THEPOWERGAME
Ο χαλκός υποχώρησε σε νέο χαμηλό τριών μηνών καθώς τα βασικά μέταλλα επέκτειναν τη χειρότερη εβδομαδιαία πτώση των τελευταίων σχεδόν δύο ετών, με τη μέτρια μείωση των επιτοκίων στην Κίνα να αντισταθμίζει ελάχιστα τις ανησυχίες για τη ζήτηση στον κορυφαίο καταναλωτή πρώτων υλών στον κόσμο.
Οι τιμές για το μέταλλο που θεωρείται ως οικονομικό καμπανάκι υποχώρησαν για έκτη ημέρα, ακόμη και αφού η Κίνα αύξησε τη στήριξη της οικονομίας με αιφνιδιαστικές μειώσεις επιτοκίων. Η κίνηση αυτή ήρθε μετά την έλλειψη βραχυπρόθεσμων κινήτρων από μια σημαντική συνεδρίαση του Κομμουνιστικού Κόμματος που απογοήτευσε τους επενδυτές την περασμένη εβδομάδα.
Ένα λεπτομερές έγγραφο που δημοσιεύθηκε την Κυριακή περιέγραψε τα σχέδια του κόμματος για την ενίσχυση των οικονομικών των τοπικών κυβερνήσεων της Κίνας, μεταξύ άλλων με τη μετατόπιση περισσότερων εσόδων από τα κεντρικά ταμεία. Αυτό θα μπορούσε να δώσει κίνητρο στους αξιωματούχους να αυξήσουν τις δαπάνες, αν και οποιαδήποτε επίδραση στην κατανάλωση θα χρειαστεί πιθανώς χρόνος.
Ο δείκτης LMEX, ο οποίος παρακολουθεί έξι βασικά μέταλλα, σημείωσε πτώση 5,6% στο Λονδίνο την περασμένη εβδομάδα. Ο χαλκός επέκτεινε την υποχώρησή του από το υψηλό ρεκόρ του Μαΐου εν μέσω ανησυχίας για την αδύναμη κινεζική ζήτηση και την αύξηση των παγκόσμιων αποθεμάτων.
Υπήρξαν νέες ενδείξεις αδυναμίας της ζήτησης στην Κίνα, καθώς οι εξαγωγές ραφιναρισμένου χαλκού υπερδιπλασιάστηκαν τον Ιούνιο, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ που είχε σημειωθεί το 2012. Η σπάνια άνοδος των εξαγωγών συνέβαλε στην αύξηση των παγκόσμιων αποθεμάτων, με τα αποθέματα στις παγκόσμιες αποθήκες του London Metal Exchange να υπερδιπλασιάζονται τους τελευταίους δύο μήνες και να φτάνουν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2021.
Ο χαλκός υποχώρησε κατά 0,5% στα 9.260 δολάρια ανά τόνο νωρίτερα στο LME, ενώ είχε καταγράψει χαμηλό στα 9.233,50 δολάρια. Όλα τα μέταλλα σημείωσαν πτώση στο χρηματιστήριο.
Διαβάστε επίσης
ΤτΕ: Άλμα 16,2% στις ταξιδιωτικές εισπράξεις στο 5μηνο
Σόρος και άλλοι χορηγοί στηρίζουν Καμάλα Χάρις: Τα 46,7 εκατ. που μάζεψε
Ρεύμα: Στα 850 ευρώ ανά MWh η μέγιστη χονδρεμπορική τιμή