THEPOWERGAME
Σε διαφορετικές ταχύτητες συνεχίζουν να κινούνται και το 2024 τα εμπορικά ακίνητα στην ελληνική αγορά. Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, αυξημένα εμφανίζονται τα μισθώματα των γραφείων κατά 2,1% και των καταστημάτων πρώτης προβολής κατά 2,4% σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο εξάμηνο. Την ώρα που μειωμένο είναι το επενδυτικό ενδιαφέρον για τα ακίνητα δεύτερης κατηγορίας, ενώ ρεκόρ έσπασαν οι νέες άδειες των καταστημάτων, καθώς αυξήθηκαν κατά 68,3% σε ετήσια βάση.
Αναλυτικά, με βάση τους δείκτες που δημοσιεύει η Τράπεζα της Ελλάδος, στην Αθήνα οι αντίστοιχοι ρυθμοί αύξησης των τιμών σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα τόσο για τα γραφεία όσο και για τα καταστήματα υψηλών προδιαγραφών ήταν υψηλότεροι και ανήλθαν σε 2,9% και 3,4%. Αυξήσεις ωστόσο καταγράφηκαν και στα μισθώματα γραφείων και καταστημάτων όλων των κατηγοριών, κατά 1,5% και 1,1% αντίστοιχα σε επίπεδο χώρας, παρά το γεγονός ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον για ακίνητα δεύτερης προβολής ήταν μειωμένο.
Το 2023 και τους δύο πρώτους μήνες του 2024 επίσης η οικοδομική δραστηριότητα για ακίνητα επαγγελματικής χρήσης, σύμφωνα και με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ κατέγραψε θετικούς ρυθμούς μεταβολής. Συγκεκριμένα, στις αρχές του χρόνου οι άδειες για νέα καταστήματα αυξήθηκαν κατά 68,3% σε ετήσια βάση, όταν για τα γραφεία το εν λόγω ποσοστό έφτασε μόλις το 6,5%, ενώ στον τομέα των ξενοδοχείων σημειώθηκε μείωση 13%. Σε όρους δομήσιμου όγκου, κατά την ίδια περίοδο, και οι τρεις κατηγορίες κατέγραψαν ιδιαίτερα υψηλές ετήσιες αυξήσεις, γεγονός που υποδηλώνει την αδειοδότηση έργων μεγαλύτερης επιφάνειας και εμβέλειας σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο.
Σε ό,τι αφορά τις αποδόσεις των εμπορικών ακινήτων, για τα γραφεία υψηλών προδιαγραφών στα εμπορικότερα σημεία της Αθήνας κυμάνθηκαν μεταξύ 5,5% και 6,7%, ενώ οι ελάχιστες αποδόσεις καταστημάτων υψηλών προδιαγραφών κυμάνθηκαν μεταξύ 5,2% και 6,1%. Οι αντίστοιχες αποδόσεις στη Θεσσαλονίκη εκτιμώνται μεταξύ 6,5% και 7,4% για τα γραφεία και 5,6% και 6,5% για τα καταστήματα.
Σύμφωνα με τον Γραμματέας Ενημέρωσης της ΠΟΜΙΔΑ και διευθύνων σύμβουλο της Karma Property, Μάνο Κρανίδη, «τα τελευταία έτη η μαζική αγορά εμπορικών ακινήτων έχει επηρεαστεί από τα μεγάλα προβλήματα της αγοράς ακινήτων, όπως τη ραγδαία αύξηση του κατασκευαστικού και λειτουργικού κόστους, την έλλειψη δανειακών κεφαλαίων και την ανισοβαρής ανάπτυξη του λιανικού εμπορίου. Τα τελευταία τρία χρόνια βέβαια υπάρχει μια ανάκαμψη, η οποία αντικατοπτρίζεται σε μια κλίμακα επενδύσεων μεγάλου βεληνεκούς».
Μόνο ωστόσο τα εμπορικά ακίνητα με προνομιακά χαρακτηριστικά (prime) φαίνεται σήμερα ότι προσελκύουν το επενδυτικό ενδιαφέρον. Όπως τονίζει ο ίδιος: «Η δυναμική στα εμπορικά ακίνητα αφορά λιγότερους παίκτες μεγαλύτερης κλίμακας όπως ΑΕΕΑΠ, FUNDS, μεγάλες επιχειρήσεις και ισχυρούς επενδυτές. Οι μικρομεσαίοι είναι εκτός αγοράς γιατί δεν υπάρχει η ανάγκη ούτε η ζήτηση για αγορές νέων επαγγελματικών χώρων και γιατί δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα για νέες αγορές, με δεδομένη και την δυσκολία εύρεσης δανειακών κεφαλαίων στην μαζική μικρομεσαία αγορά».
Σε ό,τι αφορά τα logistics και το 2024 υπήρχε μια σταθερή άνοδος στις τιμές λόγω της υψηλής ζήτησης και της ανεπαρκούς προσφοράς. Η άνοδος του ηλεκτρονικού εμπορίου επηρέασε ενισχυτικά το φαινόμενο αυτό καθώς επίσης και η περιορισμένη διαθεσιμότητα αποθηκευτικών χώρων με κατάλληλες προδιαγραφές. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα σήμερα οι αποδόσεις τους να είναι σήμερα από τις καλύτερες στην Ευρώπη.
Για την επόμενη διετία, τα στοιχεία της ΤτΕ αναφέρουν επίσης ότι υπάρχουν ιδιαίτερα θετικές προσδοκίες τις επαγγελματικές αποθήκες κοντά στον αστικό ιστό της Αθήνας και της Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, θετικές παραμένουν οι προσδοκίες για τα ξενοδοχεία και τη φιλοξενία υψηλών προδιαγραφών, τα γραφεία βιοκλιματικών χαρακτηριστικών, αλλά και τα κέντρα δεδομένων (data centres).
Διαβάστε επίσης:
Χρηματοδοτική ομοβροντία εν μέσω θέρους: Έρχονται νέα funds για ΑΙ
Τρόφιμα: Γιατί αυξήθηκαν οι τιμές την τελευταία διετία
Αυτοπαραγωγή: Τι αλλάζει με την τιμή πώλησης περίσσειας ενέργειας και τη φορολογία