν θα αναζητήσει έναν Επίτροπο με χαρτοφυλάκιο αφιερωμένο στη Μεσόγειο, μια πιθανώς «σκληροπυρηνική» δουλειά που θα εξετάσει, μεταξύ άλλων, τη μετανάστευση και την άθλια κατάσταση ασφαλείας σε Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική. Η Κύπρος εξέφρασε από νωρίς ενδιαφέρον για αυτό.
Υπάρχει επίσης η προοπτική ενός Επιτρόπου Άμυνας, μία θέση που προκάλεσε από νωρίς ενθουσιασμό, «μέχρι που οι υποψήφιοι συνειδητοποίησαν πόσο μικρή δύναμη έχει η ΕΕ σε αυτόν τον τομέα», σχολιάζει το Politico. Οι εικασίες για λίγο επικεντρώθηκαν στον Πολωνό Υπουργό Εξωτερικών Ράντοσλαβ Σικόρσκι, μέχρι που ο ίδιος απέσυρε την υποψηφιότητά του.
Το ποιος θα πάρει ποιο χαρτοφυλάκιο εξαρτάται από την Πρόεδρο της Κομισιόν, η οποία καλείται να λάβει υπ’ όψιν την ισορροπία των πολιτικών κομμάτων, τη γεωγραφική ισορροπία αλλά και την ισότητα των δύο φύλων.
Από την άλλη, οι ηγέτες, σε αντάλλαγμα με την υποστήριξή τους στη Φον ντερ Λάιεν παζαρεύουν χαρτοφυλάκια, ελπίζοντας να εξασφαλίσουν μια ισχυρή θέση. Η πρόκληση αυτή τη φορά είναι να καλυφθεί ένα σημαντικό ποσοστό θέσεων από γυναίκες, έτσι οι χώρες που προτείνουν μια γυναίκα υποψήφια έχουν πλεονέκτημα έναντι εκείνων που στέλνουν έναν άνδρα. Η Φον ντερ Λάιεν έχει επίσης καταστήσει πολύ σαφές στους ηγέτες ότι θέλει έμπειρους και ικανούς Επιτρόπους, ιδανικά με κάποια προηγούμενη εκτελεστική εμπειρία στις χώρες καταγωγής τους.
Τι θα ακολουθήσει
Οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες έχουν προθεσμία έως το τέλος Αυγούστου για να στείλουν τους υποψηφίους τους. Η Πρόεδρος της Κομισιόν θα ξεκινήσει τις συνεντεύξεις με τους υποψηφίους από τα μέσα Αυγούστου, προτού αρχίσει να ενώνει τα κομμάτια του παζλ, για να φτιάξει την ομάδα της.
Μόλις ολοκληρωθεί το έργο της φον ντερ Λάιεν, εναπόκειται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να εξετάσει τους νέους Επιτρόπους στις ακροάσεις που θα πραγματοποιηθούν στα τέλη Σεπτεμβρίου και τον Οκτώβριο. Το Κοινοβούλιο μπορεί να απορρίψει ορισμένους υποψηφίους -κάτι που του αρέσει να κάνει. Εάν συμβεί αυτό, η εκάστοτε χώρα θα πρέπει να προτείνει νέο υποψήφιο. Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ευελπιστούν στη σύσταση της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής μέχρι την 1η Νοεμβρίου.
Διαβάστε επίσης
“Στεγνώνουν” τα ελληνικά νησιά: Η λειψυδρία χτυπά το Αιγαίο
Πενταετές road map για τις startups χαράζει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
Τα EV, η Ευρώπη και η αλματώδης αύξηση των κινεζικών εργοστασίων τσιπ