THEPOWERGAME
«Αυτό φέρνει την Ευρώπη πίσω στο διάστημα. Γράφουμε ιστορία. Υπάρχει ακόμη αρκετή δουλειά να γίνει… αλλά είναι μία τόσο όμορφη στιγμή». Ο γενικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA), Αυστριακός Γιόσεφ Ασμπάχερ, χαιρέτισε την επιτυχημένη δοκιμαστική εκτόξευση του Ariane 6, του πρώτου πυραύλου νέας γενιάς που εκτοξεύει η υπηρεσία εδώ και σχεδόν τριάντα χρόνια. Ο πύραυλος «τα κατέφερε» με τέσσερα χρόνια καθυστέρηση και αφού το πρόγραμμα Ariane έχει λάβει επιδοτήσεις συνολικά 5 τρισ. ευρώ (4 τρισ. για την κατασκευή και ακόμη 1 τρισ. για τη λειτουργία την επόμενη τριετία), με πολλούς να παραμένουν σκεπτικοί για το κόστος, αλλά και τη βιωσιμότητα της ευρωπαϊκής κατάκτησης του διαστήματος απέναντι σε ιδιωτικά πρότζεκτ. Όπως είναι ο επαναχρησιμοποιούμενος πύραυλος Falcon 9 της SpaceX του Έλον Μασκ. Αλλά και το μεγαλύτερο διαστημικό σκάφος Starship της ίδιας εταιρείας, το οποίο φέτος ολοκλήρωσε επιτυχημένη δοκιμαστική εκτόξευση.
Θα φέρει η δοκιμαστική πτήση που ολοκληρώθηκε την Τρίτη το τέλος της κρίσης που πέρασε η ευρωπαϊκή υπηρεσία, ως προς την ικανότητά της να εκτοξεύει τους δορυφόρους της σε τροχιά; Και τελικά θα μπορέσει να παραμείνει η διαστημική κατάκτηση μία δημόσια υπόθεση ή θα την αναλάβει ο ιδιωτικός τομέας;
Η αποστολή κρίθηκε επιτυχής από την ESA, παρά το γεγονός ότι η βοηθητική μονάδα ισχύος του πυραύλου δεν ενεργοποιήθηκε στην τελική φάση της εκτόξευσης, γεγονός που σημαίνει πως το ανώτερο στέλεχος του πυραύλου δεν θα μπορέσει να επανέλθει στη Γη με ελεγχόμενο τρόπο, όπως σχεδιαζόταν, αλλά αντ΄αυτού θα παραμείνει σε τροχιά γύρω από τη Γη για αρκετά χρόνια.
Σύμφωνα με τον Ασμπάχερ, ανοίγει ο δρόμος για μία σειρά προγραμματισμένων πτήσεων το 2025. Ο Ariane 6 προγραμματίζεται να πραγματοποιήσει τουλάχιστον εννέα ετησίως, μέχρι το 2026.
Η ευρωπαϊκή «μάχη» για το διάστημα
Πόσο ανταγωνιστικό μπορεί να είναι το ευρωπαϊκό πρόγραμμα απέναντι σε εταιρείες-κολοσσούς, όπως η SpaceX; Πέρυσι, τα 13 κράτη-μέλη της ESA, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα, συμφώνησαν σε επιπλέον επιδότηση ενός δισ. ευρώ για την επόμενη τριετία, επιπλέον των 4 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη του πυραύλου.
Το πρόγραμμα Ariane 6 έχει ήδη δεχθεί κριτική επειδή ο πύραυλος δεν είναι επαναχρησιμοποιούμενος, όπως ο Falcon 9 της SpaceX. Ωστόσο η κατασκευάστρια ArianeGroup και η πάροχος υπηρεσιών εκτόξευσης Arianespace ευελπιστούν πως η ευελιξία του, θα του δώσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα απέναντι στην SpaceX.
Η αυτόνομη πρόσβαση της Ευρώπης στο διάστημα είχε διακινδυνεύσει τα τελευταία χρόνια, ειδικά μετά την απόσυρση του παλιότερου Ariane 5 το 2023. Οι καθυστερήσεις στην ανάπτυξη του Ariane 6 είχαν ως αποτέλεσμα ένα μεταβατικό «κενό», την ώρα μάλιστα που κατέρρευσε και η συνεργασία με το ρωσικό διαστημικό πρόγραμμα Soyuz, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία. Ταυτόχρονα και ο νέος ιταλικός πύραυλος Vega-C καθυστέρησε εξαιτίας τεχνικών ζητημάτων.
Έτσι, η Ευρώπη ζήτησε την αρωγή της SpaceX για να εκτοξεύσει τέσσερις σημαντικούς δορυφόρους, μεταξύ αυτών δύο για το σύστημα πλοήγησης Galileo, ενώ ακόμη τέσσερις θα εκτοξευθούν με την SpaceX αργότερα φέτος. Παράλληλα, η ESA αναθεωρεί ευρύτερ τις συνεργασίες της σε προγράμματα εκτόξευσης. Το 2023 προκήρυξε διαγωνισμό για την αγορά υπηρεσιών μικρο-εκτόξευσης από τον ιδιωτικό τομέα. Κάποιες από τις εταιρείες αυτές θα μπορούσαν να αναλάβουν μελλοντικά τις υπηρεσίες που προσφέρει σήμερα η ESA.
Σύμφωνα με τη γερμανική startup Rocket Factory Augsburg, το πρόγραμμα Ariane 6 είναι «υπερτιμημένο», ενώ η ανάπτυξή του «με κόστος για τους φορολογούμενους δείχνει πως κάτι πρέπει να αλλάξει». Παρ’ όλα αυτά, ο συνιδρυτής της startup, Γιόρν Σπέρνμαν χαιρέτισε την επιτυχημένη εκτόξευση του Ariane 6, ως μία στιγμή επανάκτησης «της αυτόματης πρόσβασης (της Ευρώπης) στο διάστημα».
Ο Ariane 6 αναμένεται να κάνει την πρώτη λειτουργική του πτήση ως το τέλος του 2024, ενώ ήδη έχουν κλείσει 29 από τις πτήσεις του, από τις οποίες 18 για το πρόγραμμα της Amazon Project Kuiper.
Διαβάστε επίσης:
Κορονοϊός: Τα συμπτώματα της μετάλλαξης FLiRT
Ψηφιακή επίδοση και μετάφραση εγγράφων ποινικής διαδικασίας
Έρχεται νέο νομοσχέδιο για την ανακύκλωση