THEPOWERGAME
Επίσκεψη στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης πραγματοποίησε το πρωί της Τετάρτης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για να ενημερωθεί σχετικά με τα θέματα του υπουργείου, τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις που σχεδιάζονται αλλά και για την πορεία των έργων που ήδη υλοποιούνται.
Μετά το πέρας της επίσκεψης αλλά και της συνάντησής του με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του την πολύ σημαντική ψηφιακή πρόοδο της χώρας.
Ειδικότερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι «Με πολύ μεγάλη χαρά επισκέπτομαι για μία ακόμη φορά το υπουργείο ψηφιακής διακυβέρνησης για να κάνουμε μία συνολική επισκόπηση της σημαντικής δουλειάς η οποία έχει γίνει τον τελευταίο χρόνο αλλά και το πολύ σημαντικό έργων τα οποία δρομολογούμε στο αμέσως επόμενο διάστημα. Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι αυτή η πολύ σημαντική ψηφιακή πρόοδος την οποία πιστεύω ότι και οι πολίτες διαπιστώνουν αρχίζει και αποτυπώνονται πια και στους δείκτες αξιολόγησης της ευρωπαϊκής ένωσης, αυτό μας δίνει χαρά αλλά μας υποχρεώνει να κινηθούμε ακόμα πιο γρήγορα έτσι ώστε να χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία για να διευκολύνουμε την καθημερινότητα των συμπολιτών μας όπως ήδη γίνεται μέσα από πολλές καινούργιες υπηρεσίες οι οποίες προστίθενται συνέχεια στο gov.gr (http://gov.gr/)».
«Αλλά να αξιοποιήσουμε την τεχνολογία ώστε να βελτιώσουμε συνολικά την παραγωγικότητα του δημόσιου τομέα. Η τεχνητή νοημοσύνη προσφέρει τεράστιες ευκαιρίες για να μπορέσουμε να πετύχουμε και τους δύο αυτούς στόχους, ταυτόχρονα μας θέτει απέναντι και στις μεγάλες προκλήσεις να αξιοποιούμε πάντα την τεχνολογία με γνώμονα την προστασία των προσωπικών δεδομένων και πάντα προς όφελος όλων πολύ σύντομα θα τεθεί σε εφαρμογή το aiact το οποίο θέτει το ευρύτερο πλαίσιο σε επίπεδο ευρωπαϊκής ένωσης για τον τρόπο με τον οποίο αξιοποιούμε τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης», πρόσθεσε.
Ενώ τόνισε ότι «Ο σκοπός μας όμως είναι πάντα να βρισκόμαστε ένα βήμα μπροστά ως χώρα από την Ευρώπη και να μπορούμε να μετατρέψουμε αυτό το οποίο ήταν κάποτε μεγάλο μειονέκτημα, την οπισθοδρόμηση μας δηλαδή σε θέματα τεχνολογίας σε ένα σημαντικό πλεονέκτημα για την χώρα».
Στη συνέχεια έκανε ειδικές αναφορές στις δύο δράσεις του υπουργείου αναφέροντας ότι «Το ένα αφορά την πολιτική μας το διάστημα και την πληροφορία την οποία θα μπορούμε να έχουμε πια από τους μικροδορυφόρος οι οποίοι θα τεθούν σε πλήρη εφαρμογή μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Εικόνες από όλη τη χώρα που μπορεί να είναι χρήσιμες από την πολιτική προστασία από την κτηματογράφηση από την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης. Για παράδειγμα χαίρομαι ιδιαίτερα για την πολύ μεγάλη αποδοχή που είχε η εφαρμογή του my coast αλλά προφανώς δεν Στηριζόμαστε μόνο στους πολίτες για να καταγγέλλουν παρανομίες τις παραλίες, θα μπορούμε πια να τα επιτηρούμε και μόνοι μας μέσα από δορυφορικές εικόνες. Το δεύτερο κεφάλαιο στο οποίο θέλω να σταθώ ιδιαίτερα είναι το κτηματολόγιο και να συγχαρώ τον υπουργό και τον υφυπουργό για την μεγάλη πρόοδο την οποία έχουμε επιτελέσει, μέχρι το τέλος του 2025 πια το έργο αυτό Για το οποίο μιλάμε δεκαετίες στην χώρα, θα έλεγα αιώνες, θα είναι πια μια πραγματικότητα και θέλω να σταθώ ιδιαίτερα στην τεράστια αναπτυξιακή σημασία αυτού του έργου και την ασφάλεια που προσφέρει στα θέματα ασφάλειας δικαίου, είναι εκκρεμότητα από το παρελθόν που με πολύ κόπο και προσπάθεια ολοκληρώνεται».
Κατέληξε λέγοντας ότι «θέλω να θυμίσω ότι έχουμε στη διάθεσή μας τις υπηρεσίες που παρέχουν εξαιρετική επιστήμονες από το εξωτερικό στα πλαίσια της επιτροπής για την τεχνητή νοημοσύνη, η χώρα μας θέλει να είναι πρωταγωνίστρια και στις υποδομές οι οποίες σχετίζονται με την επεξεργασία αυτών των δεδομένων, ένας από τους υπερυπολογιστές τηςευρωπαϊκης ένωσης Θα κατασκευαστεί στη χώρα μας και αυτό φυσικά μας δίνει πολλές υπολογιστικές δυνατότητες για να μπορέσουμε να αναπτύξουμε κι ένα νέο δυναμικό οικοσύστημα καινοτομίας και τεχνολογίας που θα έρθει να πατήσει πάνω σε αυτές τις υποδομές και να αναπτύξει με τη σειρά του εφαρμογές οι οποίες θα είναι χρήσιμες και συνολικά στο ελληνικό Δημόσιο».
Διαβάστε επίσης:
Attica Bank: Με το βλέμμα στη Συμφωνία των Μετόχων
ΟΤΕ & Nova: Πώς ωφελούνται 40.000 πελάτες συνδρομητικής
Στο επίκεντρο της ΕΕ η γεωθερμία: Ευκαιρίες και προκλήσεις