THEPOWERGAME
Ο Ζαν Λυκ Μελανσόν ήταν το underdog της πολιτικής σκηνής στη Γαλλία, που δικαίωσε τελικά τις προσδοκίες των οπαδών του. Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο ήρθε πρώτο στις γαλλικές εκλογές, απομακρύνοντας (προς το παρόν) το ενδεχόμενο η ακροδεξιά να αναλάβει την εξουσία. Ο Ζαν Λυκ Μελανσόν, αν και παρουσιάστηκε ως αναπόφευκτο «δεκανίκι» του Εμανουέλ Μακρόν για να μπλοκάρει τη νίκη της Λεπέν και την αναρρίχηση Μπαρντελά στον πρωθυπουργικό θώκο (ειδικά μετά το deal απόσυρσης υποψηφίων από περιφέρειες και δήμους της Γαλλίας), έκανε την έκπληξη και έγινε ο απόλυτος πρωταγωνιστής στις γαλλικές εκλογές. Διέψευσε τις δημοσκοπήσεις που έδιναν βέβαιη νίκη στο ακροδεξιό κόμμα της Λεπέν, συγκεντρώνοντας 182 από τις 577 έδρες της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης.
Αναλυτές του Bloomberg σημειώνουν ότι με τον «μακρονισμό» να πνέει τα λοίσθια, ο Ζαν Λυκ Μελανσόν κατάφερε να «καρπωθεί» τη συσσωρευμένη λαϊκή δυσαρέσκεια σε μια χρονική συγκυρία που τα αντανακλαστικά της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας λειτούργησαν (και πάλι), κρατώντας ερμητικά κλειστή την πόρτα της εξουσίας στην ακροδεξιά. Σε αυτό, βέβαια, έπαιξε ρόλο και το ισχύον εκλογικό σύστημα στη Γαλλία, καθώς παρόλο που η Εθνική Συσπείρωση πήρε τις περισσότερους ψήφους (10,1 εκατ.), κατετάγη τελικά τρίτο κόμμα πίσω από το Νέο Λαϊκό Μέτωπο της Ανυπότακτης Γαλλίας του Μελανσόν, των Σοσιαλιστών, του Κομμουνιστικού Κόμματος και των Οικολόγων (7 εκατ. ψήφοι) και της συμμαχίας του Εμανουέλ Μακρόν (6,3 εκατ. ψήφοι).
Γιος ταχυδρομικού υπαλλήλου και δασκάλας, απόγονοι Ισπανών και Ιταλών μεταναστών στη γαλλική (τότε) Αλγερία, ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν γεννήθηκε στην παραθαλάσσια Ταγγέρη (Μαρόκο). Το ημερολόγιο έγραφε 19 Αυγούστου 1951. Σε ηλικία 11 ετών μετακομίζει με την οικογένειά του στη Γαλλία, όπου ακολουθεί σπουδές στη φιλοσοφία. Πριν ασχοληθεί με την πολιτική, εργάστηκε ως δημοσιογράφος και διορθωτής κειμένων. Το 1976, σε ηλικία 25 ετών, εξελέγη για πρώτη φορά με το Σοσιαλιστικό Κόμμα σε διάφορες εθνικές, περιφερειακές και ευρωπαϊκές θέσεις.
Διετέλεσε αναπληρωτής επικεφαλής στην περιφέρεια Εσόν, νότια του Παρισιού, από το 1998 έως το 2004 και υπουργός Επαγγελματικής Εκπαίδευσης από το 2000 έως το 2002. Αποχώρησε από τους Σοσιαλιστές το 2008, αφήνοντας αιχμές για την παράταξη που «έγινε πολύ φιλική προς τις επιχειρήσεις», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Το 2012 θέτει για πρώτη φορά υποψηφιότητα για πρόεδρος της Γαλλίας. Πέντε χρόνια μετά, το 2017, διεκδικεί ξανά την ψήφο των Γάλλων. Έναν χρόνο νωρίτερα, το 2016, έχει ιδρύσει το κόμμα του «Ανυπότακτη Γαλλία», υποσχόμενος διαδοχικά φιλολαϊκά και φιλοεργατικά μέτρα. Το 2022 έθεσε για τρίτη φορά υποψηφιότητα για την προεδρία της Γαλλίας. Και στις τρεις περιπτώσεις δεν κατάφερε να περάσει στον δεύτερο γύρο, με τα ποσοστά του όμως να έχουν ξεκάθαρα ανοδική πορεία (11,1%, 19,6% και 22%).
Και τώρα τι;
Πάντως, η νίκη Μελανσόν στη Γαλλία παρά την πρόσκαιρη ανακούφιση που πρόσφερε, συνοδεύεται πλέον από προβληματισμό για την «επόμενη ημέρα» στη Γαλλία, με την ακυβερνησία να καραδοκεί. Χαρακτηριστικό είναι το πρωτοσέλιδο στη γαλλική «Le Parisien» με τον τίτλο: «Και τώρα τι κάνουμε;».
«Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο θα εφαρμόσει το πρόγραμμά του. Τίποτα άλλο παρά μόνο το πρόγραμμά του. Όλο το πρόγραμμά του» διεμήνυσε ο Γάλλος πολιτικός, απευθυνόμενος σε ψηφοφόρους μετά την ανακοίνωση της νίκης του στον δεύτερο γύρο των γαλλικών εκλογών. Στις προεκλογικές του εξαγγελίες περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων η σημαντική αύξηση των κρατικών δαπανών, η αύξηση του κατώτατου μισθού και η μείωση των ορίων συνταξιοδότησης.
Ειδικά το τελευταίο μέτρο της κυβέρνησης Μακρόν αποτέλεσε casus belli, που έβγαλε στον δρόμο εκατομμύρια Γάλλους, μετατρέποντας σε πεδίο μάχης το κέντρο του Παρισιού και άλλων μεγάλων πόλεων στη Γαλλία. Οι εξαγγελίες Μελανσόν συνοδεύονται χωρίς επίσημη κοστολόγηση (σ.σ. πολέμιοι του 72χρονου πολιτικού ανεβάζουν τον λογαριασμό στα 180 δισ. ευρώ) και αναμένεται να προκαλέσουν ένταση με τις Βρυξέλλες, οι οποίες έχουν ήδη φροντίσει να ρίξουν την πρώτη προειδοποιητική βολή για το γαλλικό έλλειμμα. Σε κάθε περίπτωση η Γαλλία έχει μπει πλέον και επίσημα σε αχαρτογράφητα νερά με τον κίνδυνο νέων υποβαθμίσεων και έντονων πιέσεων στα γαλλικά ομόλογα το επόμενο χρονικό διάστημα να γίνεται ολοένα και μεγαλύτερος.
Διαβάστε επίσης:
JP Morgan: Γιατί “μάτωσαν” τα crypto τον Ιούνιο
Επίδομα αδείας καλοκαιριού: Υπολογισμός και πότε πληρώνεται
Οι επενδύσεις στο δίκτυο θα ξεκλειδώσουν τα έργα και την αιολική βιομηχανία