THEPOWERGAME
Τα καμπανάκια για έλλειψη κρασιού χτυπούν στην Κρήτη. Ενισχύεται το κύμα ανατιμήσεων, λόγω της κλιματικής κρίσης, καθώς οι καταστροφικές συνέπειες στην παραγωγή βασικών προϊόντων, μεταφράζεται σε υψηλότερες ακόμη και υπερδιπλάσιες τιμές.
Ο ήπιος χειμώνας, οι υψηλές θερμοκρασίες και η λειψυδρία πλήττουν την παραγωγή βασικών αγροτικών προϊόντων και δημιουργούν ελλείψεις στην αγορά, ωθώντας τις τιμές προς τα πάνω.
Στελέχη του κλάδου δεν κρύβουν τους κινδύνους για ελλείψεις στην αγορά.
Αφανίζονται οι αμπελώνες στην Κρήτη
Από 8.000 – 10.000 τόνους επιτραπέζιων σταφυλιών που εξάγονταν άλλα χρόνια, φέτος δεν θα φύγουν ούτε 1.000
-επιτραπέζιο σταφύλι
-σταφυδάμπιλος (σουλτανίνα)
-οινοποιήσιμη ποικιλία
Οι λόγοι:
ο υπερβολικός καύσωνας / η ξηρασία / η λειψυδρία (λόγω της κλιματικής αλλαγής)
οι ελληνοποιήσεις φθηνών κρασιών
σταφύλια από την Αίγυπτο έχουν κατακλύσει την ευρωπαϊκή αγορά
οι νέοι αποφεύγουν να ασχοληθούν με τα αμπέλια.
Τι λένε στελέχη του κλάδου
Ο αντιπρόεδρος κεντρικής συνεταιριστικής ένωσης αμπελοοινικών προϊόντων ΚΕΟΣΟΕ, Πρίαμος Ιερωνυμάκης και ο Εξαγωγέας επιτραπέζιων σταφυλιών, Λάμπρος Περβολαράκης μίλησαν στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» για τα προβλήματα των αμπελώνων.
Ο κ. Ιερωνυμάκης επεσήμανε: «η κατάσταση είναι τραγική. Πέρσι με περονόσπορο, που έπαθε τόση ζημιά, καταφέραμε και κάναμε εξαγωγή 2000-3000 τόνους σταφυλιών, καλυφθήκαν μερικώς τα οινοποιεία. Παλιά γινόταν εξαγωγή 7000-8000 τόνους. Φέτος δεν θα ξεπεράσουμε τους 1000 τόνους σε εξαγωγή στην Κρήτη, τα δε οινοποιεία δεν θα μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες τους. Οι νέοι άνθρωποι φεύγουν από τους αμπελώνες. Η κατάσταση αυτή έχει δημιουργηθεί γιατί υπήρχαν οι καύσωνες μέσα Ιουνίου, είχαμε και ξηρασία, με αποτέλεσμα να εγκαταλείπεται ο αμπελώνας. Η ζημιά είναι σε όλα αυτή την στιγμή, και στα κηπευτικά και στις ελιές. Τα πράγματα στον πρωτογενή τομέα είναι τραγικά».
«Επίσης οι ενισχύσεις που δίνονται συρρικνώθηκε στο 70%. Ένα προϊόν το οποίο δεν είναι εξαγώγιμο δεν μπορεί να φύγει. Άρα η ποιότητα αυτό που έχει μείνει είναι καλή», συμπλήρωσε.
Ο κ. Περβολαράκης ανέφερε: «οι εξαγωγές λόγω της κλιματικής αλλαγής έχουν υποστεί μειώσεις. Πριν 7 χρόνια η Κρήτη έκανε εξαγωγή γύρω στους 17.000 τόνους επιτραπέζιου σταφυλιού. Με την κλιματική αλλαγή και τις μειώσεις πριν 3 χρόνια ήταν 8000 τόνοι, πέρσι ήταν 6000 φέτος θα είναι γύρω στους 3000 τόνοι εξαγωγές στο επιτραπέζιο σταφύλι. Υστερούμε σε έργα υποδομής και έχουμε έλλειψη νερού. η μόνη λύση είναι η αφαλάτωση αλλά δυστυχώς οι φορείς δεν ενδιαφέρονται γι΄αυτό το κομμάτι».
Μεγάλη λειψυδρία και κλιματική αλλαγή «απειλούν» την παραγωγή σταφυλιού
Ο πρόεδρος ένωσης οινοπαραγωγών Αμπελώνα Αττικής, Αναστασία Φράγκου μίλησε στο MEGA για τα προβλήματα στον τομέα του κρασιού.
«Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τα αμπέλια και αυτό έχει ως συνέπεια την μείωση της παραγωγής και έπειτα την μείωση της παραγωγής κρασιού. Στην Αττική ζούμε καταστάσεις μεγάλης λειψυδρίας και απότομες αλλαγές του καιρού. Προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε αυτό. Το αμπέλι στρεσάρεται όταν οι συνθήκες δεν είναι ιδανικές και άρα η παραγωγή είναι πιο μειωμένη. Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση με διάφορους τρόπους, όπως με την διαχείριση των υδάτων ή αλλαγή του τρόπου καλλιέργειας».
Διαβάστε επίσης:
Αθήνα: Στο top10 των γαστρονομικών προορισμών του TripAdvisor
Η αλλαγή του μοντέλου επιδότησης των ΑΠΕ στη Γερμανία και οι αντιδράσεις