THEPOWERGAME
Ξεκινά επιτέλους ο διαγωνισμός για την ανεύρεσή του ιδιώτη επενδυτή που θα υλοποιήσει το Κυβερνητικό Πάρκο «Ανδρέας Λεντάκης» στη Δάφνη. Το έργο που καθυστέρησε τουλάχιστον δύο χρόνια, φαίνεται να μπαίνει σε ρότα μετά και τις τελευταίες αποφάσεις της κυβερνητικής επιτροπής για τις στρατηγικές συμβάσεις να ανατεθεί το έργο στη Μονάδα Συντονισμού Στρατηγικών Συμβάσεων του ΤΑΙΠΕΔ.
Σύμφωνα με τη προκήρυξη, που απέστειλε στην Κομισιόν, το έργο της δημιουργίας του κυβερνητικού πάρκου θα γίνει μέσω Σύμπραξης Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), που θα συμφωνηθεί μετά από τη διενέργεια ανταγωνιστικού διαλόγου. Οι ενδιαφερόμενοι φορείς θα υποβάλουν Εκδήλωση Ενδιαφέροντος (Α’ Φάση του Διαγωνισμού) μέσω του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων (ΕΣΗΔΗΣ), προκειμένου, όσοι από αυτούς επιλεγούν στην Α΄ Φάση, να συμμετάσχουν στη συνέχεια της διαδικασίας του Διαγωνισμού.
Στη β’ φάση θα υποβληθούν οι δεσμευτικές προσφορές και η ανάθεση της Σύμβασης Σύμπραξης θα γίνει με την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά με βάση τη βέλτιστη σχέση ποιότητας – τιμής. Είναι άγνωστο αν θα υπάρξει δημόσια χρηματοδότηση, όπως συμβαίνει π.χ. σε άλλα μεγάλα έργα ΣΔΙΤ (π.χ. ΒΟΑΚ).
Ειδικότερα, το αντικείμενο της Σύμβασης Σύμπραξης είναι η μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση ενός νέου διοικητικού συγκροτήματος κτιρίων γραφείων (Κυβερνητικό Πάρκο Ανδρέας Λεντάκης) στον Δήμο Δάφνης-Υμηττού, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης ενός μεγάλου αστικού πάρκου που θα λειτουργήσει ως «πνεύμονας πρασίνου» στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Δάφνης-Υμηττού.
Το έργο έχει εκτιμηθεί σε 421 εκατ. ευρώ πλέον ΦΠΑ (101,3 εκατ. ευρώ). Ξεπερνά επομένως η ανάπτυξή του το μισό δισ. ευρώ και είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα ΣΔΙΤ, που έχουν προκηρυχθεί στη χώρα μας. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να παραλάβουν αιτήσεις συμμετοχής στο διαγωνισμό μέχρι τις 6 Σεπτεμβρίου 2024. Οι λεπτομέρειες του χρονοδιαγράμματος θα γίνουν γνωστές με τη δημοσίευση της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος εντός των επομένων ημερών.
Ο ιδιώτης ανάδοχος της Σύμβασης Σύμπραξης θα αναλάβει την υποχρέωση ανάπτυξης και λειτουργία του πάρκου. Η ανάπτυξη αναμένεται να διαρκέσει τρία χρόνια (;) και η λειτουργία του 30 χρόνια. Ο ιδιώτης επενδυτής θα αναπτύξει το Πάρκο με δικά του κεφάλαια τα οποία θα αποσβέσει στη συνέχεια με τα μισθώματα που θα λαμβάνει από τους φορείς που θα εγκατασταθούν εκεί.
Ενδεικτικά, το έργο περιλαμβάνει τη μετεγκατάσταση 14.013 κρατικών και δημοσίων υπαλλήλων από τα Υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας, Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Εσωτερικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Τουρισμού καθώς και από το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), οι οποίοι σήμερα εργάζονται σε περισσότερα από 100 μισθωμένα ή/και ιδιόκτητα δημόσια κτίρια, διασπαρμένα σε όλο το κέντρο της Αθήνας.
Πάντως, με δεδομένο το μέγεθος και την εμβέλεια του έργου, θεωρείται απίθανο να επιλεγεί και να εγκατασταθεί ένας επενδυτής στην πρώην ΠΥΡΚΑΛ πριν περάσουν δύο χρόνια. Επομένως μια έναρξη λειτουργίας του Πάρκου δεν θα πρέπει να θεωρείται νωρίτερα από το 2027 ή το 2028. Αν όμως υπάρξουν καθυστερήσεις στην ανάθεση του έργου, π.χ. νομικές προσφυγές ή στις αδειοδοτήσεις, τότε η λειτουργία του Πάρκου δεν μπορεί να ξεκινήσει πριν το 2029-2030.
Διαβάστε επίσης
Τα cyber tests του SSM και οι πηγές ανησυχίας για τις τράπεζες
Bloomberg: Οι κινήσεις της ΕΚΤ για τις μειώσεις επιτοκίων
Κίνα: Επενδύει 800 δισ. δολάρια στο ηλεκτρικό δίκτυο