THEPOWERGAME
Πέρα από την συντριπτική νίκη του Εργατικού Κιρ Στράμερ, έναντι του Ρίσι Σούνακ στις βρετανικές εκλογές, οι κάλπες έκρυβαν και ένα άλλο διακύβευμα, το ποιος θα είναι ο συσχετισμός που θα προκύψει στη Βόρεια Ιρλανδία, που ανήκει στο Ηνωμένο Βασίλειο και το κατά πόσο είναι πιθανό να υπάρξει επανένωση της με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας.
Το Σιν Φέιν, ο πρώην πολιτικός βραχίονας του Ιρλανδικού Ρεπουμπλικανικού Στρατού (IRA) κέρδισε για πρώτη φορά τις περισσότερες έδρες στη Βόρεια Ιρλανδία στο Westminster. Αυτό σηματοδοτεί ένα ιστορικό «χατ-τρικ» για το κόμμα που είναι ήδη το μεγαλύτερο στην τοπική αυτοδιοίκηση και στο Στόρμοντ. Το Σιν Φέιν διατήρησε τις επτά έδρες του και θα ασκήσει πίεση στη νέα κυβέρνηση των Εργατικών, προκειμένου να ορίσει χρονοδιάγραμμα για δημοψήφισμα για να ενωθεί η Βόρεια Ιρλανδία με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας.
Το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα έχασε τρεις από τις οκτώ έδρες του, συμπεριλαμβανομένης της Lagan Valley, την οποία ο πρώην ηγέτης του, Sir Jeffrey Donaldson, κατείχε επί 27 χρόνια. Ο Sir Jeffrey Donaldson παραιτήθηκε από το κόμμα τον Απρίλιο και επί του παρόντος περιμένει να δικαστεί για κατηγορίες σεξουαλικού περιεχομένου. Ωστόσο, η πτώση του Ian Paisley του DUP στο North Antrim ήταν το αποτέλεσμα που κανείς δεν περίμενε, σχολιάζει η βρετανική Sky News. Είναι η πρώτη φορά εδώ και 54 χρόνια που η έδρα δεν κατέχεται από τον «οίκο του Paisley». Ο αείμνηστος πατέρας του, ο αιδεσιμότατος Ian Paisley, ο οποίος ίδρυσε το DUP, την κέρδισε για πρώτη φορά το 1970.
Ο παραδοσιακός ηγέτης της Ενωτικής Φωνής, Jim Allister, ο οποίος αντιτίθεται σθεναρά στον διαμοιρασμό της εξουσίας στη Βόρεια Ιρλανδία, πέτυχε μια νίκη-σοκ. Η TUV έχει συνάψει εκλογικό σύμφωνο με τη Reform UK – αν και ο Νάιτζελ Φάρατζ υποστήριξε τον κ. Paisley.
Μετά τα εκλογικά αποτελέσματα στη Βρετανία, η κοινοβουλευτική σύνθεση της Βόρειας Ιρλανδίας έχει ως εξής:
- Σιν Φέιν: Επτά έδρες
- DUP: Τέσσερις έδρες
- SDLP: Δύο έδρες
- Συμμαχία: Μία έδρα
- UUP: Μία έδρα
- TUV: Μία εδρα
- Independent Unionist Μία έδρα
Η πτώση του DUP έρχεται μετά από μια μακρά περίοδο που βρέθηκε στο προσκήνιο, αφού στήριξε την κυβέρνηση της Τερέζα Μέι και έγινε κεντρικός «παίχτης» στη συζήτηση γύρω από το Brexit. Ωστόσο, αντιτάχθηκε στην επιβολή εμπορικών συνόρων στην Ιρλανδική Θάλασσα και συγκρούστηκε επανειλημμένα με τη βρετανική κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια.
Το Σιν Φέιν θεωρείται ένα σοσιαλδημοκρατικό και υπερκαθολικό κόμμα με σκόπο την εθνική αυτοδιάθεση. Ιδρύθηκε στις 28 Νοεμβρίου 1905 από τον Άρθουρ Γκρίφιθ, αλλά πήρε τη σημερινή του μορφή το 1970, ύστερα από μια εσωτερική διάσπαση που χώρισε το κόμμα στα δύο, με το άλλο μισό (γνωστό αρχικά ως Επίσημο Σιν Φέιν) να αποτελεί σήμερα το αριστερό Κόμμα των Εργατών της Ιρλανδίας (Páirtí na nOibrithe). Το Σιν Φέιν παράλληλα, ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά-Βόρεια Πράσινη Αριστερά.
Υπό τον Στάρμερ πάντως, οι Εργατικοί έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν έχουν καμία όρεξη για ένα δημοψήφισμα για τη θέση της Βόρειας Ιρλανδίας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ερωτηθείς ο Κιρ Στάρμερ το 2023 σχετικά με την προοπτική μιας δημοσκόπησης αν γινόταν πρωθυπουργός, είπε: «Δεν νομίζω ότι είμαστε κοντά σε τέτοιου είδους ερώτημα». «Είναι απολύτως υποθετικό. Δεν υπάρχει καν στον ορίζοντα», δήλωσε τότε στο BBC.
Τα εθνικιστικά κόμματα της Βόρειας Ιρλανδίας ζήτησαν «σαφέστερα» κριτήρια για το πότε θα μπορούσε να προκηρυχθεί δημοψήφισμα. Σύμφωνα με τη Συμφωνία του Μπέλφαστ, η απόφαση ανήκει στον Υπουργό Εξωτερικών, εάν κρίνει ότι θα υπάρξει πλειοψηφία υπέρ.
Διαβάστε επίσης:
Το νέο placement της Εθνικής και η δημιουργία του 5ου τραπεζικού πόλου
Έρχεται λίστα της ΑΑΔΕ με μεγαλοοφειλέτες: Ραβασάκια σε 27.000 φορολογούμενους
Great Sea Interconnector: Νέος γύρος επαφών για ανάκτηση δαπανών