THEPOWERGAME
Η Γερμανία έκανε αυτόν τον μήνα την πρώτη παραγγελία για κινεζικές ανεμογεννήτριες, την ώρα που υπάρχει φόβος για «πόλεμο» δασμών μεταξύ ΕΕ-Κίνας, με τη βιομηχανία της ΕΕ να αντιμετωπίζει υπαρξιακή απειλή
Οι εντάσεις είναι υψηλές μεταξύ του Πεκίνου και των Βρυξελλών, των δύο μεγαλύτερων αγορών αιολικής ενέργειας στον κόσμο, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ, έχει ξεκινήσει έρευνα για το κατά πόσον οι κινεζικοί κατασκευαστές απολαμβάνουν αθέμιτες επιδοτήσεις.
Η Ευρώπη είναι σημαδεμένη από την εμπειρία της ηλιακής βιομηχανίας της, πριν από περισσότερο από μια δεκαετία, όταν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έλαβαν περιορισμένη δράση για να μειώσουν τις κινεζικές εισαγωγές και πολλοί ευρωπαίοι κατασκευαστές κατέρρευσαν.
Οι κινέζοι κατασκευαστές Goldwind, Mingyang Smart Energy και Windey αντιπροσωπεύουν μέχρι στιγμής λιγότερο από το 1% της αιολικής ισχύος της Ευρώπης, αλλά οι παραγγελίες τους ανέρχονται σε 1,2 γιγαβάτ (GW) μόνο το 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία της WindEurope, ενώ μέχρι στιγμής για το 2024, οι ευρωπαϊκές παραγγελίες για κινεζικές τουρμπίνες έχουν φθάσει τα 546 μεγαβάτ (MW).
Στις φετινές παραγγελίες περιλαμβάνεται και μια που έγινε στις αρχές αυτού του μήνα από την εταιρεία έργου Luxcara στη Γερμανία για ανεμογεννήτριες συνολικής ισχύος 296 MW. Ήταν η πρώτη παραγγελία για κινεζικές ανεμογεννήτριες από τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης και η γερμανική κυβέρνηση δήλωσε ότι θα εξετάσει προσεκτικά την απόφαση.
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι της βιομηχανίας λένε ότι η Κίνα έκανε άνοιγμα στην Ευρώπη για να μείνει. «Μόλις ανοίξεις την πόρτα δεν μπορείς να την ξανακλείσεις», δήλωσε ο Βόλφραμ Άξθελμ, διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής ένωσης αιολικής ενέργειας BWE, προσθέτοντας ότι η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα σημαίνει ότι οι κινεζικοί ανταγωνιστές επιδιώκουν να κατακλύσουν την ευρωπαϊκή αγορά.
Οι εκπρόσωποι της ευρωπαϊκής βιομηχανίας λένε ότι οι Κινέζοι κατασκευαστές προσφέρουν κίνητρα, όπως αναβολή πληρωμών, και τιμές που είναι έως και 50% χαμηλότερες από εκείνες των ευρωπαίων ανταγωνιστών.
Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Αιολικής Ενέργειας, η Κίνα διαθέτει παραγωγική ικανότητα περίπου 82 GW, περισσότερο από ότι μπόρεσε να απορροφήσει η εγχώρια αγορά πέρυσι και σχεδόν τέσσερις φορές περισσότερο από την ευρωπαϊκή ικανότητα. Η κινεζική ένωση αιολικής ενέργειας ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι η Κίνα δεν επιδοτεί τους κατασκευαστές ανεμογεννητριών της, προσθέτοντας ότι η ανταγωνιστικότητα της Κίνας προέρχεται από το μέγεθος της αγοράς της, το οποίο έχει μειώσει το κόστος.
«Η “έρευνα κατά των επιδοτήσεων” της ΕΕ σε κινεζικές εταιρείες αιολικής ενέργειας δεν ευνοεί τους στόχους της Ευρώπης για την ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας, ούτε την επίτευξη των παγκόσμιων στόχων για την κλιματική αλλαγή», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Qin Haiyan. Είπε ότι η Ευρώπη πρέπει να αγοράσει εξοπλισμό από την Κίνα και ότι η αποτυχία της θα έθετε σε κίνδυνο τους στόχους επέκτασης της ΕΕ «μπροστά στο κενό παραγωγικής ικανότητας αιολικής ενέργειας της Ευρώπης».
Θα αρχίσει η Κίνα να παράγει στην Ευρώπη;
Η Mingyang και οι περισσότεροι άλλοι κινέζοι κατασκευαστές τουρμπίνων δεν διαθέτουν εγκαταστάσεις παραγωγής στην Ευρώπη.
Η Vensys, τμήμα της Goldwind, αποτελεί εξαίρεση. Σχεδιάζει να παράγει ένα μοντέλο πτερυγίων ανεμογεννήτριας 86 μέτρων στο εργοστάσιό της στην Φερέιρα της Ισπανίας, δήλωσε στο Reuters τον Ιούνιο, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Η κινεζική εταιρεία κατασκευής ανεμογεννητριών Sany, δήλωσε πέρυσι ότι εξετάζει την κατασκευή εργοστασίου ανεμογεννητριών στην Ευρώπη. Έχει προσλάβει πρώην στελέχη της Siemens Gamesa και της Nordex για να ενισχύσει την τοπική της ομάδα, όπως έδειξαν τα ενημερωμένα προφίλ στο LinkedIn.
Η Sany, η Goldwind και η Zhenshi αρνήθηκαν να σχολιάσουν. Η Mingyang δήλωσε ότι ο κινεζικός ανταγωνισμός είναι επωφελής για την Ευρώπη, αν και κατανοεί ότι δεν τον καλωσορίζουν όλοι. «Ορισμένοι ανταγωνιστές … δεν θέλουν να είμαστε στην Ευρώπη. Μπορεί να είναι κατανοητό», δήλωσε στο Reuters ο Ζανγκ Κιγίνγκg, επικεφαλής τεχνολογίας της Mingyang. «Εάν η Δύση θελήσει τις τουρμπίνες μας, τότε θα είμαστε εκεί», συμπλήρωσε.
Διαβάστε επίσης
Mασκ: Η Microsoft είναι η μεγαλύτερη ψηφιακή αποτυχία
Εξοικονομώ 2021: Παράταση προθεσμίας ολοκλήρωσης εργασιών
Χαμηλότερες τιμές ενέργειας υπόσχεται η φον ντερ Λάιεν