THEPOWERGAME
«Η Ευρώπη, και η νέα ηγεσία στα κέντρα αποφάσεων, πρέπει να εστιάσει στην ουσιαστική ολοκλήρωση της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Ενρίκο Λέτα. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που είχε με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο πλαίσιο του 28ου Ετήσιου Συνεδρίου «Economist Government Roundtable», σημείωσε ότι βασικό πρόβλημα για την Ευρώπη μέχρι στιγμής, που μεγαλώνει το χάσμα της ανταγωνιστικότητας με τις ΗΠΑ, παραμένει το γεγονός ότι λαμβάνονται κομβικές αποφάσεις (πράσινη μετάβαση, κοινή αγροτική πολιτική), χωρίς να είναι εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση. Έτσι, όλοι οι εμπλεκόμενοι (επιχειρήσεις, αγρότες, επενδυτές) θεωρούν ότι αυτοί θα σηκώσουν το βάρος. «Είναι δυνατόν να υλοποιηθεί η πράσινη συμφωνία χωρίς να υπάρχει οικονομική σταθερότητα να την υλοποιήσουμε», αναρωτήθηκε, δίνοντας και την απάντηση: «Όχι. Χρειάζεται μεγάλη αλλαγή στην προσέγγισή μας. Απαιτείται δημιουργία μηχανισμού που θα συνοδεύει την πράσινη συμφωνία».
Και συνέχισε, λέγοντας: «Στην Ευρώπη οι ανησυχίες ήταν κοινές. Π.χ. οι αγρότες διαμαρτύρονταν παντού. “Αποφασίσαμε να γίνουμε πράσινοι (650 εκατ. ευρώ ετησίως το κόστος) και δεν είπατε τίποτα για το πώς θα καλυφθούν αυτά τα κόστη. Εμείς ως αγρότες δεν θέλουμε να τα πληρώσουμε”. Ήταν λόγια που άκουσα από παραγωγούς σε Πολωνία, Ολλανδία και Αυστρία μεταξύ άλλων. Τα ίδια είπαν και τα συνδικάτα της αυτοκινητοβιομηχανίας. “Εσείς αποφασίσατε να αλλάξετε, αλλά δεν είπατε πώς θα γίνει”».
«Το ζητούμενο λοιπόν είναι πώς θα γίνουν οικονομικά αυτές οι αλλαγές. Όλοι πιστεύουν ότι θα σηκώσουν το βάρος. Το βασικό ερώτημα για τους 27 και το Κοινοβούλιο είναι να δοθούν ξεκάθαρες απαντήσεις σε αυτό το ερώτημα: πώς θα χρησιμοποιηθεί η δίκαιη πράσινη και ψηφιακή μετάβαση. Η μόνη λύση είναι η ενοποίηση των οικονομικών αγορών με συνδυασμό κεφαλαίων από Δημόσιο και ιδιώτες. Υπάρχουν 300 εκατ. ευρώ αποταμιεύσεις ευρωπαϊκών οικογενειών που πηγαίνουν στις ΗΠΑ. Μόνο ο Nasdaq είναι όλα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια συν 50%. Άρα υπάρχει ελκυστικότητα εκεί. Δεν είμαστε ελκυστικοί, γιατί δεν είμαστε αρκετά καινοτόμοι», συνέχισε ο Λέτα.
Και εστίασε στον ψηφιακό μετασχηματισμό, την καινοτομία και το πώς η Ευρώπη χάνει το τρένο, μένοντας πίσω σε ανταγωνιστικότητα. «Όλες οι startup επιχειρήσεις, με τις οποίες μίλησα, μου είπαν τα ίδια. Υπάρχει brain drain με προορισμό τις ΗΠΑ. Χρειάζεται να δημιουργηθεί το απαραίτητο θετικό περιβάλλον: κίνηση κεφαλαίων, ατόμων, αγαθών (ευρωπαϊκή ενοποίηση), για να μπει η οικονομία στον 21ο αιώνα. Η μεγάλη εικόνα είναι οι ηγέτες να πουν: τώρα πρέπει να προωθήσουμε την 5η ελευθερία της καινοτομίας για να μείνουν εδώ οι startups και να αυξηθεί ο ανταγωνισμός. Γι’ αυτό και στην επόμενη επιτροπή χρειαζόμαστε έναν αντιπρόεδρο για την καινοτομία», τόνισε.
Η τρίτη πρότασή του είναι να σταματήσει ο αγώνας εμποδίων που αντιμετωπίζουν οι επενδυτές (24 γλώσσες, 27 διαφορετικά συστήματα δικαιοσύνης). «Χρειάζεται απλοποίηση. Υπάρχει λοιπόν η εξής ιδέα: γιατί δεν δημιουργούμε 27 εικονικές πολιτείες στην Ευρώπη για να προκύψει ένα 28ο εικονικό κράτος και να δώσουμε έτσι στους επενδυτές και τους επιχειρηματίες τη δυνατότητα να επιλέξουν αυτό το 28ο νομικό σύστημα για να επενδύσουν σε όποια χώρα της Ευρώπης επιθυμούν. Να έχουν στα χέρια τους ένα “master key”, που θα εξασφαλίζει πρόσβαση και στα 27 διαφορετικά οικονομικά και δικαστικά συστήματα της Ευρώπης. Με αυτόν τον τρόπο απλοποιείται η γραφειοκρατία, που θα προσελκύσει επενδυτές εκτός Ευρώπης. Έτσι, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν θα χρειάζονται στρατιά νομικών για να επενδύσουν και να αναπτυχθούν», κατέληξε.
Διαβάστε επίσης
Μάικλ Τζάκσον: Μεταθανάτια χρέη που αγγίζουν τα 500 εκατ.
Ψήφος εμπιστοσύνης στην Άνδρο από διεθνή ταξιδιωτικά μέσα
Μέχρι τέλος καλοκαιριού το market test για τον αγωγό υδρογόνου Ελλάδας Βουλγαρίας