THEPOWERGAME
Έκτακτη ενίσχυση για 1.500.000 συνταξιούχους, με επίδομα ακρίβειας και προσωπικής διαφοράς σχεδιάζει η κυβέρνηση. Επίσης, προωθεί αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό στις συντάξεις που θα κυμανθούν από 3,5% ως 4%, λόγω της αλλαγής του τρόπου υπολογισμού (με τους μέσους μισθούς, αντί του πληθωρισμού).
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στις προτάσεις που έχει δεχτεί ο πρωθυπουργός από το οικονομικό επιτελείο και το υπουργείο Εργασίας (σ.σ. Κωστής Χατζηδάκης και Νίκη Κεραμέως), βρίσκεται η χορήγηση και φέτος επιδόματος ακρίβειας ύψους 150-200 ευρώ, σε 930.000 συνταξιούχους που είναι ενταγμένοι στο επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ευάλωτων Νοικοκυριών με συντάξεις έως 700 ευρώ. Το επίδομα θα καταβληθεί τον Δεκέμβριο.
Επιπλέον, 200 ευρώ θα λάβουν 45.000 δικαιούχοι σύνταξης υπερηλίκου από τον ΟΠΕΚΑ. Επίσης, το επίδομα Προσωπικής Διαφοράς από 100-200 ευρώ θα λάβουν 550.000 συνταξιούχοι με προσωπική διαφορά από τα 701 ευρώ και πάνω. Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, το κόστος θα καλυφθεί και πάλι από τη φορολόγηση του πετρελαίου, με το κόστος να φτάνει τα 220 εκατ. ευρώ.
Για συντάξεις έως 700 ευρώ το επίδομα θα ανέρχεται σε 200 ευρώ, για συντάξεις από 701 έως 1.100 ευρώ το επίδομα θα είναι 150 ευρώ και για συντάξεις από 1.101 έως 1.600 ευρώ το επίδομα θα ανέρχεται σε 100 ευρώ.
Πως θα υπολογιστούν οι αυξήσεις στις συντάξεις το 2025
Εν τω μεταξύ, με διπλό τρόπο θα αυξηθούν οι συντάξεις από τον Ιανουάριο, λόγω της αλλαγής του τρόπου υπολογισμού, που οδηγεί σε αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό και σε μεγαλύτερη ανταποδοτική σύνταξη. Οι ασφαλισμένοι που θα συνταξιοδοτηθούν στα έτη 2025-2028, θα πάρουν μεγαλύτερη ανταποδοτική σύνταξη, καθώς θα υπολογιστεί με μισθούς αυξημένους κατά 5% κάθε έτος. Τονίζεται ότι η αλλαγή του 2025 θα ωφελήσει με υψηλότερη ανταποδοτική σύνταξη τους νέους συνταξιούχους.
Η σχετική διάταξη προβλέπει ότι «η αναπροσαρμογή των συντάξιμων αποδοχών για το διάστημα έως και το 2024 διενεργείται κατά τη μεταβολή του μέσου ετήσιου Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Η προσαύξηση των συντάξιμων αποδοχών για το διάστημα από το 2025 και εφεξής διενεργείται με βάση τον δείκτη μεταβολής μισθών, που υπολογίζεται από την ΕΛΣΤΑΤ».
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον νόμο Βρούτση, από 1/1/2025 και εφεξής το ανώτατο όριο των ασφαλιστέων αποδοχών προσαυξάνεται κατ’ έτος κατά τον δείκτη μεταβολής μισθών, και όχι με τιμαριθμοποίηση των μισθών και σύνδεσή τους με τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, που είναι η μέθοδος που θα ισχύει ως και το 2024. Ο δείκτης αυτός θα δείχνει πόση ήταν η αύξηση του μέσου μισθού για το σύνολο της οικονομίας κάθε χρόνο από το 2002 και μετά, και κατά την ετήσια μεταβολή του Δείκτη Μισθών, και θα αναπροσαρμόζει τις συντάξιμες αποδοχές των ασφαλισμένων που θα αποχωρούν από 1ης/1/2025 και μετά. Ο νόμος προέβλεπε την εφαρμογή της συγκεκριμένης διάταξης από το 2021, αλλά επειδή δεν μπορούσε να τον προσδιορίσει η ΕΛΣΤΑΤ πήρε αναβολή για να εφαρμοστεί από τον Ιανουάριο του 2025 .
Έτσι, αν με το σημερινό σύστημα ο μέσος πληθωρισμός έτους ήταν 3,5%, το ίδιο ποσοστό θα λάβουν και ως αύξηση στη σύνταξη. Αντίθετα από τον Ιανουάριο η σύνταξη θα υπολογιστεί με μισθούς αυξημένους κατά 4,5% με 5% ετησίως και άρα θα βρίσκεται πάνω από το 4%. Επιπλέον το κομμάτι της Εθνικής Σύνταξης θα αυξηθεί με το μέσο πληθωρισμό. Την ίδια ώρα διαπιστώνεται ότι μεγαλύτερη σύνταξη από 26,2 ευρώ έως 254 ευρώ μπορούν να λάβουν πολλοί ασφαλισμένοι που θα παρατείνουν τον εργασιακό τους βίο.
Επισημαίνεται ότι οι συντάξιμες αποδοχές υπολογίζονται με βάση τον μέσο όρο των μεικτών μηνιαίων αποδοχών των ασφαλισμένων από το 2002 έως τον μήνα πριν από τη συνταξιοδότηση επί των οποίων έγιναν ασφαλιστικές κρατήσεις κλάδου κύριας σύνταξης. Οι μήνες υπολογίζονται επί 14 μισθούς λόγω των δώρων. Ο μέσος όρος βγαίνει από το άθροισμα των μισθών διά τους μήνες ασφάλισης από 2002 και μετά.
Διαβάστε επίσης
“Σίλβιο Μπερλουσκόνι” θα ονομαστεί αεροδρόμιο στο Μιλάνο
Eurostat: Στα ύψη οι τιμές κατοικιών και ενοικίων το α’ τρίμηνο
Πρόγραμμα Απόλλων: Μέσα στο φθινόπωρο διαγωνισμός έργων ΑΠΕ για ευάλωτα νοικοκυριά