THEPOWERGAME
Ο Τζέι Ντι Βανς, ο υποψήφιος αντιπρόεδρος του Ντόναλντ Τραμπ, αποκάλεσε τη Βρετανία την πρώτη «πραγματικά ισλαμιστική χώρα» στον κόσμο που θα έχει πυρηνικά όπλα. Η συγκεκριμένη τοποθέτηση του Βανς προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Λονδίνου, καθώς αποτέλεσε μομφή για τους Εργατικούς που σημείωσαν μεγάλη εκλογική νίκη κατά των Τόρις του Ρίσι Σούνακ.
Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης των Εργατικών Άντζελα Ρέινερ δήλωσε στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο ITV: «Δεν αποδέχομαι αυτόν τον χαρακτηρισμό, είμαι πολύ περήφανη για την πρόσφατη εκλογική επιτυχία που είχαμε ως Εργατικοί. Νομίζω ότι έχει πει πολλά ανάλαφρα πράγματα και στο παρελθόν». Και συμπλήρωσε ότι η βρετανική κυβέρνηση έχει στόχο να συνεργαστεί με όλους τους διεθνείς συμμάχους του Ηνωμένου Βασιλείου.
Μιλώντας την προηγούμενη εβδομάδα σε διάσκεψη των Ρεπουμπλικάνων, ο 39χρονος γερουσιαστής από το Οχάιο είχε αναφέρει: «Συζητούσα πρόσφατα με έναν φίλο για έναν από τους μεγάλους κινδύνους στον κόσμο, που φυσικά είναι η διάδοση των πυρηνικών όπλων, αν και, φυσικά, η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν ενδιαφέρεται για αυτό. “Και έλεγα, ποια είναι η πρώτη πραγματικά ισλαμιστική χώρα που θα αποκτήσει πυρηνικό όπλο, και λέγοντας ότι ίσως είναι το Ιράν, ίσως το Πακιστάν, μετά καταλήξαμε ότι ίσως στην πραγματικότητα είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, αφού μόλις ανέλαβαν οι Εργατικοί”».
Από τη μεριά του ο υφυπουργός Οικονομικών Τζέιμς Μάρεϊ σημείωσε στο Times Radio ότι «δεν ήξερε πραγματικά τι εννοούσε (ο Βανς)». Ανάλαφρο ή μη, το περιστατικό είναι ανησυχητικό, σύμφωνα με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Ντέιβιντ Λάμι, ο οποίος προσπαθεί να χτίσει γέφυρες με συμμάχους του Τραμπ, συμπεριλαμβανομένου και του Βανς, από τη στιγμή που οι Ρεπουμπλικάνοι εμφανίζονται ως φαβορί για τις κάλπες του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ. Τον Μάιο ο Λάμι είχε χαρακτηρίσει «φίλο» τον Βανς, αφού τον συνάντησε σε πολλές περιστάσεις.
Προβληματισμός στην Ευρώπη για την επιλογή Βανς από τον Τραμπ
Η επιλογή Βανς για τη θέση του αντιπροέδρου των ΗΠΑ έχει ήδη προκαλέσει μεγάλη ανησυχία σε αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σφοδρός επικριτής της αμερικανικής στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία, τάσσεται υπέρ των εδαφικών παραχωρήσεων από το Κίεβο στη Μόσχα, προκειμένου να σταματήσει ο πόλεμος.
Παράλληλα, σε πρόσφατη ομιλία του είχε αναφέρει ότι δεν πιστεύει πως ο Βλαντίμιρ Πούτιν αποτελεί απειλή για την Ευρώπη, εκτιμώντας ότι μετά την Ουκρανία δεν θα υπάρξει άλλη χώρα στον ευρωπαϊκό χώρο που θα δεχτεί επίθεση από τη Ρωσία.
Διαβάστε επίσης
Σταϊκούρας: Η πρόοδος στους 10 άξονες έργων του Υπουργείου
Ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης, Κύπρου: Τι ζητεί ο ΑΔΜΗΕ από τη ΡΑΕΚ
Μηχανογραφικό 2024: Λήγει η προθεσμία κατάθεσης