THEPOWERGAME
H ισχυρή προοπτική να μην καταφέρουν τα κόμματα του Νέου Λαϊκού Μετώπου να διαμορφώσουν κυβέρνηση με τον συνασπισμό του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, ακόμη και μέσα στους επόμενους μήνες βάρυνε το κλίμα στις αγορές της χώρας, λίγες ώρες μετά την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από τις βουλευτικές εκλογές. Εν μέσω της συνεδρίασης, ωστόσο, οι αρχικές απώλειες ανακόπηκαν, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 να καταγράφει κέρδη 0,53%. Σε κάθε περίπτωση, εκτιμάται πως το κλίμα θα είναι ευμετάβλητο.
Στο Χρηματιστήριο του Παρισιού ο δείκτης Cac-40 κινήθηκε με αρνητικό πρόσημο το πρωί της Δευτέρας, με πτώση 0,86%, αλλά αργότερα σημείωνε άνοδο 0,2%. Το ευρώ υποχώρησε μέχρι και τα 1,080 δολάρια, αν και στη συνέχεια περιόρισε τις απώλειές του, ενώ η απόδοση του 10ετούς γαλλικού ομολόγου αναρριχήθηκε στο 3,21% τη Δευτέρα, από το 3,16% την περασμένη Παρασκευή. Οι πιθανότητες ολιγωρίας στον σχηματισμό νέας κυβέρνησης μαζί με τις προτάσεις της αριστερής παράταξης για την οικονομία κινούν σοβαρές υποψίες για έναν δημοσιονομικό εκτροχιασμό.
«Για τις αγορές (το εκλογικό αποτέλεσμα) είναι δίκοπο μαχαίρι», σχολιάζει η RBC. Από μια πλευρά, η συμμαχία της αριστερής παράταξης δεν δίνει την εντύπωση πως τηρεί φιλική στάση απέναντι στις επιχειρήσεις. Από την άλλη πλευρά, η έλλειψη απόλυτης πλειοψηφίας στην Εθνοσυνέλευση θα φρενάρει την άνοδο των κρατικών δαπανών σε αυτήν τη φάση, σημειώνουν αναλυτές στο πρακτορείο Bloomberg.
Προβληματισμό προκαλούν οι δηλώσεις του Ζαν-Λικ Μελανσόν, ιδρυτή της Ανυπότακτης Γαλλίας, δηλαδή του μεγαλύτερου κόμματος στη συμμαχία του Νέου Λαϊκού Μετώπου. Μετά τις εκλογές κάλεσε τον Μακρόν να «υποκλιθεί και να παραδεχτεί την ήττα του, χωρίς να προσπαθήσει να το αποφύγει με τον οποιονδήποτε τρόπο», δίνοντας τον τόνο που ενδεχομένως να επικρατήσει στις διαβουλεύσεις των κομμάτων για τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Στην προεκλογική εκστρατεία του Νέου Λαϊκού Μετώπου πρωταγωνίστησαν προτάσεις για τη ματαίωση μεταρρυθμίσεων που προώθησε ο Μακρόν, ώστε να γίνει η οικονομία ελκυστικότερη στις ξένες επενδύσεις. Μεταξύ άλλων, ο Μακρόν διευκόλυνε το νομικό πλαίσιο για τις προσκλήσεις και τις απολύσεις, ενώ αύξησε το κατώτατο όριο για τη συνταξιοδότηση από τα 62 στα 64 έτη κατά την προηγούμενη επταετία.
Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, το οποίο δημιουργήθηκε από την ένωση πάνω από πέντε κομμάτων της αριστερής παράταξης, περιλαμβάνει στην ατζέντα για την οικονομία τη μείωση του κατώτατου ορίου συνταξιοδότησης στα 60 έτη, την επαναφορά φόρων στην καθαρή περιουσία, την ενίσχυση των μισθών στον δημόσιο τομέα και την τόνωση των προνομίων στη στέγαση. Σύμφωνα με ορισμένους υπολογισμούς, το οικονομικό πρόγραμμα του Νέου Λαϊκού Μετώπου υπολογίζεται πως θα στοιχίσει στον προϋπολογισμό 100 δισ. ευρώ το 2025 και περίπου 150 δισ. ευρώ το 2027.
Λίγο πριν κηρύξει ο Μακρόν πρόωρες εκλογές τον περασμένο μήνα, δηλαδή αμέσως μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, που ανέδειξε το ακροδεξιό κόμμα της Μαρί Λεπέν, το υπουργείο Οικονομικών συζητούσε μέτρα για την άμεση εξοικονόμηση 25 δισ. ευρώ, καθώς η Γαλλία δέχεται πιέσεις από την Κομισιόν και τις αγορές για να δαμάσει το δημοσιονομικό έλλειμμα και το δημόσιο χρέος, που κινούνται αρκετά υψηλότερα από το πλαφόν του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Η πρόσφατη υποβάθμιση από τη Standard & Poor’s στα τέλη Μαΐου δεν επιβαρύνει μόνον τα κρατικά ομόλογα, αλλά προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις στην υπόλοιπη οικονομία.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP) απέσπασε τελικά 182 έδρες στην Εθνοσυνέλευση, η κεντρώα συμμαχία Μαζί του προέδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, εξασφάλισε 168 έδρες, η Εθνική Συσπείρωση (RN) κράτησε τελικά 143 έδρες και οι Ρεπουμπλικανοί έμειναν με 45 έδρες. Τα υπόλοιπα κόμματα κράτησαν 39 έδρες.
Το πολιτικό στρατόπεδο του Μακρόν ευελπιστεί πως η αριστερή παράταξη θα διασπαστεί κάτω από την ανάλγητη στάση του Ζαν-Λυκ Μελανσόν και θα συσπειρωθούν οι σοσιαλιστές, οι οικολόγοι και άλλες δυνάμεις σε ένα νέο μετριοπαθή κομματικό σχηματισμό. Μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες εάν όχι μήνες για να υλοποιηθεί ένα τέτοιο σενάριο.
Διαβάστε επίσης
Η ΕΕ πρέπει να γίνει πρωτοπόρος στις αντλίες θερμότητας παγκοσμίως
Οι 6+3 αλλαγές σε ασφαλιστικό και εργασιακό
Πώς η Ελλάδα μπαίνει στον ευρωπαϊκό διάλογο για την πυρηνική ενέργεια