THEPOWERGAME
Με την παρουσίαση του νομοσχεδίου για τα εργασιακά, αύριο, από τον υπουργό Εργασίας κ. Κωστή Χατζηδάκη, εκκινεί η συζήτηση για τον διάλογο και την ψήφιση του νομοσχεδίου στις αρχές του επόμενου μήνα.
Η έμφαση που η κυβέρνηση αποδίδει στο νομοσχέδιο αυτό είναι μεγάλη. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι στην τελευταία κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, ο πρωθυπουργός έδωσε μεγάλο βάρος στην ανάλυση των πτυχών του νομοσχεδίου, ενώ ήδη βολιδοσκοπούνται οι βουλευτές εκείνοι που θα σηκώσουν επικοινωνιακά το βάρος.
Πρόκειται για ομάδα βουλευτών που ανήκουν στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων (εποπτεύει τα υπουργεία Εργασίας και Υγείας) και έχουν δημόσιο λόγο όπως οι Θάνος Πλεύρης, Βασίλης Οικονόμου, Δημήτρης Μαρκόπουλος, Ιάσων Φωτήλας. Ήδη έχουν υπάρξει επαφές με το υπουργείο για τα σημεία αιχμής που θα τονιστούν.
Οι άξονες του νομοσχεδίου
Έμφαση θα δοθεί στον πυρήνα του νομοσχεδίου ότι το 8ώρο δεν θίγεται αλλά αντιθέτως θωρακίζεται. Επίσης, θα επισημανθούν οι πτυχές του νομοσχεδίου που αναφέρονται στην ηλεκτρονική αποσύνδεση των εργαζόμενων, στις γονικές άδειες, στις δράσεις κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης στους χώρους εργασίας κ.α. Για την ψηφιακή κάρτα εργασίας θα υπάρξουν περαιτέρω εξειδικεύσεις όπως και για τα ζητήματα των υπερωριών και των Κυριακών.
Ήδη στην κυβέρνηση θεωρούν πως πηγαίνουν με πλεονέκτημα στη διαδικασία συζήτησης του νομοσχεδίου. Πρόκειται για την υπόθεση της σωτηρίας των 300 θέσεων εργασίας της Πίτσος, με τη συμφωνία που υπήρξε μεταξύ των Γερμανών της BSH και της ελληνικής βιομηχανίας Pyramis. Μια κομβική υπόθεση που-όπως λένε στην κυβέρνηση-έμεινε άλυτη επί κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι αδύναμοι κρίκοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης
Η κυβερνητική επικοινωνιακή τακτική -όπως επισημαίνουν στελέχη της ΝΔ- βασίζεται σε δύο αδύναμους κρίκους της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο ένας έχει να κάνει με τους πασοκογενείς πρώην υπουργούς του κόμματος (Μ. Ξενογιαννακοπούλου, Γ. Ραγκούση και Λ. Κατσέλη) που, αν και στηρίζουν τώρα τον Αλέξη Τσίπρα, είχαν ψηφίσει το 2010 ελαστικές σχέσεις εργασίας, όπως αποκάλυψαν προ ημερών ΤΑ ΝΕΑ. Ο δεύτερος αδύναμος κρίκος έχει να κάνει με την ανάδειξη στην πρώτη γραμμή της μάχης για τα εργασιακά φθαρμένων συνδικαλιστικά προσώπων όπως ο Νίκος Φωτόπουλος ή ο Παν. Καλφαγιάννης της ΕΡΤ που ακόμα και στελέχη της Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι αλλοίωσαν το μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει της κρίσιμης πολιτικής αναμέτρησης.