THEPOWERGAME
Η Moody’s προειδοποίησε την Γαλλία ότι το αποτέλεσμα των εκλογών είναι αρνητικό για την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας. Η προειδοποίηση ήρθε, καθώς ένας μεγάλος συνασπισμός θα δυσχεράνει τη λήψη αποφάσεων και το έργο του ελέγχου του χρέους της.
Η Γαλλία βρίσκεται αντιμέτωπη με πολύπλοκες διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης, αφού η άνοδος της αριστεράς στις εκλογές της Κυριακής εμπόδισε την προσπάθεια της Μαρίν Λεπέν να φέρει την ακροδεξιά στην εξουσία.
Οι πιθανότητες περιλαμβάνουν τον σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας από την Αριστερά, η οποία θα είναι στο έλεος μιας ψήφου δυσπιστίας από τους αντιπάλους της, εκτός αν καταλήξουν σε συμφωνίες, και τη συγκρότηση ενός «δυσκίνητου» συνασπισμού κομμάτων με σχεδόν κανένα κοινό έδαφος.
«Υπό το πρίσμα των περιορισμών που αντιμετωπίζει οποιαδήποτε μελλοντική κυβέρνηση, είναι απίθανο να δούμε δημοσιονομική εξυγίανση με βάση τις δαπάνες, το 2025», αναφέρει η Moody’s σε σημείωμά της, επαναλαμβάνοντας πολλές από τις ανησυχίες που εξέφρασε η S&P Global τη Δευτέρα. Χαρακτηριστική ήταν και η προειδοποίηση της Κομισιόν για το γαλλικό χρέος, πριν ακόμα γίνουν οι εκλογές.
Η Γαλλία είναι επίσης απίθανο να μπορέσει να προωθήσει περαιτέρω αυξήσεις φόρων, δεδομένου ότι ο λόγος φόρων προς ΑΕΠ είναι ήδη ο υψηλότερος στον ΟΟΣΑ, πρόσθεσε η Moody’s. «Ως εκ τούτου, οι δημοσιονομικές επιπτώσεις του εκλογικού αποτελέσματος είναι πιστωτικά αρνητικές», ανέφερε ο οίκος αξιολόγησης.
Η πορεία των δαπανών της Γαλλίας σημαίνει ότι το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης δεν είναι πιθανό να πέσει κάτω από το 4% του ΑΕΠ μέχρι το 2027, οπότε και ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ που βρίσκεται κοντά στο 110% θα έχει διογκωθεί κατά μερικές ακόμη ποσοστιαίες μονάδες. Η Moody’s εντόπισε μια τριάδα αιτιών για την αλλαγή της αξιολόγησης:
- Οι προοπτικές θα μεταβάλλονταν σε αρνητικές εάν, για παράδειγμα, τα δημοσιονομικά στοιχεία και το χρέος φαινόταν ότι θα ήταν σημαντικά χειρότερα απ’ ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, ιδίως οι πληρωμές τόκων σε σχέση με τα έσοδα και το ΑΕΠ.
- Υπήρχε εξασθένηση της δέσμευσης για δημοσιονομική εξυγίανση.
- Υπήρχε αντιστροφή της απελευθέρωσης της αγοράς εργασίας και των συνταξιοδοτικών μεταρρυθμίσεων των τελευταίων επτά ετών, που η Moody’s θεωρούσε ότι θα εξασθενούσε σημαντικά το μεσοπρόθεσμο αναπτυξιακό δυναμικό της χώρας ή/και τη δημοσιονομική πορεία.
«Οι σημερινές πρωτοφανείς συνθήκες θα δοκιμάσουν τους γαλλικούς θεσμούς και την αποτελεσματικότητα της πολιτικής» κατέληξε η Moody’s.
Διαβάστε επίσης
Οι Νορβηγοί ”ψηφίζουν” Ελλάδα για το 2024: Οι top προορισμοί
Τράπεζα Πειραιώς: Βγαίνει στις αγορές με πράσινο 5ετές ομόλογο
Πρωτοβουλία 21: Δράσεις με μέτρο απέναντι στην κλιματική αλλαγή