THEPOWERGAME
Το ποσό ρεκόρ των 800 δισ. ευρώ θα ξοδέψουν φέτος οι τουρίστες στην Ευρώπη, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδιών για το δεύτερο τρίμηνο του 2024. Πρόκειται για αύξηση 37% σε σχέση με την περίοδο πριν από την πανδημία, όταν οι τουρίστες ξόδεψαν 583 δισ. ευρώ για ταξίδια και μετακινήσεις αναψυχής στην Ευρώπη. Σύμφωνα με το Bloomberg, οι αφίξεις επισκεπτών από το εξωτερικό είναι μέχρι στιγμής αυξημένες κατά 6%, σε σχέση με το 2019, σημειώνοντας επίσης νέο ρεκόρ στην Ευρώπη.
Η ειδοποιός διαφορά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια είναι η… απόβαση των Αμερικανών. Οι τουρίστες από τις ΗΠΑ επιλέγουν μαζικά την Ευρώπη για διακοπές και ειδικά την Ελλάδα. Σημαντική κίνηση παρατηρείται και από την Ανατολική Ασία, κυρίως την Κίνα, όπου οι κάτοικοι συνεχίζουν τα ταξίδια, προσπαθώντας να αφήσουν οριστικά πίσω τους την ανάμνηση των σκληρών lockdown και των περιοριστικών μέτρων covid.
«Προς το παρόν, βλέπουμε ότι οι προορισμοί της νότιας Ευρώπης και της Μεσογείου παραμένουν σταθερά αγαπημένοι για τους ταξιδιώτες στην Ευρώπη» ανέφερε σε δήλωσή του ο Eduardo Santander, διευθύνων σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδίων. Και πρόσθεσε: «Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι τουρίστες συνεχίζουν να δίνουν προτεραιότητα στον ζεστό καιρό και την (προστιθέμενη) αξία των χρημάτων τους».
Σύμφωνα με την έκθεση, το γεγονός ότι η Μεσόγειος μετατρέπεται σε hot spot της κλιματικής αλλαγής, δεν αποθαρρύνει τους ταξιδιώτες. Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί η Ελλάδα, η οποία παρά τον παρατεταμένο καύσωνα και τις μεγάλες πυρκαγιές (π.χ. Ρόδος), οδεύει ολοταχώς για νέο ρεκόρ τουριστικών αφίξεων και εσόδων. Ενδιαφέρον, επίσης, αποτελεί το γεγονός ότι παρατηρείται διασπορά τουριστών, με προσιτές ξενοδοχειακές μονάδες μακριά από «τα ακριβότερα στέκια της Σαντορίνης και της Μυκόνου».
Ωστόσο, οι αναλυτές υπογραμμίζουν ότι η Βόρεια Ευρώπη μπαίνει ολοένα και περισσότερο στο παιχνίδι, καθώς υπάρχουν τουρίστες που θέλουν διακοπές σε ήπιο κλίμα χωρίς καύσωνες, όπως συμβαίνει κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού σε Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία και Ιταλία. Αξιοσημείωτες είναι οι αυξήσεις στις διεθνείς διανυκτερεύσεις για τη Δανία (+38%), τη Νορβηγία (+18%) και τη Σουηδία (+9%), από έτος σε έτος σε σχέση με το 2019.
Επίσης, τα μέρη με ευνοϊκή συναλλαγματική ισοτιμία αυξάνουν επίσης τη δημοτικότητά τους, όπως η Βουλγαρία (+29%), η Σερβία (+40%) και η Τουρκία (+22%) σε σχέση με τα προ της πανδημίας επίπεδα.
Στην έκθεση επισημαίνεται ακόμη ότι ο υπερτουρισμός έχει αρχίσει να ενοχλεί όλο και περισσότερο σε δημοφιλείς προορισμούς. Αυτό είναι και ένας από τους λόγους που προορισμοί όπως το Magerøya στη Νορβηγία, το Bornholm στη Δανία και το Iona στη Σκωτία κερδίζουν την προσοχή, καθώς οι τουρίστες επιθυμούν να κάνουν διακοπές σε μέρη χωρίς πολύ κόσμο, ώστε να απολαύσουν το τοπίο και τις προσφερόμενες υπηρεσίες στον μέγιστο δυνατό βαθμό.
Διαβάστε επίσης
OK Anytime Market: Πρόσθεσε 10 καταστήματα και ετοιμάζει άλλα 9 φέτος
Ρεύμα: Ενέσκηψε καύσωνας στις χονδρεμπορικές τιμές
ΗΠΑ: Υποχώρησε στο 3% ο πληθωρισμός τον Ιούνιο