THEPOWERGAME
*** Ακούω ότι η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, η οποία ανανεώνει της θητεία της στο Στρασβούργο, αναζητεί διάφορους τρόπους για να ικανοποιήσει μια ελληνική απαίτηση: να ορκισθεί ο Φρέντι Μπελέρης μαζί με τους υπόλοιπους ευρωβουλευτές.
*** Προς το παρόν τα Τίρανα δεν του επιτρέπουν όχι να ταξιδέψει στο Στρασβούργο, αλλά ούτε να τον επισκεφθεί ανώτατος κοινοτικός υπάλληλος, ώστε να διεκπεραιώσει τη διαδικασία εντός της φυλακής.
*** Η κυβέρνηση Ράμα ακροβατεί, «πατώντας» σε ένα επικίνδυνο νομικό κενό: η Αλβανία, ως μη μέλος της ΕΕ, δεν είναι υποχρεωμένη να αποδεχθεί κανέναν όρο από τις Βρυξέλλες και να ικανοποιήσει καμία απαίτηση.
*** Συνεπώς, κάνουν λάθος όσοι σπεύδουν να παραλληλίσουν την υπόθεση Μπελέρη με εκείνη Ιταλίδας ακτιβίστριας, η οποία είχε συλληφθεί από το καθεστώς Όρμπαν, αλλά ο τελευταίος υποχρεώθηκε να την απελευθερώσει, όταν -μέσα από τις φυλακές- εξελέγη ευρωβουλευτής.
*** Για έναν βασικό λόγο. Η Ουγγαρία του Όρμπαν τότε ήταν ήδη χώρα-μέλος της ΕΕ. Οπότε ήταν υποχρεωμένη να υπακούσει στα κελεύσματα των Βρυξελλών. Η Αλβανία, όμως, δεν είναι. Αυτή είναι η βασική διαφορά, αν και υπάρχει μια option.
*** Η Αλβανία θέλει να γίνει μέλος της ΕΕ και με αυτήν τη συμπεριφορά της δεν βοηθάει καθόλου τις φιλοδοξίες της. Το μόνο που καταφέρνει είναι να χάνει συμμάχους και να μεγαλώνει ακόμα περισσότερο την οργή της Ελλάδας.
*** Να σας κάνω μια πρόβλεψη; Αυτή η ιστορία δεν θα έχει καλό τέλος. Το πιθανότερο είναι ότι οι Αλβανοί θα κρατήσουν τον Μπελέρη φυλακισμένο έως και την τελευταία μέρα της ποινής του. Δηλαδή έως τον Οκτώβριο. Και πιθανόν να μην τον αφήσουν έως τότε να ορκιστεί ούτε ευρωβουλευτής…
*** Μου λένε ότι το Μέγαρο Μαξίμου συνεχίζει να κάνει focus group. Το πιστεύω, γιατί το θεωρώ λογικό. Είναι ο μόνος σίγουρος τρόπος για να κρατά επαφή με την κοινωνία. Γιατί ο καθένας μπορεί να μεταφέρει στον πρωθυπουργό ό,τι θέλει (π.χ. να ακούσει ενδεχομένως…). Ενώ μέσω των focus groups αποτυπώνεται η πραγματικότητα, σκληρή ή όχι.
*** Και ποια είναι η εικόνα που μεταφέρεται στο πρωθυπουργικό γραφείο; Η γνωστή: Την κοινωνία εξακολουθεί να απασχολεί, σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα, το θέμα της ακρίβειας και η μάχη που δίνει μπροστά στα ράφια των σούπερ μάρκετ.
*** Από εκεί και μετά, πολύ ψηλά, στη δεύτερη θέση, βρίσκεται η κατάσταση στο ΕΣΥ. Στις λίστες αναμονής, στα εφημερεύοντα, στην περίθαλψη γενικότερα. Και γενικότερα, τα θέματα που άπτονται της καθημερινότητας των πολιτών.
*** Δεν πιστεύω να πέφτουν από τα σύννεφα στο Μαξίμου, με όλα τα παραπάνω.
*** Ακούω ότι η ιστορία με το Πόθεν Έσχες του Στέφανου Κασσελάκη μπορεί να έχει φύγει από την πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, ωστόσο δεν έπαψε ποτέ να απασχολεί το περιβάλλον του προέδρου. Κυρίως στο επίπεδο του ποιος έκανε τις διαρροές, τροφοδοτώντας τα media.
*** Υπάρχει, βεβαίως, η κυρίαρχη άποψη, που υποστηρίζει ότι σε σημαντικό βαθμό ευθύνεται η κυβέρνηση. Υπάρχει όμως και η υποψία ότι μπορεί να υπάρχει και δάκτυλος από το περιβάλλον του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.
*** Εννοείται ότι κάτι τέτοιο διαψεύδεται κατηγορηματικά, αλλά οι υποψίες υπάρχουν. Και όταν υπάρχει ο σπόρος της αμφιβολίας, άντε να τον ξεριζώσεις.
Διαβάστε επίσης
Αυξήσεις μισθών με μείωση ασφαλιστικών εισφορών έως 2,5%
Αναβάθμιση της Τράπεζας Πειραιώς από τη Moody’s
Γιατί οι εγχώριοι εργολάβοι βλέπουν προς Ρουμανία και Βουλγαρία