THEPOWERGAME
Αν και οι μισθοί στην Ευρωζώνη αναμένεται να αυξηθούν σε μετριοπαθέστερους ρυθμούς μέσα στο επόμενο 12μήνο, καταλαγιάζοντας έναν από τους φόβους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για τον κίνδυνο μιας ανατροφοδότησης των πληθωριστικών πιέσεων, μια νέα ανησυχία αρχίζει να προβληματίζει τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου. Μετά τις αδιέξοδες βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία και τον κίνδυνο σχηματισμού μιας κυβέρνησης που θα είναι πολυέξοδη, αξιωματούχοι της ΕΚΤ φοβούνται μήπως αναζωπυρωθούν οι ανατιμήσεις στις οικονομίες της Ευρωζώνης, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες των Financial Times.
Αυτήν τη φορά υπαίτιος δεν θα είναι η πανδημία ή η ενεργειακή κρίση, όπου οι παροχές ήταν επιβεβλημένες για τη συνέχιση της οικονομικής δραστηριότητας και την επιβίωση των πολιτών, αλλά η εφαρμογή μιας επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής για τη ματαίωση μεταρρυθμίσεων του προέδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν. Οι επιπτώσεις εκτιμάται πως θα είναι ακόμη πιο βαριές καθώς τα όρια της ΕΕ στο δημοσιονομικό έλλειμμα και το δημόσιο χρέος ως προς το ΑΕΠ στο 3% και 60%, αντίστοιχα, επανέρχονται το 2024, μετά την αναστολή των κανόνων τα προηγούμενα χρόνια.
Εκτιμήσεις θέλουν την πρόεδρο της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, να κάνει μια αναφορά για τα οφέλη μιας μετριοπαθούς δημοσιονομικής πολιτικής στη συνέντευξη Τύπου που θα λάβει χώρα αυτήν την Πέμπτη μετά την ολοκλήρωση της τελευταίας συνεδρίασης πριν από τη διακοπή εργασιών για το καλοκαίρι. Αναλυτές και επενδυτές θα εστιάσουν στα σχόλια της Λαγκάρντ διότι δεν αναμένεται καμία περαιτέρω μείωση στα επιτόκια μετά από αυτήν που έγινε τον Ιούνιο.
Σύμφωνα με έρευνα της ΕΚΤ, οι μισθοί στην Ευρωζώνη θα αυξηθούν κατά 3,3% μέσα στο επόμενο διάστημα από το 3,8% που καταγράφηκε το προηγούμενο τρίμηνο. Με τον πληθωρισμό να έχει ήδη καταλαγιάσει στο 2,5% τον Ιούνιο, αναλυτές του πρακτορείου Bloomberg διαβλέπουν πως η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε μείωση του κόστους δανεισμού δυο ακόμη φορές, μια τον Σεπτέμβριο και μια τον Δεκέμβριο. Προς το παρόν, το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων βρίσκεται στο 3,75%.
Αν και οι συνθήκες συντείνουν σε ένα τέτοιο σενάριο, ένας δημοσιονομικός εκτροχιασμός από τη Γαλλία θα δώσει λανθασμένο μήνυμα σε μικρότερα κράτη-μέλη. Δεν είναι μόνο ότι η Γαλλία αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρωζώνη αλλά εκτιμάται πως οι προτάσεις της αριστερής συμμαχίας Νέο Λαϊκό Μέτωπο θα κοστίσουν στον προϋπολογισμό της χώρας από 100 δισ. έως 350 δισ. ευρώ. Αυτόν τον προβληματισμό εξέφρασε, επίσης, ο επικεφαλής της αρχής δημοσίου χρέους στη Γαλλία, Πιέρ Μοσκοβισί. Προειδοποίησε πως η οικονομία είναι «επικίνδυνα εκτεθειμένη» σε μια νέα οικονομική κρίση. Αναφερόμενος στις οικονομικές προτάσεις της ακροδεξιάς και της ακροαριστεράς, ο Πιέρ Μοσκοβισί, τόνισε πως η Κομισιόν συμπεριέλαβε ήδη την οικονομία σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος. Προειδοποίησε πως μόνον το κόστος εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους θα αυξηθεί από τα 55 δισ. ευρώ που υπολογίζονται για το τρέχον έτος στα 83 δισ. ευρώ εντός της επόμενης τριετίας εάν διογκωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα.
Το δημόσιο χρέος της Γαλλίας κυμαίνεται στα 3,1 τρισ. ευρώ ή στο 110% του ΑΕΠ και το δημοσιονομικό έλλειμμα στα 154 δισ. ευρώ ή στο 5,5% του ΑΕΠ. «Η κατάσταση θα ήταν λιγότερο κρίσιμη εάν ίσχυαν ανάλογα δεδομένα για τους Ευρωπαίους εταίρους μας» είπε ο Μοσκοβισί, ο οποίος υπήρξε επίτροπος οικονομικών υποθέσεων της Κομισιόν και υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας στο παρελθόν.
Διαβάστε επίσης
Γιατί Ελλάδα και Ευρώπη στρέφονται στην πυρηνική ενέργεια
Η λειψυδρία αφήνει νησιά χωρίς νερό εν μέσω τουριστικής περιόδου
ΔΝΤ: Στο 3,2% η παγκόσμια ανάπτυξη το 2024