THEPOWERGAME
Αν και ήταν αναμενόμενη η επικράτηση του ακροδεξιού κόμματος της Μαρί Λέπεν στον πρώτο γύρο των κοινοβουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, η UBS υπολογίζει πως οι πιθανότητες απόλυτης πλειοψηφίας στον δεύτερο γύρο είναι μάλλον απίθανες, συστήνοντας στους επενδυτές να ζυγίσουν προσεκτικά τις κινήσεις τους μέσα στο επόμενο διάστημα στο πλαίσιο ενός διαφοροποιημένου χαρτοφυλακίου.
Μετά τη συσπείρωση δυνάμεων ανάμεσα στον κομματικό συνδυασμό «Μαζί» του Εμανουέλ Μακρόν και τον συνασπισμό των αριστερών κομμάτων «Νέο Λαϊκό Μέτωπο» (NFP), η κατάκτηση της απόλυτης πλειοψηφίας στη γαλλική Εθνοσυνέλευση από την «Εθνική Συσπείρωση» (RN) της Λεπέν δεν διαφαίνεται πια τόσο στιβαρή προοπτική σε σχέση με τις εντυπώσεις που άφησε ο α’ γύρος των εκλογών.
Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, τρία είναι τα πιο πιθανά σενάρια για την UBS: κυβέρνηση μειοψηφίας με επικεφαλής το RN, καμία αυτοδυναμία με αποτέλεσμα έναν κυβερνητικό συνασπισμό με τα μετριοπαθή κόμματα και κυβέρνηση μειοψηφίας με το NFP στην κορυφή. Το τελευταίο είναι το λιγότερο πιθανό σενάριο.
Σε κάθε περίπτωση, μια από τις σημαντικότερες αποστολές της νέας κυβέρνησης θα είναι να περάσει το προσχέδιο για τον προϋπολογισμό του 2025, με τη δημοσιονομική κατάσταση της Γαλλίας να βρίσκεται στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ας μην λησμονείται, επίσης, η υποβάθμιση που υπέστη η οικονομία από την S&P, όπου τονίσθηκε το πολιτικό χάσμα για το δημοσιονομικό έλλειμμα ως ένα από τα βασικά ζητήματα.
Αναμφίβολα, η συμμετοχή του 66,71% των ψηφοφόρων στην αναμέτρηση της περασμένης Κυριακής ήταν υψηλότερη από το 1997, ενώ στον 2ο γύρο αναμένεται μικρότερη παρουσία στα εκλογικά κέντρα. Για πρώτη φορά, επίσης, η Εθνική Συσπείρωση εξασφάλισε τη θετική ψήφο πάνω από εννέα εκατομμυρίων Γάλλων.
Αν και η κήρυξη πρόωρων εκλογών από τον Εμανουέλ Μακρόν μετά την άνοδο της Λεπέν στις ευρωεκλογές επικρίθηκε εν μέρει ως ριψοκίνδυνη πολιτική κίνηση, η προοπτική να αναλάβει ο 28χρόνος Ζορντάν Μπαρντελά, ηγέτης του RN, την πρωθυπουργία της Γαλλίας με απόλυτη πλειοψηφία έθεσε τελικά σε εγρήγορση σύσσωμους τους πολιτικούς αντιπάλους του ακροδεξιού κόμματος. Σε έναν από τους σπάνιους εκλογικούς αγώνες στην ιστορία της Γαλλίας που προκρίθηκαν τρία πολιτικά στρατόπεδα, 221 υποψήφιοι αποσύρθηκαν από τον αγώνα για να στηρίξουν τον ισχυρότερο αντίπαλο σε κοινό μέτωπο εναντίον του ακροδεξιού κόμματος της Μαρί Λεπέν.
Όπως αναλύει η UBS, 297 υποψήφιοι του RN εισήλθαν στον β’ γύρο των εκλογών για την Εθνοσυνέλευση αφού πήραν τον υψηλότερο αριθμό ψήφων στις εκλογικές περιφέρειες τους την περασμένη Κυριακή. Όμως, η αποχώρηση υποψηφίων από την αριστερή παράταξη NFP και τον συνασπισμό του Μακρόν (Μαζί) που ήρθαν στην 3η θέση δυσχεραίνεται η εξασφάλιση απόλυτης πλειοψηφίας για την Λεπέν. Για να την αποκτήσει, το RN πρέπει να κερδίσει ακόμη 251 περιφέρειες διότι, μετά από αυτές τις εξελίξεις, έχει κατοχυρώσει 39 έδρες. Και για να αποκτήσει την απόλυτη πλειοψηφία χρειάζεται ακόμη 289 έδρες.
Τώρα πια ο αριθμός των εκλογικών περιφερειών στη Γαλλία με τρία αντίπαλα στρατόπεδα στον 2ο γύρο των εκλογών έχει περιοριστεί σε 94 έναντι των 306 στον 1ο γύρο, ενώ ο αριθμός των περιφερειών με δυο αντίπαλα κόμματα έχει αυξηθεί σε 405 έναντι των 190 προηγουμένως. Η UBS θεωρεί πως μετά την αποχώρηση υποψηφίων που προκρίθηκαν στον πρώτο γύρο, είναι πιθανότερο να στραφούν οι πολίτες στον συνδυασμό του Μακρόν και όχι στο RN της Λεπέν.
Τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών θα λειτουργήσουν ως βαρόμετρο για τις προεδρικές εκλογές που είναι προγραμματισμένες για το 2027, με τον Μακρόν να απορρίπτει κάθετα την προοπτική παραίτησης του νωρίτερα. Όμως, μια νίκη του RN το 2027 θα έχει επιπτώσεις στη διαμόρφωση πολιτικής όχι μόνον στη Γαλλία αλλά και την Ε.Ε. Ο πρόεδρος χαράσσει την εξωτερική και αμυντική πολιτική μιας χώρας που αποτελεί μια από τις ισχυρότερες στην Ε.Ε μαζί με τη Γερμανία.
Διαβάστε επίσης
Ο ηθοποιός Gong Yoo είναι ο νέος πρεσβευτής της Louis Vuitton
Ποια τουριστικά αξιοθέατα έχουν το καλύτερο parking
Τι κερδίζει η αγορά ενέργειας με τις διηπειρωτικές ηλεκτρικές διασυνδέσεις