THEPOWERGAME
Δεν έχει τέλος η προσπάθεια της Εκκλησίας να αξιοποιήσει τα ακίνητα-φιλέτα που διαθέτει στα Νότια Προάστια και συγκεκριμένα στον Δήμο Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης. Η αξιοποίησή τους, ωστόσο, είναι μια περίπλοκη διαδικασία, καθώς είτε υπάρχουν πολεοδομικές δυσκολίες για την υλοποίηση επενδύσεων σ’ αυτά, είτε σε πολλές περιπτώσεις βρίσκει απέναντί της τον Δήμο.
Σήμερα ένα από τα μεγαλύτερα ανοιχτά μέτωπα που έχει η Εκκλησία στα Νότια Προάστια αφορά την επένδυση στο Ορφανοτροφείο της Βουλιαγμένης, η οποία μέχρι στιγμής παραμένει «παγωμένη». Το εν λόγω ακίνητο, που βρίσκεται σε μία από τις πιο ενδιαφέρουσες περιοχές σε ολόκληρη την Ευρώπη, ακριβώς δίπλα από τον Αστέρα, έπειτα από διαγωνισμό η Εκκλησία κατάφερε να το εκμισθώσει για 99 χρόνια στη σύμπραξη που δημιούργησε ο εφοπλιστής Βίκτωρας Ρέστης με Ρώσους επενδυτές. Πρόκειται συγκεκριμένα για μια έκταση συνολικά 90 στρεμμάτων, από τα οποία τα 17 στρέμματα ανήκουν πλέον στον εφοπλιστή. Στα 17 στρέμματα ο επενδυτής επιτρέπεται να αναγείρει ήπιες περιβαλλοντικά πολυτελείς κατοικίες και ένα μικρό ξενοδοχείο.
Στην υλοποίηση αυτής της επένδυσης, αλλά και στην αξιοποίηση των υπόλοιπων 83 στρεμμάτων, ο δήμος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης έχει εγείρει προβληματισμούς από την αρχή της διαδικασίας, λόγω του κοινωφελούς χαρακτήρα του ακινήτου. Η επένδυση, ωστόσο, φαίνεται ότι έχει μείνει στον αέρα, καθώς προς το παρόν δεν υπάρχει κάποιο ορατό σχέδιο αξιοποίησης, λόγω του ότι οι δυνατές χρήσεις γης στο συγκεκριμένο ακίνητο, με βάση το πώς έχει διαμορφωθεί ο χωροταξικός σχεδιασμός της περιοχής, δεν επιτρέπουν να πραγματοποιηθεί εκεί μια μεγάλη τουριστική και οικιστική ανάπτυξη.
Μήλον της Έριδος μεταξύ των δύο πλευρών αποτέλεσε και η Φασκομηλιά, μια ιδιαίτερα προνομιούχος περιοχή 250 στρεμμάτων, πάνω από τη Λίμνη της Βουλιαγμένης, την οποία η Εκκλησία σχεδίαζε να αξιοποιήσει, προσελκύοντας επενδυτές. Περιοριστικό παράγοντα, βέβαια, στις προθέσεις της Εκκλησίας για αξιοποίηση της έκτασης, όπου η ίδια διατηρεί την ολική κυριότητα, αποτελεί σχετικό Προεδρικό Διάταγμα του 2003 για την προστασία της Λίμνης της Βουλιαγμένης, το οποίο ορίζει ότι στη συγκεκριμένη έκταση μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο φυτεύσεις. Σ’ αυτήν τη φάση Δήμος και Εκκλησία προσπαθούν να βρουν μια κοινή συνισταμένη για την αξιοποίηση της εν λόγω έκτασης. Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε στο powergame.gr o Γρηγόρης Κωνσταντέλλος: «Θέλουμε να έρθουμε σε επαφή με την Εκκλησία και να της προτείνουμε να μετατραπεί η συγκεκριμένη περιοχή σε έναν υπαίθριο περιπατητικό και βοτανικό κήπο, που να μην έχει εμπορική δραστηριότητα, αλλά αντιθέτως να αναπτυχθούν είδη χλωρίδας και πανίδας, οι πεζόδρομοι που υπάρχουν εκεί να ενισχυθούν και να μπει φύλαξη από πυρκαγιές».
Ένα ακόμα φλέγον θέμα αποτελούν και οι εκτάσεις των 350 στρεμμάτων που βρίσκονται εντός του αστικού ιστού στον Δήμο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, των οποίων την ψιλή κυριότητα διατηρεί η Εκκλησία της Ελλάδος. Πρόκειται για εκτάσεις επί της λεωφόρου Αθηνών στο Καβούρι, οι οποίες αυτήν τη στιγμή διαθέτουν πράσινο και δέντρα. Η πιθανότητα αξιοποίησης από πλευράς της Εκκλησίας για επενδυτικούς σκοπούς, με την παραχώρησή τους σε ιδιώτες, αποτελεί πεδίο διαμάχης μεταξύ του δήμου της περιοχής και της Εκκλησίας τα τελευταία πέντε χρόνια.
Σήμερα η αντιπαράθεση έχει εντοπιστεί σε ένα συγκεκριμένο οικόπεδο-φιλέτο 45 στρεμμάτων στο Μεγάλο Καβούρι, που η Εκκλησία και συγκεκριμένα η μονή Πετράκη επιχειρεί να αξιοποιήσει. Πρόκειται για έκταση σε εξαιρετικά προνομιακή θέση απέναντι από τον Αστέρα Βουλιαγμένης. Ωστόσο, το συγκεκριμένο ακίνητο είναι πολεοδομικά ατακτοποίητo και έτσι δεν διαθέτει ούτε οικοδομικές γραμμές ούτε χρήσεις γης ούτε όρους δόμησης. Ο Δήμος από την πλευρά του ζητεί την παραχώρηση περίπου του 35% αυτών των εκτάσεων, προκειμένου να διατηρηθούν ως χώροι πρασίνου.
Για τη συγκεκριμένη υπόθεση η Εκκλησία έχει προσφύγει κατά του Δημοσίου ακόμα και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ζητώντας αποζημίωση, η οποία δεν της επιδικάστηκε. Κατά της προσφυγής της αντιδίκησε και ο Δήμος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης. Παρά το γεγονός, βέβαια, ότι η υπόθεση για τις εκτάσεις της Εκκλησίας έχει τελεσιδικήσει στα ελληνικά δικαστήρια υπέρ της Εκκλησίας, δεν έχει γίνει καμία κίνηση ανοικοδόμησης έως τώρα. Ωστόσο, αυτήν τη στιγμή υπάρχουν κάποιες προσπάθειες συννενόησης, ώστε να μπει ένα τέλος στη χρόνια δικαστική διαμάχη.
Διαβάστε επίσης
Πώς κινούνται οι κρατήσεις στα Airbnb στην Ελλάδα το φετινό καλοκαίρι
Στήθηκαν αντάρτικα για να μπλοκάρουν κρίσιμα έργα
Οι μετοχές ΑΠΕ επηρεάζονται από τα εκλογικά αποτελέσματα