THEPOWERGAME
Τον έλεγχο του claw back και του rebate της φαρμακοβιομηχανίας στην χώρα μας υποσχέθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης. Μιλώντας στο Delphi Economic Forum, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι το clawback έχει ανέλθει σε δυσθεώρητα ύψη κάτι που δεν το είχε προβλέψει όταν το έφερε ο ίδιος όταν ήταν υπουργός Υγείας επι κυβερνήσεως Αντώνη Σαμαρά. «Ποτέ δεν είχε το χαρακτήρα να φτάσει στο ένα δισ. ευρώ», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε αμέσως ότι πρέπει να μειωθεί.
Άδ. Γεωργιάδης: Φαρμακοβιομηχανία και claw back
Προς την κατεύθυνση αυτή ο υπουργός Ανάπτυξης, απέδωσε ευθύνες και στην φαρμακοβιομηχανία, αναφέροντας ότι αν έχει είχε δεχθεί τότε το πλαφόν στις συνταγογραφήσεις δεν θα είχαμε φτάσει σε αυτά τα επίπεδα επιστροφών χρημάτων. Σημείωσε ακόμη ότι η κυβέρνηση έχει στόχο να το μειώσει, αλλά αυτό δεν στάθηκε εφικτό μέσα στην πανδημία. «Εν μέσω πανδημίας δεν είναι ο κατάλληλος χρόνος για μεταρρυθμίσεις, καθώς όλη η δράση του υπουργείου Υγείας απορροφήθηκε στην διαχείριση της πανδημίας. Με τη λήξη της πανδημία οι μεταρρυθμίσεις θα οδηγήσουν σε ένα έλεγχο του claw back».
Αναφερόμενος στην κινητικότητα που παρουσίασε μέχρι σήμερα η φαρμακοβιομηχανία, ο κ. Γεωργιάδης εξήρε την ιδέα του επενδυτικού claw back, που υλοποίησε η προηγούμενη κυβέρνηση, δηλαδή τον συμψηφισμό επενδύσεων με τις επιστροφές χρημάτων της φαρμακοβιομηχανίας. Σημείωσε μάλιστα ότι η σημερινή κυβέρνηση αύξησε το ύψος της από τα 50 εκατ. ευρώ το 2019 σε 100 εκατ. ευρώ το 2020. Πρόσθεσε δε ότι το επενδυτικό claw back, αλλά και η βούληση της ίδιας της εταιρείας, έφερε την επένδυση της Pfizer στην Θεσσαλονίκη, αλλά και άλλες επενδύσεις.
Φαρμακοβιομηχανία: 30 επενδυτικά σχέδια
Συνολικά, όπως είπε ο υπουργός, η φαρμακοβιομηχανία έχει καταθέσει 30 επενδυτικά σχέδια στο υπουργείο Ανάπτυξης προκειμένου να εκμεταλλευθούν το σημαντικό αυτό επενδυτικό εργαλείο.
Οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας από την πλευρά εξέφρασαν την θέση ότι το επενδυτικό claw back είναι ένα σημαντικό μέτρο, αλλά είναι μικρό σε σχέση με το μέγεθος του claw back και του rebate που πλέον ανέρχεται σε 1,7 δις. ευρώ. «Τα 100 εκατ. ευρώ είναι μια μεγάλη ενίσχυση, αλλά από την άλλη είναι μια μικρή λύση στο πρόβλημα. Το βλέπουμε κυρίως κίνητρο προσέλκυσης επενδύσεων, παρά ως λύση στο πρόβλημα του claw back», είπε ο Ολύμπιος Παπαδημητρίου, πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ).