THEPOWERGAME
Το νέο εργασιακό νομοσχέδιο που τίθεται σήμερα σε διαβούλευση και φέρνει αλλαγές σε έννα βασικούς τομείς στην αγορά εργασίας, παρουσιάζει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικώνη Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης.
Παρακολουθήστε ζωντανά την παρουσίαση:
Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, το εργασιακό νομοσχέδιο αλλάζει τα όσα ισχύουν μέχρι σήμερα σε έννα βασικούς τομείς της αγοράς εργασίας:
-
Το ευέλικτο οκτάωρο
Στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης έχει βρεθεί από την πρώτη στιγμή το ευέλικτο 8ωρο, η 10ωρη ημερήσια και η 4ήμερη εβδομαδιαία εργασία. Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας υπάρχει ήδη προαιρετικά σε όσους που απασχολούνται με 8ωρο. Συγκεκριμένα, εφόσον υπάρχει συμφωνία με συλλογική σύμβαση εργοδοτών και εργαζομένων, ακόμα και σήμερα τους δίνεται η δυνατότητα σε περιόδους αυξημένης απασχόλησης να εργάζονται δύο ώρες επιπλέον την ημέρα, με ανάλογη μείωση του ωραρίου ή επιπλέον άδειες κατά τις περιόδους μειωμένης απασχόλησης. Πρόκειται για ένα μέτρο που ήδη αξιοποιείται σε διάφορες εταιρείες όπως: ΟΤΕ, Παπαστράτος, κ.ά. Με το νέο πλαίσιο, η διευθέτηση θα μπορεί να τεθεί σε ισχύ ακόμη και σε επιχειρήσεις όπου δεν υπάρχουν καθόλου συνδικάτα ή αν το θέλει ο ίδιος ο εργαζόμενος (έπειτα από αίτημά του). Μέσω αυτής της οδού εισέρχεται στην αγορά εργασίας και η τετραήμερη εβδομαδιαία απασχόληση.
-
Η ψηφιακή κάρτα εργασίας
Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Εργασίας με στόχο την καταπολέμηση της μαύρης και υποδηλωμένης εργασίας ενισχύει την φαρέτρα των ελεγκτών με ένα σύγχρονο «ψηφιακό κέντρο ελέγχου». Το «κλειδί» για την λειτουργία αυτού του κέντρου ελέγχου είναι η ψηφιακή κάρτα εργασίας, η οποία στην πραγματικότητα θα αποτελεί μια μεγάλη δεξαμενή πληροφοριών για τους ελεγκτές της επιθεώρησης εργασίας προκειμένου να…εντοπίσουν τους εργοδότες που παραβιάζουν τα δικαιώματα των εργαζομένων. Σύμφωνα με την σχεδιαζόμενη διάταξη οι επιχειρήσεις και οι εργοδότες του ιδιωτικού τομέα θα υποχρεούνται πλέον να διαθέτουν και να λειτουργούν ηλεκτρονικό σύστημα μέτρησης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων τους. Ωστόσο το σημαντικότερο όλων είναι ότι το σύστημα αυτό «θα είναι άμεσα συνδεδεμένο και διαλειτουργικό, σε πραγματικό χρόνο, με το αναβαθμισμένο πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου Εργασίας το ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ». Σύμφωνα με πληροφορίες η εφαρμογή της θα ξεκινήσει από τις τράπεζες και τη βιομηχανία.
-
Αύξηση υπερωριών
Ακόμη, στο νομοσχέδιο θα υπάρχει διάταξη με την οποία θα αυξάνονται οι επιτρεπόμενες υπερωρίες από τις 96 ώρες που είναι σήμερα στη βιομηχανία και τις 120 ώρες στους υπόλοιπους κλάδους, στις 150 ώρες το μέγιστο.
-
Μέτρα για την τηλεργασία
Σημαντικές αλλαγές αναμένονται και στο πλαίσιο εφαρμογής της εξ αποστάσεως απασχόλησης. Το νέο θεσμικό πλαίσιο θέτει νέους όρους περιλαμβάνει το νέο θεσμικό πλαίσιο για την τηλεργασία, η οποία θα αποφασίζεται κατόπιν συμφωνίας εργοδότη και εργαζομένου. Ο εργοδότης θα είναι υποχρεωμένος να τηρεί το ωράριο εργασίας και να σέβεται την ιδιωτική ζωή του τηλεργαζομένου του, ενώ θα απαγορεύεται ρητά η χρήση της κάμερας για τον έλεγχο της απόδοσης του. Με το νέο καθεστώς ο εργοδότης θα είναι υποχρεωμένος να καλύπτει το κόστος του εξοπλισμού, καθώς και την συντήρηση του. Αυτό σημαίνει ότι ο εργαζόμενος δεν θα καλείται να πληρώνει από την τσέπη του το ίντερνετ, τον ηλεκτρονικό υπολογιστή, το τηλέφωνο και το ρεύμα που καταναλώνει κατά τη διάρκεια του ωραρίου του.
