THEPOWERGAME
Όπως ίσως έχετε καταλάβει, έχουμε μια ιδιαίτερη αδυναμία στα εστιατόρια που έχουν βάθος γνώσης στο αντικείμενό τους. Και ειδικά στο κρέας, που πρέπει όχι μόνο να ξέρεις να το ψήσεις ανάλογα με την κοπή και το ζώο, αλλά και να επιλέξεις τον σωστό προμηθευτή, να ξέρεις πώς και με τι έχει τραφεί, να ξέρεις τη ράτσα με τα γευστικά χαρακτηριστικά της. Η εξειδίκευση στο κρέας, δηλαδή, θέλει μάλλον λίγη περισσότερη δουλειά από αυτή των θαλασσινών.
Να ξεκαθαρίσουμε αρχικά πως το κατάστημα σε δυσκολεύει στην κατάταξη. Είναι εστιατόριο; Είναι ψησταριά; Είναι χασαποταβέρνα με τα εμφανή ψυγεία της; (Spoiler: ναι, από Σεπτέμβριο θα λειτουργεί και ως κρεοπωλείο, όλη μέρα).
Δημιουργήθηκε το 2022, στη θέση πρώην καφενείου που σέρβιρε και σουβλάκι. Η εμφάνιση δεν φαίνεται να άλλαξε πολύ. Θέλατε μίνιμαλ, αγαπητοί εστιάτορες και πελάτες; Να το πραγματικό μίνιμαλ! Πιο πολύ δεν γίνεται. Το μόνο διακοσμητικό αντικείμενο στον εσωτερικό χώρο είναι ο θερμοστάτης του κλιματισμού και τα ψυγεία. Και με έναν σχεδόν βιομηχανικό ψυχρό φωτισμό, που μπορεί να ήταν κατάλληλος για να βλέπεις τα χαρτιά σου στην πρέφα, αλλά που δεν κολακεύει ούτε στο ελάχιστο τα λιμπιστικά πιάτα που παρελαύνουν μπροστά σου.
Καθίσαμε μέσα στην κλιματιζόμενη αίθουσα. Κάποιες παρέες, κανονικοί άνθρωποι χαμηλών τόνων και φωνών (είδος απειλούμενο με εξαφάνιση), επιδεικνύοντας εντυπωσιακή γενναιότητα απέναντι στον καύσωνα, είχαν καθίσει στον εξωτερικό χώρο, που βλέπει στην οδό Καρελλά.
Στην κουζίνα βρίσκονται και ο Ηλίας Κωνσταντόπουλος, ιδιοκτήτης της «Παρέας», και ο σεφ, Αργύρης Αγλαμίσης, με τον οποίο έχουν συνεταιριστεί (ναι, η Φανή είναι η σύντροφος του Ηλία).
Ο Αργύρης μάς ξεκίνησε με ένα ταρτάρ. Δηλαδή, για να είμαστε δίκαιοι, όχι «ένα», αλλά «Το ταρτάρ». Από τα καλύτερα που έχουμε δοκιμάσει ποτέ και στο οποίο προσθέτει μπροστά σου κάπαρη Κρήτης, πεκορίνο Αμφιλοχίας, κρεμμύδι, ρίγανη, λάδι τρούφας και εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, πιπεριά Φλώρινας, μαϊντανό, αγγούρι και ανθό αλατιού. Το φιλέτο που χρησιμοποίησε ήρθε από τη Βέροια. Όνειρο!
Τα αιγοπρόβατα όλα είναι ελληνικά και γιατί όχι άλλωστε; Τα μοσχάρια είναι και ελληνικά και από Γαλλία και Ισπανία, κυρίως φυλής limouzin. Δοκιμάσαμε τον καταπληκτικό σιδηρόδρομο που ετοιμαζόταν για ώρες. Είχε όλη την βαθιά κρεάτινη νοστιμιά που περιμένει κανείς από μια τέτοια λιχουδιά, ενώ δεν χρειαστήκαμε καν μαχαίρι για να κόψουμε. Υπέροχα τα φιλέτα προβατίνας, αλλά ακόμα πιο εντυπωσιακά τα πρόβεια μπιφτέκια, που κάνουν το ήδη νόστιμο κρέας αρκετά πιο μαλακό, αλλά και πιο σύνθετο γευστικά με τα συνοδά καρυκεύματα. Αλλά και το υπερ-μερακλίδικο μπέργκερ, μέσα στο οποίο μπαίνει και μοσχαρίσιο και πρόβειο μπιφτέκι και αυγό και τυρί και τα γνωστά συμπαρομαρτούντα, είναι έπος. Στη μελιτζάνα μπαίνει κρέμα με ταχίνι (τείνει να γίνει μανιέρα τελευταία -και στο Pappu με ταχίνι τη φάγαμε), ανθότυρο και βαλσαμικό με μέλι.
