THEPOWERGAME
Μια σειρά από κινδύνους μπορούν ακόμη να εκτροχιάσουν τον αποπληθωρισμό της ευρωζώνης, οπότε η ΕΚΤ δεν θα πρέπει να βιαστεί να προχωρήσει στην επόμενη μείωση των επιτοκίων της, δήλωσε χθες Τετάρτη ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Σλοβενίας, Μπόστιαν Βάσλε.
Η ΕΚΤ μείωσε τα επιτόκια τον Ιούνιο και έδωσε ελπίδες για περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής τους επόμενους μήνες, αλλά δεν δεσμεύτηκε για το χρονοδιάγραμμα της επόμενης κίνησης, αφήνοντας τις αγορές να μαντεύουν και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να τοποθετούνται γύρω από το θέμα. Ο Βάσλε, που ανήκει στο 26μελές Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, δήλωσε ότι δεν υπάρχει επείγουσα ανάγκη για περαιτέρω δράση, δεδομένου ότι η τρέχουσα διαμόρφωση της πολιτικής δεν «πνίγει» την οικονομική ανάπτυξη και ο πληθωρισμός θα μπορούσε ακόμη να αποδειχθεί εκπληκτικά επίμονος.
Οι περισσότεροι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής φαίνεται να συμφωνούν ότι οποιαδήποτε κίνηση τον Ιούλιο είναι εκτός τραπέζης, αλλά πολλοί έχουν επισημάνει ότι τον Σεπτέμβριο είναι πιο πιθανή μια μείωση επιτοκίων. «Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να μην βιαστούμε να μειώσουμε τα επιτόκια», δήλωσε ο Βάσλε στο Reuters στο περιθώριο ενός συνεδρίου. «Το αν θα μειώσουμε τον Σεπτέμβριο ή λίγους μήνες αργότερα είναι ένα ανοιχτό ερώτημα». Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης επιβραδύνθηκε λίγο στο 2,5% τον Ιούνιο, αλλά οι περισσότεροι αναμένουν ότι θα κυμανθεί γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα για το υπόλοιπο του έτους, προτού υποχωρήσει στο στόχο της ΕΚΤ για 2% στα τέλη του 2025.
Εάν ο πληθωρισμός ακολουθήσει αυτή την πορεία, τότε θα μπορούσαν να ακολουθήσουν και άλλες μειώσεις επιτοκίων. «Εάν τα οικονομικά αποτελέσματα συμμορφώνονται με το βασικό μας πλαίσιο, τότε οι προσδοκίες της αγοράς είναι σε γενικές γραμμές σύμφωνες με τις απόψεις μου», δήλωσε. Οι επενδυτές αναμένουν μεταξύ 1 και 2 μειώσεις επιτοκίων κατά το υπόλοιπο του 2024 και βλέπουν συνολικά 106 μονάδες βάσης μειώσεων, ή περίπου τέσσερις κινήσεις, από τώρα έως το τέλος του 2025. Η τήρηση αυτής της βασικής γραμμής δεν είναι καθόλου σίγουρη, ωστόσο, δήλωσε ο Βάσλε. Μια ανάκαμψη της ανάπτυξης θα μπορούσε να προσθέσει πιέσεις στις τιμές, ενώ μια σφιχτή αγορά εργασίας θα μπορούσε να ασκήσει πιέσεις στους μισθούς.
«Το καταναλωτικό συναίσθημα είναι ενθαρρυντικό, η ανάπτυξη αντέχει και η αγορά εργασίας είναι σφιχτή, οπότε υπάρχει ο κίνδυνος να διατηρηθεί ο πληθωρισμός των υπηρεσιών», δήλωσε ο Βάσλε. Ο πληθωρισμός των υπηρεσιών παραμένει επίμονα υψηλός και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής φοβούνται ότι θα μπορούσε να παγιωθεί, ασκώντας πιέσεις στις τιμές για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι αναμένεται σήμερα. «Ο πληθωρισμός των υπηρεσιών είναι πιθανό να είναι πιο επίμονος, καθοδηγούμενος από μια σειρά εγχώριων παραγόντων, όπως η δυναμική των αναπροσαρμοσμένων μισθών», δήλωσε ο Βάσλε.
Διαβάστε περισσότερα:
Νέα πρόταση συμβιβασμού από το Δημόσιο προς τον ξενοδόχο Μαντωνανάκη
ΕΣΠΑ: Δεύτερη η Ελλάδα στην ΕΕ στις εκταμιεύσεις κονδυλίων
Στα σκαριά ρυθμιστικό πλαίσιο και μηχανισμός ενίσχυσης για την αγορά CO2