-
Τι αλλάζει στις απολύσεις
Νέα δεδομένα διαμορφώνονται και στις απολύσεις καθώς με ξεχωριστή διάταξη που θα υπάρχει στο σχέδιο νόμου θα προβλέπεται η απαγόρευση απόλυσης πατέρα που αποκτά παιδί, για έξι μήνες από την ημερομηνία γέννησης του παιδιού του, ενώ θα θεωρείται άκυρη η απόλυση σε περίπτωση που εργαζόμενος αρνηθεί τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, καθώς και σε περίπτωση που ο εργαζόμενος ασκήσει το θεσπιζόμενο με το νομοσχέδιο «δικαίωμα της αποσύνδεσης» (δηλαδή δεν θα εργάζεται πέραν του συμφωνημένου ωραρίου), στην περίπτωση τηλεργασίας.
-
Άδειες
Το νομοσχέδιο κατοχυρώνει δικαιώματα και για τους άνδρες εργαζόμενους, όπως η άδεια πατρότητας, η οποία με ειδική διάταξη αυξάνεται σε 14 εργάσιμες. Επίσης παρέχεται δίμηνη επιδοτούμενη από τον ΟΑΕΔ γονική άδεια στον πατέρα και όχι μόνο στη μητέρα. Έτσι, θα έχουν κίνητρο να την παίρνουν και οι δύο γονείς. Ακόμη θα δοθούν νέες άδειες και δικαιώματα, όπως η άδεια φροντιστή για εργαζομένους με συγγενείς που έχουν ανάγκη σημαντικής φροντίδας, το δικαίωμα απουσίας λόγω ανωτέρας βίας, το δικαίωμα ευέλικτων ρυθμίσεων εργασίας για γονείς παιδιών έως 12 ετών (τηλεργασία, ευέλικτο ωράριο εργασίας ή μερική απασχόληση).
-
Καταργείται η διάκριση μεταξύ εργατοτεχνιτών και υπαλλήλων
Το εργασιακό νομοσχέδιο φέρνει ακόμη εξίσωση εργασιακών δικαιωμάτων για εργατοτεχνίτες και υπαλλήλους, βάζοντας τέλος σε μια χρόνια αδικία εις βάρος των εργατών. Συγκεκριμένα, με διάταξη που θα περιλαμβάνεται στο καταργείται η διάκριση αποζημιώσεων απόλυσης μεταξύ υπαλλήλων και εργατοτεχνιτών. Αυτό σημαίνει ότι οι αποζημιώσεις των εργατοτεχνιτών δεν θα είναι κατώτερες από τις αποζημιώσεις των υπαλλήλων, οι οποίες ισοδυναμούν με μισθούς έως και 12 μηνών. Μέχρι σήμερα η διάκριση της εργασίας του μισθωτού σε εργάτη και υπαλλήλου έχει μεγάλη διαφορά στην αποζημίωση λόγω καταγγελίας της εργασιακής του σχέσης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα για τα ίδια χρόνια εργασίας, η αποζημίωση του εργάτη να υπολογίζεται με βάση κάποια ημερομίσθια, ενώ του υπαλλήλου με κάποιους μηνιαίους μισθούς.
-
Κυριακάτικη εργασία
Το καθεστώς αργίας την Κυριακή συνεχίζει να ισχύει. Ωστόσο με διάταξη στις εξαιρέσεις των κλάδων που υπάρχουν ήδη (καφέ, υπηρεσίες εστίασης κλ.π) προστίθενται κάποιοι επιπρόσθετοι κλάδοι, όπως αποθήκες, logistics, κέντρα δεδομένων, αλλά και εξωσχολικές δράσεις, μηχανογράφηση, εξετάσεις έκδοσης διπλωμάτων.
Η εργασία την Κυριακή αμείβεται με προσαύξηση 75%, ενώ παρέχεται δικαίωμα να δοθεί αναπληρωματική ημέρα ανάπαυσης την αμέσως επόμενη εβδομάδα.
-
Συνδικαλιστικός νόμος και απεργίες
Νέο τοπίο έχουν και στο συνδικαλιστικό νόμο, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες θα καθίσταται απαραίτητος όρος για την άσκηση συνδικαλιστικού δικαιώματος, η απογραφή των εργαζομένων και των εργοδοτών στο ήδη νομοθετημένο Γενικό Μητρώο, ενώ για την λήψη απόφασης απεργίας, θα πρέπει η Γενική Συνέλευση των συνδικαλιστικών οργανώσεων να παρέχει πραγματική πρακτική δυνατότητα συμμετοχής και ψήφου εξ αποστάσεως (ηλεκτρονικώς). Τέλος, σε περίπτωση απεργίας στις επιχειρήσεις κοινωνικού χαρακτήρα θα πρέπει προσωπικό στοιχειώδους λειτουργίας να συνεχίζει να εργάζεται, έτσι ώστε οι υπηρεσίες τους να εκτελούνται κατά το 33%.