THEPOWERGAME
Προβολείς σε θέματα όπως τα τιμολόγια τραπεζών, οι χρεώσεις, αλλά και τα επιτόκια καταθέσεων, πέφτουν εκ νέου, ως αποτέλεσμα μιας τριπλής αντίδρασης, που απορρέει τόσο από την κυβερνητική πολιτική προς το συναλλασσόμενο κοινό, όσο και από τις τελευταίες κινήσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού, σε συσχέτιση, παράλληλα, με τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ.
Η μόλις προ ολίγων ημερών απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού να ξεκινήσει κλαδική έρευνα για τυχόν στρεβλώσεις σε θέματα ανταγωνισμού, με επίκεντρο τις καταθέσεις, ώστε να προχωρήσει μετά σε προτάσεις προς όφελος νοικοκυριών και επιχειρήσεων, βρίσκει τις ελληνικές τράπεζες σε μια φάση «αναπροσδιορισμού» της τιμολογιακής τους πολιτικής. Αυτό δεν αφορά μόνο τα επιτόκια καταθέσεων, που τελικά θα διαμορφωθούν από μηδενική βάση, λόγω της νέας τάσης εφαρμογής μηνιαίας συνδρομής αναλόγως της χρήσης και του εύρους υπηρεσιών -τάση εμφανέστατη στο εξωτερικό, αλλά και σε ψηφιακές τράπεζες, που πρώτες άνοιξαν τον δρόμο (μεταξύ άλλων η Revolut και η N26). Αφορά ταυτόχρονα το θέμα των χρεώσεων και των προμηθειών, που επίσης είναι στο τραπέζι της αναθεώρησης τιμών, μετά και τις πιέσεις του υπουργείου Οικονομικών για καλύτερους όρους, φθηνότερους εν προκειμένω, σε μια σειρά υπηρεσιών προς τον πολίτη.
Στο πλαίσιο αυτό, και σε συνδυασμό με το ότι ακόμη υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης των αποδόσεων στις καταθέσεις (ειδικότερα στις προθεσμιακές) -από τη στιγμή που η μόνη μείωση που έγινε από την ΕΚΤ ήταν μόλις 0,25% και η δεύτερη θα γίνει, αν και εφόσον, από Σεπτέμβριο- οι ελληνικές τράπεζες εκφράζουν την πρόθεσή τους να ανταμείψουν όπου υπάρχει περιθώριο το loyalty των καταθετών τους. Υπό το πρίσμα αυτό, η Eurobank, η πρώτη που ανακοίνωσε συνδρομητικά πακέτα προς το συναλλασσόμενο κοινό, μέσα από μια γκάμα υπηρεσιών και χρεώσεων (από εντελώς δωρεάν η τήρηση ενός και μόνο λογαριασμού, με επιλογές πακέτων από 2-10 ευρώ, ανάλογα με τις υπηρεσίες) προχωρεί άμεσα σε νέες αυξήσεις σε προθεσμιακές καταθέσεις συγκεκριμένων περιόδων.
Αυξάνει τα επιτόκια καταθέσεων η Eurobank
Η εν λόγω τράπεζα, αντιλαμβανόμενη το στίγμα των κινήσεων της ΕΚΤ, προβαίνει από σήμερα (όπως μπορεί κάποιος να δει από το αναρτημένο τιμολόγιο υπηρεσιών της) σε αύξηση έως και 75 μονάδων βάσης στις προθεσμιακές μέχρι 3 μήνες, μειώνοντας αντίστοιχα κατά 20 μονάδες βάσης τα επιτόκια προθεσμιακών ενός έτους, αφού στην πορεία των 12 επόμενων μηνών θα έχουν γίνει μειώσεις επιτοκίων σε πολύ μεγαλύτερη έκταση (ήδη το πρώτο 0,25% έχει συμβεί, έως το τέλος του έτους ίσως να έχει προστεθεί άλλο 0,50%). Με το ενδεικτικό παράδειγμα της Eurobank αποτυπώνεται στην τιμολόγηση κάθε προϊόντος η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ και φυσικά ο ανταγωνισμός μεταξύ των ελληνικών τραπεζών, καθώς κάθε όμιλος έχει τη δική του τιμολογιακή πολιτική.
Αυτό θα διαφανεί και στα πακέτα συνδρομών, που όλες οι συστημικές τράπεζες (Εθνική, Alpha, Πειραιώς) διαθέτουν και που το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να επικαιροποιήσουν, αλλά και ως προς το σκέλος των χρεώσεων, μετά τις συστηματικές πιέσεις του οικονομικού επιτελείου -απόρροια οι τελευταίες των κυβερνητικών προθέσεων. Εξάλλου, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, που χθες εξήρε τη δημιουργία του πέμπτου τραπεζικού πόλου σε ανάρτησή του στο Facebook, δεν θα ήθελε να πάει στη ΔΕΘ με «άδεια χέρια» ως προς το θέμα της ελάφρυνσης των συναλλασσόμενων από υψηλές, ενίοτε και αδικαιολόγητες, χρεώσεις για διάφορες τραπεζικές συναλλαγές (π.χ. για ανανέωση χρεωστικής κάρτας) ή όσον αφορά τα μηδενικά επιτόκια στις καταθέσεις…
Ανταγωνισμός σημαίνει απουσία καρτέλ, άρα διαφορετική πολιτική χρεώσεων προμηθειών και διαφορετικό τιμολόγιο προϊόντων. Να μπορεί ο καταναλωτής να βρει και να επιλέξει το προϊόν και την τράπεζα που του ταιριάζει, μέσα από ένα εύρος τιμών. Για χρεώσεις, αλλά και για επιτόκια. Τη δεδομένη στιγμή τα επιτόκια που τραβάνε όλα τα «φώτα» της επικαιρότητας είναι των καταθέσεων, στις οποίες τελικά, ακόμη και σήμερα, περίοδο αποκλιμάκωσης των επιτοκίων, μπορεί το κοινό να βρει αποδόσεις ελκυστικές αν κλείσει τα χρήματά του για κάποιους μήνες.
Οι αποδόσεις στις προθεσμιακές είναι σαφώς υψηλότερες όταν πρόκειται για επιχειρήσεις (σκαρφαλώνουν στο 3% και ακόμη παραπάνω), γιατί από την άλλη πλευρά αφορούν πολύ μεγαλύτερη ρευστότητα… Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και τώρα, που η ευρωζώνη μπαίνει σταδιακά σε περιβάλλον μείωσης επιτοκίων, μπορούν όσοι εκ των καταθετών έχουν την ευχέρεια να κλειδώσουν διαθέσιμα κεφάλαια να βρουν επιτόκια άνω της μιας ποσοστιαίας μονάδας.
Διαβάστε επίσης
Μπάιντεν: Aποσύρεται από την εκλογική κούρσα στις ΗΠΑ
Πέθανε στα 91 ο Μπάμπης Βωβός, πρωτοπόρος της αγοράς ακινήτων
Ποια τιμολόγια ρεύματος κερδίζουν έδαφος τον τελευταίο μήνα