THEPOWERGAME
«Το εθνικό σχέδιο της Ελλάδας για το Ταμείο Ανάκαμψης είναι από τα πιο επιτυχημένα και πιστεύω ότι μέσα στο καλοκαίρι θα πληρωθούν οι πρώτες προκαταβολές που τόσο έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία».
Αυτά δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς, στη συζήτηση που είχε στο πλαίσιο του 6ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών με τον δημοσιογράφο Βασίλη Χιώτη.
Οι Ευρωπαίοι να κάνουν κτήμα τους τα εμβόλια
Αναφερόμενος στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, είπε ότι «όλα τα εμβόλια που έχουμε στην Ευρώπη είναι ασφαλή, ποιοτικά και πρέπει οι Ευρωπαίοι να τα κάνουν κτήμα τους και είμαστε πολύ χαρούμενοι γιατί αυτό όντως συμβαίνει. Το πρόβλημα με την AstraZeneca είναι ότι δεν κατάφερε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και μας χρωστάει εκατομμύρια δόσεις εμβολίων γι’ αυτό και την πήγαμε στα δικαστήρια και όχι γιατί το εμβόλιο δεν είναι καλό».
Διευκρινίζοντας γιατί ο ίδιος δήλωσε πρόσφατα ότι η ΕΕ θα επιλέξει από το β΄ εξάμηνο του 2021 μόνον εμβόλια mRNA, ο αντιπρόεδρος είπε ότι «για το μέλλον του εμβολιαστικού προγράμματος η Ευρώπη πρέπει να λάβει υπόψιν και τα επιστημονικά δεδομένα, προκειμένου να καλύψει όλες τις δυνατές μεταλλάξεις», καθώς και το να παράγονται τα εμβόλια στην Ευρώπη. Ξεκινήσαμε λοιπόν, τόνισε με τις 1,8 δισ. δόσεις της Pfizer. Ωστόσο οι εμβολιασμοί με τα εμβόλια της AstraZeneca θα συνεχιστούν. «Ό,τι έχουμε προαγοράσει θα διατεθεί για να πετύχουμε τους στόχους για τον πλήρη εμβολιασμό του πληθυσμού στην Ευρώπη μέσα στο καλοκαίρι», είπε χαρακτηριστικά. Μόλις κλείσει το ισχύον χαρτοφυλάκιο θα μπούμε στη δεύτερη φάση για το 2022 και 2023.
Στην ερώτηση, αν η ποσότητα του 1,8 δισ. εμβολίων επαρκεί για ενδεχόμενη ανάγκη τρίτης δόσης , ο κ. Σχοινάς απάντησε ότι αν οι ειδικοί μας υποδείξουν ότι χρειάζονται τέτοιες άμυνες και η επιστήμη μας τις δώσει, τότε «η Ευρώπη σίγουρα θα αγοράσει».
Είμαστε έτοιμοι για ιδέες βελτίωσης του εμβολιασμού
Αναφερόμενος στην πρόταση του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν για άρση των δικαιωμάτων της πνευματικής ιδιοκτησίας στα εμβόλια, είπε ότι η Ευρώπη είναι έτοιμη να δει τις ιδέες για βελτίωση της κατάστασης στον Τρίτο Κόσμο «αν προσφέρουν σιγουριά και ταχύτητα» και όχι να μας γυρίσουν πίσω.
Επίσης σημείωσε ότι η Ευρώπη διαθέτει 55 εργοστάσια παραγωγής εμβολίων για ευρωπαϊκή χρήση και εξαγωγές πολλά από τα οποία χρηματοδοτούνται από τα κράτη μέλη για αύξηση της παραγωγής. Αλλά το ζητούμενο, πρόσθεσε, είναι πού μας πάει η επιστήμη και όχι μόνον η παραγωγή.
Αισιοδοξία για τις πρώτες προκαταβολές του Ταμείου Ανάκαμψης στην Ελλάδα
Μιλώντας για το Ταμείο Ανάκαμψης, τη δεύτερη τολμηρή -όπως είπε- απόφαση της ΕΕ μετά το πρόγραμμα εμβολιασμού, σημείωσε ότι ναι μεν είναι σύνθετη διαδικασία γιατί απαιτούνται εγκρίσεις από τα εθνικά κοινοβούλια, σύνταξη των κριτηρίων λειτουργίας του και ξεπέρασμα συνταγματικών εμποδίων, αλλά η απόφαση είναι οριστική: «Η Ευρώπη διέβη τον Ρουβίκωνα», με αυτήν την απόφαση.
Ιδιαίτερα αισιόδοξος ήταν για την Ελλάδα που ήταν από τις πρώτες χώρες που υπέβαλαν το εθνικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης, σχέδιο που θεωρήθηκε πολύ επιτυχημένο και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «μέσα στο καλοκαίρι η Ελλάδα θα εισπράξει τις πρώτες προκαταβολές» από το Ταμείο Ανάκαμψης τις οποίες έχει τόσο ανάγκη η ελληνική οικονομία.
Τέλος, ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς επανέλαβε, όπως και στον χαιρετισμό του λίγη ώρα πριν, τα «τέσσερα εργοτάξια στα οποία θα παιχτεί το μέλλον μετά την πανδημία»: Την υγειονομική απάντηση, την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάπτυξης ώστε να καρπίσει ο σπόρος της νέας ανάπτυξης, την ανταπόκριση στην έκρηξη της κινητικότητας που θα δούμε – στον τουρισμό, τις επιχειρήσεις, το μεταναστευτικό – και τέλος τη γεωπολιτική Ευρώπη, πιο πονηρεμένη, λιγότερο ανεκτική σ αυτούς που μας ανταγωνίζονται με άνισους όρους με κεντρικό ζητούμενο τη Στρατηγική Αυτονομία της Ευρώπης.