Εκεί που έχουμε μια ένσταση ήταν στο συκώτι, που με ακέραιη τη βαριά γεύση του, ήταν πιο έντονο απ’ όσο θα το θέλαμε. Αλλά αν κάποιος αρέσκεται στην αυθεντική γεύση του συκωτιού, θα ενθουσιαστεί.
Το menu, βέβαια, είναι εντελώς ενδεικτικό, καθώς ο Ηλίας που είναι σε συνεχή εγρήγορση, μπορεί επιτόπου να ετοιμάσει οτιδήποτε από τα διαθέσιμα κρέατα όπως το ζητήσεις. Χτένια, σπαλομίτες, διαφράγματα, αράχνες, ως γνώστης του μοσχαρίσιου κρέατος έχει εργοστασιακή ρύθμιση «το ετοιμάζω όπως του αξίζει». Αν τώρα ο πελάτης έχει κάποια διαφορετική προτίμηση, θα ακολουθήσει την επιθυμία του (εκτός ίσως αν του ζητήσει κάποιος ένα τόσο καλό κρέας «καλοψημένο», αμάρτημα βαρύ).
Μέχρι τώρα το κατάστημα δεν διαθέτει εμφιαλωμένα κρασιά. Ο πελάτης φέρνει μαζί του αυτό που θέλει να πιεί. Από τον Σεπτέμβριο θα διαθέτουν μια πλήρη κάρτα κρασιών απ’ ό,τι μου είπαν. Με μπουκάλι στα χέρια θα πάτε μέχρι τότε.
Για την «Παρέα της Φανής» δεν θα βρείτε online δημοσιευμένη κριτική ή άρθρο, Κανείς «ινφλουένσερ» δεν έχει ασχοληθεί. Ο Ηλίας, που είναι ένας πολύ ζεστός και με στέρεες απόψεις άνθρωπος, δεν επιδιώκει τη δημοσιότητα. Του αρκεί το ότι ξέρουν το μαγαζί κάποιοι τακτικότατοι καλοί πελάτες, που φέρνουν τους φίλους τους και αυτοί τους δικούς τους, μεγαλώνοντας τον κύκλο. Είμαστε ευγνώμονες λοιπόν στους φίλους που μας το «μαρτύρησαν». Αν είσαι εραστής του καλού ποιοτικού κρέατος, δεν υπάρχει περίπτωση να μη γίνεις τακτικός θαμώνας.
Το καλό κρέας δεν είναι απαραίτητο να σερβίρεται σε νεοπλουτίστικο περιβάλλον. Δεν είναι απαραίτητο να φορτωθεί η τιμή του με όλα τα παρελκόμενα της ακριβής διακόσμησης, των εξεζητημένων σερβίτσιων, των υψηλών ενοικίων ή του γρήγορου πλουτισμού. Και των πληρωμένων βίντεο στο Tik Tok.
Η αλήθεια είναι πως αν το μικρό αυτό κρεατοφαγικό εύρημα αρχίσει να γεμίζει την ήσυχη γειτονιά του Χαλανδρίου με τα ακριβά SUVs που προς το παρόν ανεβοκατεβαίνουν ανύποπτα την Κηφισίας, κινδυνεύει να χάσει αρκετή από τη γοητεία του. Ίσως μερικά πράγματα καλό είναι να μένουν στο επίπεδο για το οποίο δημιουργήθηκαν.
Γι’ αυτό ας μείνει μεταξύ μας σας παρακαλώ.
Διαβάστε επίσης
Τηλεπικοινωνίες: ΔΕΗ και ΟΤΕ φέρνουν ταχύτητες έως 3 Gbps για συνδέσεις FTTHAN
Protergia: Διατηρεί σταθερές τις τιμές και τον Αύγουστο
ΑΠΕ: Πώς θα γλυτώσουν οι παραγωγοί τις περικοπές